http://www.casrock.cz/porady/hudebni-svetaci/hudebni-svetaci-pryncypallcz

Včerejším večerem v ostravském Music clubu BARRÁK odstartoval již v pořadí 3. Ročník soutěže studentských kapel pod názvem BREAK IT svým úvodním kolem a my jsme se přišli podívat, oč vlastně běží.

Katie Kyklop & Spol.

Katie Kyklop & Spol.

Věc je jasná. Vítězové jednotlivých kol této hudební soutěže, nabízející mladým a začínajícím kapelám z řad studentů již tradiční možnost prosadit se, postoupí do finále, které je naplánováno někdy na březen příštího roku, kde svedou mezi sebou „boj“ o vystoupení na Majáles Ostrava 2015, největším ostravském studentském festivalu a to za podpory Stavovské unie studentů Ostrava a obchodu s hudebními nástroji – Hudebního světa.  Pojem studentská kapela znamená, že minimálně polovina členů kapely musí pocházet z řad studentů. Druh školy zřejmě nerozhoduje.

V prvním kole mezi sebou zápolily hudební formace Katie Kyklop & Spol.,

Crüel Storm a Sækədʒəwiːə. Každá z těchto kapel, stejně jako mnohé další v příštích kolech, měla prostor 40.ti minut na to,

Crüel Storm

Crüel Storm

aby svou produkcí oslovila a zaujala nejenom fanoušky a diváky, ale zejména i tříčlennou odbornou  porotu.

V tomto úvodním kole zřejmě největší úspěch u diváků, kterých byla hojná účast, získala kapela Crüel Storm, složená z mladých začínajících hudebníků, ale nakonec porota zvážila veškeré okolnosti, vsadila na zkušenosti a nakonec  poslala do další hry kapelu Sækədʒəwiːə.

Jak pořadatel a organizátor uvedl v závěru, boj to byl těsný.

Zejména mezi dvěma posledně jmenovanými kapelami. Ta první měla tak trochu smůlu i v tom, že se více či méně jednalo jen o torzo z rozpadlé kapely. Navíc zápolení to bylo nejenom hudební mezi kapelami, ale i především  mezi diváky, tedy jak na tak i pod stage. No a nakonec také generační.

Tyto boje zřejmě až do konce této soutěže a především konce finálového večera neustanou.

Kapela Sækədʒəwiːə - vítěz úvodního kola.

Kapela Sækədʒəwiːə – vítěz úvodního kola soutěže Break It.

Bojovat a soutěžit se bude dále a průběh veškerého dalšího dění, stejně jako i informace o dalších vystupujících kapelách (zmíníme třeba havířovský Ajdontker, ten jediný mi tak nějak utkvěl v hlavě z těch dalších jmenovaných) a výsledcích bude možné sledovat hlavně na Facebooku: https://www.facebook.com/breakitcr?fref=nf

A proto i tento odkaz či stránky Break It pořadatel doporučuje olajkovat.

Mně v hlavě zůstává neustálý boj, zda-li by nakonec hlasy diváků neměly mít cenu dvou a více a předčít hlasy nezaujaté a objektivní odborné poroty, když vesměs se vše nakonec dělá především pro ty diváky. Ale to je kolikrát jen má osobní polemika při návštěvách nejedné soutěže.

Průběh úvodního kola si lze prohlédnout i zde, v tomto malém fotoreportu:

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.981179138582782.1073741890.138609839506387&type=1&pnref=story

Mathi