http://www.casrock.cz/porady/hudebni-svetaci/hudebni-svetaci-pryncypallcz

Tak trochu s menším, měsíčním, předstihem zde plníme jeden, dá se říct nevynucený, téměř dvouletý, rest.

Dne 11.8.2014 se v ostravském klubu Hardcore cafe PLÁN B bude konat koncert holandské punkové kapely LONG WAY DOWN.

LWD v Ostravě hráli před dvěma léty v Music clubu BARRÁK někdy 23.7.2012, viz. fotoreport zde: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.453783341322367.104469.138609839506387&type=3long way down barrák 011

Tehdy jsme byli také u toho a dokonce i s nimi udělali delší interview. Bohužel o něco později se nám stalo, že se z naších stránek díky některým hackerům z východního bloku, konkrétně Ruska, staly pornostránky a celý tento tehdejší příspěvek byl nakonec zablokován a zakódován.

Naštěstí se nám podařilo po dvou létech uchovat nějaké materiály a díky tomu, že i Wendy si dala trochu překladatelské práce, obnovit onu akci, jenž je již spíše historií ostravské rockové hudební scény a vlastně i při této příležitosti prezentovat právě toto dávné interview se zpěvákem LONG WAY DOWN, Derksenem a baskytaristou Markem, se kterým nám  tehdy vypomohla Vea:

Jak dlouho kapela existuje?

LWD: Kolem sedmi let, ale měnili jsme vícekrát sestavu, takže v pevné poslední sestavě jsme pět let. Hudba nebo styl jsme nezměnili.

Kdo vám píše texty?

LWD: Leon-  Já píšu texty.

A melodii tvoří kdo?

LWD: Hans. Vymyslí základní melodii a potom děláme text.

long way down barrák 016Myslíte, že je problém mít děti a zároveň se věnovat hudbě?

LWD: Mark- Když už máte děti, je to konec. J

Leon- Ne, samozřejmě, že to jde, je mnoho kapel, kde lidi už mají děti a pořád hrají, takže to není nemožné.

Co je ta hlavní síla pro tvoření hudby?

LWD: Inspirace. Tu dělá osobní život, taky životní styl. Síla je dělat šťastné písničky. Smutek v písních je takové trochu emo a lidem se chce plakat.

Když hrajete, cítíte ty emoce z lidí?

LWD: Rozhodně. Je to znát, jak se lidé cítí. A tady jsou lidé přátelští, umí udělat zábavnou atmosféru. Třeba tady se nám hrálo skvěle. Když se lidé usmívají a tančí, je to fajn. A je jedno jestli jsou tři nebo tři sta, pro nás to je super.

Jak se vám vůbec líbí Ostrava jako město?

LWD: No, dneska ve tři odpoledne jsme přijeli z Prahy, tak jsme se trochu prošli. Líbí se nám náměstí. Ostrava je ale krásné město, to hlavně díky starým budovám.

Cítíte nějaké rozdíly mezi Prahou a Ostravou?

LWD: Malé rozdíly ano. Jsme zvyklí na velká města jako tak. Ostrava se nám ale líbí jako město. Je půvabná. Každé město má svůj charakter, Ostrava je průmyslová.

Jací jsou lidé jako publikum v Praze?

LWD: Teď jsme tam hráli podruhé v Rock Café. Byly tam známé tváře. Bylo to skvělé, že jsme tam byli vítáni. Je ale pokaždé fajn hrát někde za hranicemi.

Byli jste někdy osloveni, abyste hráli na nějakém obrovském festivalu, něco jako je tady Colours of Ostrava? long way down barrák 045

LWD: Ano, měli jsme pár nabídek na účinkování na festivalech. Bylo to ale o dlouhém mailování, rezervacích Děláme si manažery sami. Ale nebereme to jako práci. Je to obrovský koníček pro nás všechny. Třeba teď máme dovolenou. Ale není to ta dovolená jako odpočívání, my rádi něco děláme. Většinou přes rok pracujeme a v létě si uděláme takovou eurotour – to je naše dovolená.

Je nějaká hranice, kdy už se dá mluvit o profesionalitě? Třeba business?

LWD: Profesionalita přichází pomalu. Je zatím hodně dřiny. Je to vlastně volba, jestli být nebo nebýt profík. My se snažíme se profesionalitě přiblížit.

Jak jste se učili hrát? Navštěvovali jste kurzy nebo jste se učili sami?

LWD: Mark- Sami jsme se naučili hrát. Sice jsem měl pár lekcí jako malý kluk, ale potom jsem se zlepšoval sám. Punk-rock je hlavně dost jednoduchý. V tom jsou základy, na to není třeba být supervzdělaný J

Máte nějakou oblíbenou, třeba českou, kapelu?

LWD: Poznali jsme tady pár kapel, ale brzy nám vypadla jejich jména. Je moc kapel, které jsou výborné, i když jsou třeba novější.

Kolem sedmi let, ale měnili jsme vícekrát sestavu, takže v pevné poslední sestavě jsme pět let. Hudba nebo styl jsme nezměnili.

(Český překlad, Wendy)

My se určitě opět na kluky z Holandska těšíme. Tedy nejen proto, že nás rok po tomto koncertu oslovili a požádali, že by si opět své letní turné zahráli někde v Česku, ale spíše by si vyzkoušeli nějaký festival, což se jim nakonec podařilo z realizovat celkem pětkrát ( 19/7 Proti Proudu Festival – Moravské Budejovice, 20/7 Kyjovsky Festival – Krasna Lipna, 22/7 Wats Music Klub – Holesov, 26/7 Punk for Young Festival – Koprivnice a 27/7 Nakonec Fest – Tachov), z čehož lze soudit, že jsou u nás již docela dost známí, že rádi jezdí právě do České republiky a že si tentokrát, při několika svých koncertech v Česku, opět vzpomněli také právě na Ostravu.

Tak tolik, zatím,

M.