http://www.casrock.cz/porady/hudebni-svetaci/hudebni-svetaci-pryncypallcz

Jako tradičně každým rokem, tak i letos v sobotu na sklonku měsíce srpna proběhl na Slezskoostravském hradě, již 7.ročník Slezskoostravského Rock-Festu open-air 2014, kde jako headliner byla legendární formace DOG EAT DOG z USA, která je bezesporu jednou z nejúspěšnějších crossoverových kapel posledních let. Dalo by se říct, že ze zvučných jmen letos asi jediná, oproti minulým ročníkům, ale chyba lávky. Jeden rok je sice příliš krátká doba na některé věci, ovšem příliš dlouhá na jiné, obzvláště co se hudebního vývoje týká.

Kajsyktu (Ostrava)

Kajsyktu (Ostrava)

Celá, jako vždy slušně organizovaná akce, začala již v 11:30 a Slezskoostravský Rock-Fest odtartovala na stage zvané Nádvoří, ostravská kapela KAJSYKTU, byla založena v roce 2012, se svým, no, uvádí se jako rock-alternative, ale ono tam toho „alternative“ moc nebylo. Zato toho rocku už jo. Zřejmě to může mít na svědomí i skutečnost, že po menších personálních obměnách přidal k ní i bubeník Karlos, který má za sebou účinkování ve známé black metalové kapele Inferno, jak uvádí pořadatel Rock-Festu na svých stránkách. Určitě na rozjezd dobré, i když nás čekala „pilná chvíle“ spíše o něco později. Zatímco po nich dolní stage zvanou Aréna, otevřela další ostravská electronic-rocková kapelka Public Relations. Jenomže to už se pomalu na Slezskoostravský hrad začaly sjíždět nám již velmi dobře známé kapely Slepí Křováci z Frýdku-Místku,

Slepí Křováci (Frýdek-Místek)

Slepí Křováci (Frýdek-Místek)

ostravská stálice Jeseter, Black Widow, také dá se říci nově (zhruba 1 rok) seskládaná Frýdecko-Místecká kapela a AHARD z Orlové. prostě všechno kapely, kterým se během roku buďto podařil docela slušný skok vzhůru anebo již jsou stálými hosty na různých, řekněme prestižnějších festivalech. Takže předtím jsme si dali trochu voraz u stánku ještě a spíše poslouchali a pozorovali více či méně nezaujatě. Trochu nás, oproti loňským ročníkům, zarazila nižší návštěvnost, teda od pohledu tak soudě. A od kelímku Budvaru u stolu samozřejmě také ;-)

Každopádně vyvstává otázka právě na to, zda-li je nabídka letošních kapel opravdu natolik atraktivní jako v předešlých ročnících anebo ne? Tedy ne, že by zrovna nám tato situace přišla k tíži, spíše naopak, ale organizátory by jistě potěšila poněkud, na Ostravu, větší účast lidí. Vždyť je to docela solidní festival, v době, kdy možná dochází i k obměně kapel a lidé si musí zřejmě zvyknout začít vnímat jiná jména. No, dost keců už, bo:

Ano, kapela Slepí Křováci, která v poslední době urazila dost podstatný kus cesty. Vydali své druhé CD „Afropunk“, vyhráli poslední ročník soutěže kapel Radegast Líheň, zahráli na Coloursech, ale hlavně, pokaždé dokáži přijít a překvapit s něčím novým, viz. vizáž cestovatele Emila Holuba a barevně se odlišující kmen Afropunků. No a pak to šlo ráz na ráz.

Jeseter (Ostrava)

Jeseter (Ostrava)

Stage Aréna, ostravská progressive kapela Jeseter. Poněkud zklidňující kvalitní hudba v podání zkušených a známých muzikantů v čele s frontmanem Davidem Tobiaszem a kytaristou Janem Gajdicou, která je již na hudební rockové scéně od roku 2005, prezentující skladby z desky „Proměna“.

Stage nádvoří, Black Widow, další zástupce Frýdecko-Místeckého regiónu preferující solidní hard-rock. No, co k tomu? Přestože „Černá vdova“, jak se kapela nazývá česky, o sobě uvádí, že: „Black Widow je nyní sice bez popisu své minulosti, zato ale, doufejme, se slibnou budoucností, která je vždy začátkem historie. A takto se tvoří dějiny!“,

Black Widow (Frýdek-Místek)

Black Widow (Frýdek-Místek)

tak my si dovolíme nejenom pouze s ohledem k námi již několik let mapované historii SORF, ale i proto, že nic se nerodí a nevzniká jenom tak od ničeho říci, že v průběhu loňského ročníku zde měl vystoupit známý Frýdecko-Místecký Spider X, ale bohužel se vystoupení nekonalo. Proč? Ano, odpověď je zde, jelikož z torza oné kapely vzešlo právě toto uskupení Black Widow, které v té době teprve vlastně potilo a nahrávalo repertoár, ale již letos mají za sebou i vizovický Masters of Rock. Slušný odvar rocku s dobrým hlasem Lenky Jelonkové určitě lidi zaujal a rozparádil. Takže to, co nevyšlo předtím, si táto, trochu obměněná bandička vynahradila nyní.

