http://www.casrock.cz/porady/hudebni-svetaci/hudebni-svetaci-pryncypallcz

Ani tento ročník tohoto úžasného punkového festivalu, jenž nemá v Česku obdoby, nezklamal!! …a to i přesto, že z počátku, zejména ve čtvrtek , festival zažil totální nepřízeň počasí, která udělala z areálu po zbytek dní úplné bahenní lázně.

XDSC_0254 Jako hlavní zahraniční kapely letos přijeli zahrát: COCK SPARRER, THE METEORS, BIOHAZARD, THE OLD FIRM CASUALS, THE TOASTERS, TOY DOLLS, VICE SQUAD, STAGE BOTTLES, AGNOSTIC FRONT, CONFLICT, ACIDEZ, TOTAL CHAOS, SKINDRED, BUZZCOCKS, THE CARBURETORS, KLINGONZ, MAD SIN, THE HELLFREAKS, BISHOPS GREEN, ANTI PASTI, UNDIVIDED a ještě několik dalších z Maďarska, Ruska, Polska a ze Slovenska.

Z těch tuzemských kapel bych se mohl rozepisovat dlouho, tak kromě už zdejších stálic tohoto festivalu jako jsou N.V.Ú., PLEXIS, S.P.S., DEGRADACE, E!E, ZNOUZECTNOST… byli pro mě překvapením kapely které jsem předtím vůbec neznal jako např. ZPUTNIK, MUCHA či URAGGAN ANDREW anebo staré pražské klasiky P.S., které jsem měl možnost vidět na vlastní oči vůbec poprvé.

Jako vůbec nejlepší vyvrcholení celého festivalu byli podle očekávání angličtí COCK SPARRER, kteří jsou spolu už neuvěřitelných 42 let! A navíc ve stálé původní a nezměněné sestavě! Zahráli opravdu to nejlepší co mohli z jejich 40ti leté historie a tak samozřejmě nemohli chybět skladby jako Riot Squad, Where Are They Now, Because You’re Young, Argy Bargy, Runnin‘ Riot či England Belongs To Me, které s kapelou zpíval snad několika tisícový dav. Tenhle skvělý zážitek z tohodle koncertu si odvezla i samotná kapela, která kromě vřelého poděkování publiku druhý den na svých strankách napsala tohle: „Just back from the Pod Parou Fest in the Czech Republic where the beer and the mud flowed. Thanks to a great crowd who sang every word and made it a night we’ll never forget. Next stop Chicago and Riot Fest. Bring it on.“, viz. vypůjčené ilustrační autentické video z kanálu Evy Peterkové.

Opravdu velké dík patří za tohle show i organizátorům, že se jim podařilo tyhle street punkové giganty dostat sem. Koncerty Cock Sparrer jsou navíc hodně ceněné už jenom i tím, že samotná kapela nedělá po světě až zas tak nějaká šíleně velká turné a není jednoduché je vidět jen tak někde poblíž hrát. Pro mě osobně byli víc než vynikající i BUZZCOCKS, kteří zahráli vše to nejlepší ze 70tých let. Jen škoda, že si je neužili kluci z DEGRADACE, kteří  právě ve stejnou dobu hráli na vedlejším ´stejdži´. Tak snad příště. XXDSC_0342X

Jedině co kromě počasí jinak ještě zklamalo byly kapely KILLING JOKE a POISON IDEA, které na poslední chvíli, tedy pár dni před festivalem koncerty odřekly. Nutno říct, že právě na tyhle dvě kapely se spousta lidí hodně těšila.

Killing Joke, kteří měli být tahákem celého festivalu z nějakých nepochopitelných důvodů koncert zrušili a to i přes zaplacenou zálohu za vystoupení. Náhradu se pořadatelům za ně nakonec podařilo sehnat  ve Skindred z Walesu. Poison Idea zrušila úplně celé evropské turné a náhradu za ně sehnat už se nepodařilo :-(

Nakonec bych ještě jednou rád poděkovat pořadatelům celého festivalu, kteří si ve čtvrtek během několika hodinového vytrvalého deště opravdu sáhli na dno svých sil, aby nakonec z festivalu zachránili alespoň základní životní funkce. To se jim opravdu podařilo a všechny kapely nakonec řádně odehráli svoji show. Stejně tak hrdinsky se zachovali i fanoušci festivalu, že to nevzdali a ukázali, že punk mají opravdu zarytý v srdci.

Takže těším se na další ročník a musím říct těm co nepřijeli kvůli deště – tak přišli o hodně!!!

aleš

P.S.: Více jako vždy úžasných Alešových fotografií z festivalu Pod Parou 2014 si můžete prohlédnout zde, v tomto přiloženém fotoreportu:

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.914229888611041.1073741876.138609839506387&type=3&uploaded=33