Marko Perkoviš THOmpSON a Chico

Marko Perkovič THOmpSON a Chico

Jako finále turné Ora et labora,si Marko Perkovič THOmpSON vybral dvě největší Arény v Chorvatsku,a to Arénu Zagreb 20.12.14 a Spaladium Arénu ve Splitu 23.12.14.
Neodolal jsem nabídce koncertu v Zagrebu .Po roce a jednom měsíci jsem si udělal radost a vyrazil opět na koncert svého nejoblíbenějšího zahraničního zpěváka.Už v pátek v podvečer jsem dorazil do Zagrebu a ubytoval se v těsné blízkosti Arény.V sobotu dopoledne jsem zjistil,že lístky jsou ještě k mání a to i do VIP lóží za 300 Kuna.Já jsem měl vynikající místo v sektoru vedle kotle,asi 10 metrů od podia,kde jsem mohl sledovat tu euforickou atmosféru.
Kotel před koncertem zpíval některé Markovy písně i lidovky, mezi nimi taky kontroverzní song „Evo zore,evo  dana“.Což je píseň pocházející z druhé světové války,opěvující Crne legie.Za tuto lidovou píseň byl nedávno popotahován i jeden ze současných Chorvatských ministrů,protože na You Tube se objevilo video kde ji ministr někdy v 90. letech zpívá na soukromé oslavě.“Evo zore,evo dana“ zpíval v 90. letech i M.P.THOmpSON. To už dávno patří minulosti,protože po smrti prvního nezávislého Chorvatského prezidenta Franjo Tudmana už vyprchala poválečná euforie a levicoví nepřátelé začali přitahovat šrouby.
Koncert začal ve čtvrt na deset a skončil přesně o půlnoci. Stejně jako minule trval 2.hod.45 minut,bez přestávky.Marko vyhlásil anketu,ať diváci hlasují kterou píseň by chtěli zahrát z těch, které už dlouho nezpívá.No a dopadlo to takhle.Jako první zazněla píseň „Stari se“.Což je duet Marka a Tiho Orliče – jeho dlouholetého parťáka v kapele. Pak šla „Zmija mě za srdce ugrizla“ a jako třetí „Pukni puško“.Já jsem si více přál hit „Nevaraj me“ – skutečně emotivní záležitost.A pak song „Sude mi“ – duet Marka a Miroslava Škora ,což je jedna z nejhranějších Chorvatských věcí na You Tube.
Výběr písní byl podobný tomu co je na DVD z Poljudu.Marko má skutečně mnoho hitů,má z čeho si vybírat,na některé věci se ani nedostane.Uvidíme co THOmpSON podnikne příští rok.Možná vydá nové CD a uspořádá koncert na stadionu Maximir.Totiž ten jeho první koncert na Maximiru se stal legendou.Dejte si na You Tube do vyhledávače Maximir 17.6.2007 Marko Perkovič THOmpSON. Věřím tomu, že mnozí  pochopí a budou vědět o čem tady píši.
PS
Tato reportáž byla napsána v čekárně na nádraží v Zidani Most ve Slovinsku.Cestou ze Zagrebu.V čekárně řvali dva ožralí místní týpci,že jim ujel vlak a hospoda je zavřená.Tak jsem si vzpomněl,že na koncertu stálo pivo  „Ožujsko“  20 Kuna,což je skoro osm pětek…dvě jsem si dal když šel roznašeč piva zrovna kolem mě v hledišti.Ale jinak jsem si říkal,že za tu cenu mi ho můžou tak leda OŽUT.Už jenom proto,že kultura čepování je tam úplně jiná.Rozčepují třeba 20 piv dopředu a čekají kdo si tu kozu koupí.

Chico

odkaz na fotky: https://www.facebook.com/jaroslav.brandys/media_set?set=a.10202388012140594.1073741860.1801720792&type=1&pnref=story