Ne jinak tomu bylo i o pár minut později na dolní stage Aréna:

Ano, kapela AHARD, orlovská heavy-metalová smečka, která také nabírá zvučnějšího jména. Známá z koncertů s další kapelou z regiónu SALAMANDRA a další, dovolím si zde říct, již tradiční účastník festivalu Masters of Rock, kteří pro letošní rok hrají i v jistě obměně jako AHARD band a doprovázejí známou,

Ahard (Orlova)

Ahard (Orlova)

dnes již legendární ostravskou zpěvačku Tanju a které v tomto podání lze vidět hned tuto sobotu 30.srpna na Orlovském tradičním charitativním festivalu ROCKTHERAPY 2014, pořádaném právě těmito kluky, společně i s již některými, výše jmenovanými kapelami. Co k tomu? No, já osobně zde nemám nic, takže si dovolím vzít z jistých názorů některých lidí: “ Je to dobrá, opravdu hodně chytlavá muzika.“ (Wendy) a “ Já sice jsem nikdy žádný heavy-metal nemusel, ale tohle jo.“ (Pekel). No dalších cca několik set lidí jsme se nevyptávali už. Možná jen škoda, že dolní prostranství hradu spíše nabádá k tomu, aby po hodinovém stání na Nádvoří, si diváci spíše další hodinku odpočinuli v sedě v hledišti Arény. Myslím, že některým kapelám by to bylo příjemnější hrát před trochu zaplněným pódiem, ale nechci do toho moc vrtat, zase každý ví, jaké to je trávit dlouhý čas na celodenní akci, takže i nám po těch „divočinách“ přišlo následující vystoupení prvního zástupce ze Slovenska, další progressive-rockové kapely Persona Grata docela vhod k tomu, abychom si na chvíli dáchli někde u stánku.

NIL (Česká Třebová)

NIL (Česká Třebová)

To už ale pomalu přišla opravdu přehlídka spíše mimoostravských kapel jako hard-rockový HLAHOL z Teplic, zcela jednoduchá způsob jak dělat muziku takovým způsobem, která ty lidi přitáhne k pódiu. Samozřejmě, já jsem ten, který je viděl poprvé v životě oproti jiným možná, stejně jako po nich následující rock-alternative kapelou NIL z České Třebové se zpěvačkou Hankou Kosnovskou, která se svým podáními zjevem jevila spíše jako česká Alanis Morissette v trochu o něco tvrdším podání. Mně teda jo. A říkám to tak, jako když Tom Grohregin, který celý den tento festival dobře moderoval řekl: „Tak říkám, že pršet nebude!“, a to se totiž místy sem tam opravdu schylovalo k tomu, že tuto akci trochu pokazí nepřízeň  počasí na což však organizátoři byli předem připravení, protože právě pro případ nepříznivého počasí byl pro návštěvníky festivalu připraven na nádvoří hradu velký pivní stan i zastřešená hradní terasa.

Liveevil (Ostrava)

Liveevil (Ostrava)

No, my jsme ještě chvíli sledovali dalšího zástupce ostravské rockové scény,  metalové Liveevil, kteří se již také na hudební scéně pohybují zhruba již 9 let a pak jsme si vyměnili s Chicem stráž a odkráčeli domů. Chico i přesto, že říkal, že z toho zbytku něco ještě něco nafotí, tedy aby i jiné známější kapely v čele s headliners Dog Eat Dog z USA, tak potom dodal, že nakonec nefotil vůbec. Takže alespoň částečně si průběh akce můžete připomenout v tomto přiloženém fotoreportu:

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.926681987365831.1073741880.138609839506387&type=1

Tom Grohregin, moderátor-uvaděč. (Ostrava)

Tom Grohregin, moderátor-uvaděč. (Ostrava)

A my se s tím, že nakonec Slezskoostravský Rock-Fest open-air 2014 navštívilo cca 500-600 příchozích a také tím, že nakonec na závěr náš server jmenoval i moderátor Tom Grohregin i mezi jinými sponzory a partnery jako mediálního partnera rozloučíme závěrečným summary s tím, že se určitě těšíme na ročník příští. takže asi už nebudeme jen tak ledajaký plátek.

Jen závěrem si dovolím malou hypotetickou poznámku: „Jestli za o něco menší účast lidí oproti loňským ročníkům může pouze to, že na plakátech se to nehemžilo moc zvučnými jmény, tak ty jména co mají zvuk zde ale byla! No, pokud podle někoho ne, tak alespoň rozhodně na svém zvuku postupně nabývají. Každopádně, změna je život, tak si zvykejte!!!“

Mně, nebo spíše nám, to tedy přišlo jako docela slušná přehlídka nejenom regionální hudbou, ale i dalšími novými kapelami a o tom zřejmě Slezskoostravský Rock-Fest open-air na Slezskoostravském hradě právě je.

Tak tolik a zase někdy někde, zatím

Mathi & Wendy