Pokud se hned čtyři mladé metalové naděje rozhodnou zdevastovat čtyři města v naší rozkošné republice, nemůžu u toho chybět. Obzvlášť, když jednu ze zastávek hostí opavský Jam club.

Hned při vstupu čeká jedno z překvapení a to, že dnes večer bude vstupné dobrovolné. No snad pořádající SKLEPMASTER v čele s agilní postavou české metalové undergroundové scény Ondřejem Šebestíkem vědí co dělají.

Sklepmasters

Sklepmasters

Lidé se pozvolna schází, pivíčko teče a je pomalu čas na první vystupující a těmi jsou právě SKLEPMASTER. Kapela čile koncertuje po akcích a festivalech u nás, občas nakouknou i na Slovensko, tudíž před námi stojí vyhraná kapela , která ví co a jak chce hrát. V tomto případě SKLEPMASTER vsadili na melodičtější formu death metalu. Vystoupení slušně odsejpá, hraje se převážně z nového cd „ Accursed through eternity“ . SKLEPMASTERy vidím zhruba po osmé a kapela na sobě opravdu maká, což je znát koncert od koncertu. Sebejistý výkon korunuje cover od řeckých neznabohů SEPTIC FLESH.

Po přestavbě podia a krátké zvukovce se poprvé v Opavě představuje jedno z největších překvapení loňského rocku, pražsko-moravské progresivně metalové těleso CAST OF MIND. Jejich debut „Crossroads“ znatelně rozvířil stojaté vody progres/metalu a o kapele se šušká jako o velkém objevu.

Cast of Mind s Mercy.

Cast of Mind s Mercy.

No bodejť by ne ,když jádro COM tvoří Lukáš Musil /kytara/ a Vráťa Patrman / basová kytara, zpěv/. Oba muzikanty mohli zasvěcení zaregistrovat v dnes již neexistující formaci SUNGRAVE. Jako host dnes večer s nimi vystoupila bicmenka Mercy z babské grupy KAPRIOLA. Na to, že s CAST OF MIND absolvovala údajně pouze dvě zkoušky, musím před ní smeknout pomyslný klobouček. A nejen před ní. CAST OF MIND překvapili sebejistou instrumentací, výborným zpěvem a podle mého soudu byli předčasným vrcholem celé akce. Písně z cd „ Crossroads“ naživo fungují skvěle. Frontman/basák Vráťa naživo zpívá skvěle a je to právě on, kdo je jasně rozpoznatelnou tváří souboru. Takovou „ Memories“ z hlavy dostávám ven těžko ještě po týdnu. Takhle sehranou, teprve rok koncertně aktivní kapelu jsem popravdě u nás ještě neviděl. Právem CAST OF MIND provázejí po každé písni slušné ovace pozorně poslouchajících fans.

Jako další páni na holení nastupují pražáci PERGAMEN. No, ono to s těmi pražáky není zase tak horké. Hlavní mozek Beny pochází z Litultovic u Opavy a do Práglu se odstěhoval za prací a muzikou před pár lety.

Pergamen

Pergamen

Ve výše jmenované vesničce jsme spolu vyrůstali a známe se opravdu spoustu let, takže se pokusím být co nejobjektivnější. PERGAMEN po krátkém intru do diváků nahustili svůj poetický black metal s důrazem na valivé, středně tempé pasáže. Díky početné fanouškovské základně / Litultovice rules :-D / mají hned pod pódiem poměrně plno a lidi si jejich set v pohodě užívají. Ke smůle kapely však nejde moc rozumět textům , které tvoří po hudbě druhou, neméně důležitou složku jejich tvorby.Zanikly tak pozorohudné Benyho textové obraty, jenž v českém black metalu nemají obdoby. To byla poměrně výrazná kaňka na jinak slušné černé seanci.

Jako poslední na řadu přichází havířovský objev AWRIZIS. Opět mladá kapela složená z již zkušených harcovníků a na výsledku je to okamžitě znát.

Awrizis

Awrizis

Svižný groove střižený moderním death corem by vzbudil i mrtvého a AWRIZIS ukazují s kým máme tu čest. Tvrdost, razance, sehranost, jistý zpěv, to je poznávací znamení AWRIZIS. O těchto řízcích určitě ještě hodně uslyšíme a je škoda, že jejich zhruba půl hodinové vystoupení, uteklo jako voda. Kapela se loučí, na řadu přišla ještě dnes už takřka povinná společná fotka zůstavších muzikantů a poté se už v klubu strhla slušná afterparty, jejímiž detaily nebudu čtenáře zatěžovat.Obrázek si jistě udělá každý sám z přiloženého fotoreportu.

Za sebe konstatuji spokojenost a doufám, že tyto kapely za nějaký čas uvidím znovu, protože právě ony ukázaly, že do špičky jim chybí už jen malé krůčky. Využijí svojí šanci????

Fotoreport a video zde:

http://johnymad.rajce.idnes.cz/Desolate_our_city_tour_2014_-_SKLEPMASTER,_CAST_OF_MIND,_PERGAMEN,_AWRIZIS

Johny from Troppau