V poněkud upršené době, kdy dle televizních událostí se ruší čím dál více kulturních a sportovních akcí se má ve Frýdku-Místku, konkrétně v Hudební hospůdce U Arnošta, konat zajímavá událost o níž jsme se před nedávnem zmiňovali i na  našem serveru:

Kapela z Frýdku-Místku, Slepí Křováci, vítěz doposud posledníhoročníku hudební soutěže kapel Radegast Líheň vydává své druhé cd v řadě s názvem „AFROPUNK“ a jako kmotry si pozvali koho jiného, než legendu tohoto kraje, kapelu PROUZA.

PROUZA v zimním.

PROUZA v zimním.

Osobně pro mne, jako pro mnoho dalších, kterým se PROUZA dostala až do krve, další akce, kterou si nelze nechat ujít i kdyby z nebe padaly trakaře a i kdyby se dělo cokoli. A ono se opravdu dělo.

Z nebe ty trakaře skutečně padaly a opravdu jsem uvažoval zda vážit cestu či nikoli a kdo ví, jestli i toto nebude jedna z těch akcí, které by mohly být zrušené. Kolikrát jsem se to dočetl na poslední chvíli i přes Facebook. Ale na druhé straně, U Arnošta to je zastřešeno, takže by se to i tak konat asi mohlo. Nakonec zvedám šunky a jdu vstříc tomu psímu počasí.

Na místě zjišťuji, že zatímco mnoho lidí netrpělivě a s obavami pozorují a zjišťují stoupající hladiny řek, že opravdu se chvíli uvažovalo nad tím, že i táto akce se zruší, ale to již stoupá nervozita, a na to počasí překvapivě hojné účastí, příchozích fanoušků. Až je škoda, že kolikrát ti lidé si nenajdou čas a cestu třeba i do okolí, viz. Barrák a jiné. Inu, domácí hřiště je domácí hřiště, ale to už s mírnou časovou prodlevou, jak se sluší a patří, přichází na scénu:

Lidé vždycky kolem všeho hodně namluví a já po vystoupení PROUZY nemám slov. Prostě asi nejlepší koncert, který jsem měl tu čest navštívit. Perfektní atmosféra, dostávající lidi téměř do trnazu a není to jen můj názor a dojem. Spíše si říkám, jestli to není i tím prostředím, že zvukově se vystoupení velice vydařilo, ale bavil jsem se i s Dušanem Helštýnem, původním kytaristou ze staré sestavy, který s Prouzou hraje jen ty staré pecky a ten mi říkal, že kapela hrála vyloženě bez stresu, uvolněně a spíše si to zde přišla užít, což rozhodně bylo cítit po celou dobu.

Slepí Křováci

Slepí Křováci

Opravdu jsem opět v situaci, kdy by bylo nejlepší nechat kameru ve fotoaparátu zapnutou non-stop a jako dokumet zaznamenat komplet celý koncert. Vyloženě jsem si v baterii na Prouze vyproudil proud. Což by vzhledem k tomu, že by se na hvězdy večera nedostalo, by byl zřejmě velký průser.

S baskytaristou Slepých Křováků mezitím žertujeme, že o této akci napíšeme jen pár slov ve formě krátké zprávy, typu informací v černé kronice, jako že: Frýdek-Místek: V pátek večer U Arnošta Slepí Křováci křtili své nové cd a předskakovala jim legendární Prouza., a jiné žertíky do chvíle, než tedy přichází, po kompletní přestavbě nástrojů a krátké zvukovce, zlatý hřeb večera, o kterém prý se obvykle toho moc nepíše:

A právě kluci z kapely PROUZA se stali i kmotry cd, opět s krásným zvířatkovým obalem “ Afropunk“, které lze zakoupit za 100,-Kč při dalších koncertech kapely. Jedno jsme zakoupili i my, byť bubeník Buča říkal, že jedno je připravene k recenzi, ale hned jsem mu oponoval, že jej může použít k prodeji, aby nějaký jejích nový fanoušek nepřišel zkrátka. Co se týče recenze, tak je domluvené, že tedy zrecenzujeme i ono prvotní cd s názvem “ Slepí křováci… a jiné bajky „, z něhož ten večer také pár skladeb zaznělo.  Což až se nám, pro změnu náš Honzík – Johny Mad, dá zdravotně do latě, tak se opět můžete těšit na jeho, snad zajímavé a kvalitní odborné recenze.

Společná fotografie s vítězi posledního ročníku Líhně  a hlavní hvězdou večera, kapelou Slepí Křováci.

Společná fotografie s vítězi posledního ročníku Líhně a hlavní hvězdou večera, kapelou Slepí Křováci.

Už Prouzou rozproudění diváci pokračovali v docela skvělé divácké kulise, takže i pro kapely určitě to byl skvělý požitek hrát pro „vyprodané“ hlediště místního fotbalového stánku.

Prostě co říct, všechno super. Počasí nikomu nevadilo a zima nebyla anebo se s postupem večera ztrácela neznámo kam. Je jedině dobře, že nakonec se celá akce nezrušila, popřípadě neodložila na jiný termín a závěrem lze jen poděkovat jak oběma kapelám, tak i všem příchozím divákům a osobnostem kolem kultury za skvělou akci a atmosféru, kterou si můžete trochu prohlédnout i zde, v tomto přiloženém fotoreportu

, i s klasickou závěrečnou afterparty na betóně. Především ovšem nutno poděkovat i personálu hospůdky za rychlou a kvalitní činnost ve stanici první pomoci u okénka a za pultem, jelikož i bez toho by ta pravá atmosféra nebyla tím, čím nakonec byla.

Tak tolik od Frýdku, kudy okolo vedla má cestička

tak zas někdy někde nějak, zatím

Mathi