Trochu překvapivě, na první červencovou neděli, se konal v ostravském Music clubu BARRÁK a také poprvé na ostravské hudební rockové scéně koncert americké sludge metalové kapely KYLESA, která pořádá své letní evropské turné 2014 při kterém jim sekundovali jejích krajané Lazer/Wulf a supportovat měli původně Archibald Tuttle, což je nová Shustova kapela.. Proč překvapivě? No, řekněme jen, že na neděli trochu nezvyklé sice, ale o něco později jsme se dovtípili proč. Kylesa s Lazer/Wulf  při svém Tour 2014 udělali zastávku na cestě z Rakouska do Polska právě v Ostravě, za což Palcovi jedině dík. Nejsme si zcela úplně jistí, zda se jedná o ojedinělé či první letošní vystoupení Kylesy v České republice, byť jisté indicie napovídají, že by se i mohlo. Každopádně, co se Ostravy týká, tak ano, což je další důvod jít večer do klubu BARRÁK.

Social Party (Bruntál)

Social Party (Bruntál)

Dalším překvapením, jenž jsme zjistili na místě, bylo to, že namísto původně avizovaných Archibald Tuttle se předskokany stala downtempo-hardcore smečka z nedalekého Bruntálu, kapela Social Party, které jsme stihli už jen tak na závěr jejích vystoupení. Samozřejmě, změna programu vždy vyhrazená, je na místě, jelikož práce je sviňa, jak se dočítáme na jiných informačních místech, o den později. Smile

Pravdou je, že nás KYLESA zaujala již dávno, díky You Tube, protože to zase bylo po delší době něco jiného. Přesto však sludge metal do této chvíle i neznámý pojem pro nás v té škále různě se vyvíjejících a odvíjejících hudebních žánrů, kterému bylo třeba přijít tak trochu nejenom na kloub, ale především i na chuť.

ryan Aiken, guitar, Lazer/Wulf (USA)

Bryan Aiken, guitar, Lazer/Wulf (USA)

Tak trochu světla by nám  snad do toho i při perfektním osvětlení měli přinést LAZER/WULF.

Jinak usměvaví a veselí američané, kteří pustili do cca stopadesáti diváků, orientační bod, kdy Marcel otevírá druhou polovinu klubu s druhým barem, svůj hudebně a technicky vybavený sludge metal.

Není úmyslem si nikterak proti sobě poštvat metalové fans a vyznávače této hudby, kteří při produkci rytmicky kývali hlavami a konce skladeb nakonec ocenili aplausem a jásotem. Tak přesto, byť možná právě tím mohou být LAZER/WULF specifičtí, postrádali jsme tam více zpěvu. Prostě stará muzikantská fráze: Moc hrajete a málo zpíváte. Ale i o tom je anebo může být právě  sludge metal. Každopádně vzít to ohledem dojmu, tak upřímně, v polovině koncertu už jejích hudba na nás působila spíše únavně nebo spíše nudně, ale jak říkáme, jenom náš osobní pocit a ten nelze brát na zřetel. Ovšem těsně před půl desátou bylo vymalováno a už nás čekala „jen“ KYLESA.

Ano, to slovo-jen, opravdu v uvozovkách, protože opět jiná situace, kdy je třeba pro případné interview z koncertu vyhledat některé možné tváře z pódia a zeptat se na případné interview: „ Až po show KYLESA.“, odpověděl nám Bryan Aiken, kytarista LAZER/WULF.

„Ono také, kdo ví jestli se nám vůbec něco podaří, v takovém horku. To každý bude rád, že je rád a třeba ani nebude mít náladu.“, povídám Wendy. To už Barrákem zní intro.

KYLESA (USA)

KYLESA (USA)

KYLESA, tak to už je opravdu o něčem jiném. Vlastně dalo se to přdpokládat, když Palec přes Facebook avizoval případné další „bedňáky“ na brigádu. Dva bubeníci na pódiu, podmanivá hudba, která lidi vtahuje do tranzu, skvělá světelná projekce, asi nejznámější skladba Unspoken, která si hned zpočátku vyslouží ovace publika, to vše najednou mění atmosféru klubu a před scénou je do slova a do písmene narváno. takže jen pár nezbytných materiálů pro vložený fotoreport a nějaký ten livespot  z této vydařené a mimořádné akce a vytratit se do vyklizené a poklidné zádní části klubu.

Tedy upřímně, lepší než se tentokrat grilovat v cizí šťávě někde v nitru kotle a raději si vše vychutnat poněkud z povzdálí:

Byli jsme rádi, že nám nakonec kluci z Kylesy poskytli alespoň nějaké krátké interview, byť se tentokrát Wendy těšila na případný rozhovor s Laurou Pleasants:

„No, se ženskou, to bych ráda. Konečně by to byla pro mne nějaká ta příjemná změna po všech těch chlapech kolem sebe.“.

Jenomže ouha, Laura se již někde vytratila, asi stejně jako celý další zbytek kapely. Koneckonců bylo i na hoších vidět, že  toho také měli už opravdu  dost, takže jim za to velké díky. No a  my? My jsme se vytratili po krátkých sdělených dojmech také.

Tak zase příště, někdy někde,

W&M

http://www.casrock.cz/porady/hudebni-svetaci/hudebni-svetaci-pryncypallcz