V tuto, první prázdninovou sobotu, zavítaly do ostravského klubu Hardcore Plan B, dvě kapely ze Švédska, Helioscope a God Mother, protože posledně, t.j. 2. června, jsme se Švédů (The GUST) nedočkali, chopili jsme se šance zajít rovnou na dvě severské kapely. Byli jsme totiž moc zvědaví, jestli vůbec někdo ze Švédska ví, kde je Ostrava a Plan B ;-)

Helioscope (Swerige)

Helioscope (Swerige)

Akce, jejíž začátek byl plánován na 21. hodinu večerní zpočátku vypadala, že moc lidí netáhne. Zdálo se, že se staneme svědky nemilé události pro hudebníky, které sami vystupující často ve svém slangu nazývají přesilovkou. To je termín pro situaci, kdy na pódiu se nachází vyšší počet osob než pod pódiem. Ač paradoxně táto situace bývá pro muzikanty nepříznivou, nám publicistům vyhovuje, jelikož se lze pohybovat u pódia daleko volněji a svobodněji nežli obvykle. Samozřejmě to o tom není, protože vždy se lépe hraje pro obsazený klub anebo hlediště. Wendy k tomu dodává: Po příchodu do Planu B jsem byla překvapená z toho volného prostoru všude. U baru pár lidí, jen jeden stůl pořádně obsazen, a ještě k tomu kapelami. I když jsme počítali s pozdějším začátkem akce, mě osobně znervózňoval fakt, že víc lidí se do klubu nehrne. Na to, že byla sobota, čili před námi jeden volný den, v Planu a okolí to vypadalo jako po vymření. Uvnitř nervózně chodil nejspíš zvukař Planu B, jak mi Mathi řekl a docela sklesle se zeptal: „Vy jste asi nepřišli na koncert co?“ Když jsme mu řekli, že jsme na koncert přišli, snad jsme mu trochu náladu vylepšili, ale i tak nervózně mířil zrakem ke dveřím, jestli se náhodou neobjeví nějaké party nadšených do hardcore.

Korunu tomu ještě dodal jeden nedočkavý host, který si vytvořil svůj úsudek o celém průběhu a rozhodl se, že se této akce nezúčastní, protože se mu zdálo, že ani není jisté, jak to tak vypadalo při pohledu na hudebníky ze Švédska, jestli se nakonec bude hrát doopravdy a taky, že tady je zcela malá účast diváků a odešel. Zřejmě akce, která v sobotu moc netáhne, tak proč tam být. Ano, jen více takových lidí s takovým přístupem a určitě se kluby a hlediště zaplní. Tuto zdánlivě prázdnou atmosféru naštěstí na poslední chvíli vyplňuje několik skalních návštěvníků klubu a nebezpečí přesilovek je zažehnáno.

God Mother (Swerige)

God Mother (Swerige)

Wendy k tomu ještě: Uplynulo přibližně dalších deset minut, přišli asi dva lidi, mně už bylo obou kapel líto, že tam mají jen pár lidí. Kluci z Helioscope se odhodlali, vyzkoušeli zvuk a pustili se do hraní. Byla jsem více než překvapená z hudby, protože to nebyl klasický hardcore, jak jsem byla z Planu zvyklá, ale hardcore byl doplněný melancholickými přechody, což dohromady dalo něco nepopsatelného. „Fakt idiot, kdo nepřišel,“ řekl Mathi a já nemohla jinak než souhlasit. To, co předvedli Helioscope, navíc poprvé v Ostravě, bylo něco tak originálního a lidé to tady jen tak neuvidí/neuslyší, myslím si já.

Akce odstartovala podle původního plánu tak ve 21:30 hodin, , jak nám oznámil zvukař, výběrčí vstupného a jeden z producentů v jedné osobě, že asi tak nějak se započne hrát. Prostě přesně tak, jak se na správný hardcore sluší a patří:

Protože se nám zdálo, že spíše se hoši ze Švédska rozhodli udělat společný výlet do Ostravy a jak nám později i zvukař klubu řekl na otázku:“ Jakým způsobem to vlastně chodí, zda některé kapely se jim ozývají samy anebo si je vybírají?“, tak konkrétně v tomto případě se Švédové opravdu ozvali sami od sebe.

Sebastian (God Mother)

Sebastian (God Mother)

S Wendy jsme se rozhodli a dohodli, že tentokrát reportáž z koncertu, stejně jako ono interview, pojmeme společně a pak z toho splácáme snad i něco kloudného, tak ono přeci jen, žena má mít přednost v jistých věcech a hlavně poslední slovo obvykle, takže Wendy ještě k tomu: Po krátké výměně kapel a domluvě interview s Helioscope se na pódiu objevili God Mother. Zpěvák Sebastian všechny česky přivítal. Helioscope tentokrát jako diváci rozpoutali šílenou fan show u pódia a dole pod ním řádil i Sebastian. God Mother byli naprostým protipólem Helioscope. Těžký hardcore a grunge zněl Planem B. Na Sebastianovi bylo vidět, že si první koncert v Ostravě užíval, show udělal opravdu neskutečnou už jen svým growlem, skákáním po stolech, upřímně myslím, že kdyby mohl, skočil by i na bar. Ale všechno tohle k sobě vždycky patří, diváky to baví a všichni jsou v pohodě, což si můžete prohlédnout koneckonců i zde, v tomto vloženém fotoreportu <–.

Přece jen, šlo to z něj. A opět došlo na Mathiho větu: „Fakt idiot, kdo nepřišel, stojí to za to!“ Jo, stálo to za to!

Kluci z obou kapel byli přístupní k rozhovoru, nicméně měli jsme i možnost se s nimi pobavit i „mimo záznam,“ porovnali jsme dialekty jak naše, tak jejich, já jsem se konečně naučila vyslovovat Grattis på födelsedagen  (švédsky Vše nejlepší k narozeninám) a celkově všichni, jak z Helioscope, tak z God Mother byli velice příjemní, a co je hlavní, že si koncert užili i přes minimální účast a neztratili optimismus. Doporučení všem, pokud budete mít možnost alespoň na jednu z těchto dvou kapel zajít, neváhejte ani vteřinu!

Tak tolik

W & M

(„Já jsem to řekl sice takhle: Fakt cyp ten, ktery nepřišel a ještě větši cyp, který odešel!“ Mathi)

http://www.casrock.cz/porady/hudebni-svetaci/hudebni-svetaci-pryncypallcz