Úvodní sobotu roku 2014 se v Porubské čajovně Rashmi konal další Open Mic Na pódiu Davida Bartoše. Tentokrát šlo o již 11.v pořadí. Vlastně nebýt známé, tak bych o tom ani, opět klasicky, nevěděl, ale nakonec jsem si řekl, že by bylo přeci jen vhodné si po cirka 10.ti hodinách práce u pc jít trochu provětrat hlavu a navštívit onu akci potřetí.

Kristýna Lištiaková, Ostrava

Kristýna Lištiaková, Ostrava

Dokonce i o hodinu dříve, což ovšem nevadilo, jelikož mi i to hodinové čekání přineslo zajímavé poznatky a diskuze o dění ve spojení s různými pozvánkami na facebooku a podobně. Takže se konečně dovídám i něco o pořádaném Kozím mejdanu „disidenta“ Standy Pence někde u Jičína na jeho farmě. Pár pozvánek jsem totiž již obdržel. Děkuji tedy Petru Brousilovi z kapely Bejlí za osvětu, ale již k akci v čajovně samotné.

Tedy upřímně, pro mne samé neznámé jméno dnes a jediné co mi kromě Davida něco říká, je právě skupina Bejlí. Ten název je mi nějak povědomý. Pravda, skalní fanoušci folkové hudby by si nejspíše začali do rytmu ťukat na čelo a říkat si: Proboha, co je to za neandrtálce?, případně by mne ubili čajovou konvicí či nějakým esšálkem. Ale bohužel, člověk, pohybující se ve vlnách oceánu akcí a kapel různých žánrů z toho časem dostane mořskou nemoc.

Host Racek, René Matlášek, kapela Marod

Host Racek, René Matlášek, kapela Marod

Na úvod tedy vystoupila ostravská nadějná písničkářka, zlepšující se rok od roku, Kristýna Lištiaková. Paradoxně tedy přesně téměř po roce, jelikož již zahajovala úvodní 1. Open Mic. Zajímavé je, že její skladby jsou textovány kromě češtiny, i v angličtině a španělštině. Paráda, změna, říkám si. Alespoň z toho konečně něco mohou mít i naši případní čtenáři mimo hranice naší vlasti. Nevím proč, ale prostě když vidím, jak ty holky hrají na kytaru, tak docela měknu nad jejích vytříbenou něžnou kytarovou technikou. Tohle to totiž poslední dobou sledují i na youtube, takže v tom poslední době nějak ulítávám.

Jistou, docela zajímavou vsuvkou pro Open Mic je ta skutečnost, že jeden případný náhodilý host může vystoupit navzdory programu. Jeho produkce je ovšem omezená pouze na jednu skladbu, toho dnes využil René Matlášek, tuší že se tak jmenuje, ale přezdívaný Racek, se skladbou V podzemí, jednající si o tom, co bylo v Ostravě. Racek je mimochodem členem folkové skupiny Marod, což si vzpomínám, že před dvěma léty na oblastním kole Porty na Slezskoostravském hradě, jsem již zaregistroval. Každopádně píseň mne vzala, přišla mi dobrá, charakterizující vůbec ostravský nejenom život, ale i charakter.

Zdeněk Hamřík, Mohelnice

Zdeněk Hamřík, Mohelnice

Dalším v pořadí byl Zdeněk Hamřík z Mohelnice. Od Olomouce. Prý také začátečník. Tedy kromě toho, že v roce 2009 se stal vítězem Národního finále Porty a s TV Očko natočil videoklip k písni Vlaštovky. Tedy Zdeněk se spíše po delší pauze, jak zmínil, vracel k aktivnímu hraní, ale my, co se v hudbě pohybujeme delší čas, tak stejně víme, že po delích pauzách jsou vždy vechny věci od znova. Každopádně tréma nebyla znát.

Během dvacetiminutové přestávky před posledním z hostů přišla řeč i na Hudební klub Schöthal a jeho dění, tak jsme si některé věci osvětlili, ale to se již chystal Petr Brousil z kapely Bejlí na scénu.

Petr Brousil, kapela Bejlí

Petr Brousil, kapela Bejlí

Rodák z Krkonoš. Konkrétně Vrchlabí, což možná někomu může udělat i malou radost. Že?Wink

Petr Brousil, tedy jinak stěžejní člen kapely Bejlí, textař a strůjce hudebních nápadů, který se objevuje sem tam i v zákoutí sólového vystupování.

Suverénní výkon vyhraného kytaristy. Jinak to nelze popsat. Ačkoli pravda, každý z hudebníků se potýkal s chvilkovými výpadky textů, někdy i prstence na zem a tak dále. Vše v souladu s Petrovou anekdotou, že Co dělají dva muzikanti, když se potkají? Hned pomlouvají třetího. Takže si myslím, že všichni, kdož jsou v hudbě poněkud zběhlí, tak zřejmě již ví o čem je řeč anebo o čem se píše a s mávnutím ruky to přejdou spíše.

Trochu atmosféry z 11. Open Mic Ostrava Na pódiu si můžete shlédnout i v tomto sestřihu z této proběhlé akce:

 

Závěrem lze říct, že šlo o slušnou akci, která si za ten čas získala zase o něco více diváků, byť prostory jsou stejné. Co se hudby týče, tak odcházím obohacen o spoustu dalších skvělých písniček či hlasů duší? Vyberte si.

Nicméně, trochu té atmosféry z 11. Open Mic Ostrava z čajovny Rashmi, si lze přiblížit i zde, v tomto přiloženém fotoreportu.

Tak dneska Ahoj, zatím

Mathi

Slovo na konec:

V příštích nejbližších dnech se můžete těšit, obzvláště rockoví fanoušci a muzikanti, na velice zajímavé a obsáhlé interview s hudební, dnes již se dá říct, jednou z dalších legend české hudební scény, Vilémem Čokem a případné komentáře k této akci z jistých důvodů prosíme pod příspěvky na náš facebook PRYnCYPall.cz, díky Smile