Už se to pomalu blíží. A než se nadějete, tak tady máme opět  Pálení čarodějnic (také Noc čarodějnic, Filipojakubská noc, Valpuržina noc nebo Beltine), které se odehrává v noci z 30. dubna na 1. května. Jedná se o velmi starý a dodnes živý lidový zvyk a zvláštní svátek. DSCN3209 Tuto noc se lidé scházejí u zapálených ohňů a slaví příchod jara. Na některých místech se staví májka. Mimo lidové zvyky se také jedná o druhý největší Satanský svátek. Na tuto noc připadala největší sabat Satanských kultů. Noc z 30. dubna na 1. května byla pokládána za magickou. Svátek se původně pravděpodobně slavil o úplňku, jenž byl nejblíže dnu, nacházejícímu se přesně mezi jarní rovnodenností a letním slunovratem. Lidé věřili, že tuto noc se čarodějnice slétají na čarodějnický sabat, a skutečně je tato noc jedním z největších pohanských svátků. Lidé také věřili například v otevírání různých jeskyní a podzemních slují, ve kterých jsou ukryty poklady. Hlavním smyslem tohoto starého lidového zvyku byla pravděpodobně oslava plodnosti (zdroj: Wikipedie). No a my jsme se rozhodli tento významný den v dějinách mnohá životů oslavit a strávit na jednom význačném a jmenovitém festivalu ČARODĚJÁLES, který se každoročně koná pravidelně v Brně. Stejně jako vloni i proto, že se jedná o jeden z těch dobrých a skvěle organizovaných festivalů v příjemném prostředí, viz.: http://www.pryncypall.cz/newweb/?s=%C4%8Darod%C4%9Bj%C3%A1les

No a co nám může nabídnout onen letošní ročník?

Již osmý ročník Brno City Rock Festivalu ČARODĚJÁLES proběhne 30. dubna 2015, místem konání zůstává tradiční přírodní areál Riviéra v Brně – Pisárkách, Carodejales_2015-s_prekvapenimkterý však vzhledem k rekonstrukci části prostoru tentokrát pořadatelům neumožní postavit tři pódia. Program bude tedy probíhat na dvou rovnocenných střídajících se scénách. Line up je tak sice co do kvantity oproti minulosti poněkud zúžen, kvalitou však naopak přináší vrchol dosavadní historie festivalu.

Shodou okolností i letos dorazí hlavní headliner ze Švédska – po loňských úžasných THE HIVES jsou to jejich o něco mladší kolegové vycházející taktéž z garážového punku, míchající ho ovšem s vlivem britských kytarovek – ROYAL REPUBLIC. Jejich strhující energickou show vloni ocenili návštěvníci festivalu ROCK FOR PEOPLE, letos vyprodali pražskou Lucernu. V rámci Čarodějálesu 2015 proběhne světová premiéra speciálního setu cover verzí rockových megahitů věhlasné formace VOJTĚCH DYK & B SIDE BAND, určeného jen pro několik největších letních festivalů! Po čtyřech letech se vrátí HORKÝŽE SLÍŽE, u nás ještě populárnější než v rodném Slovensku, špičkovými zástupci tuzemské scény budou TATA BOJS, odlehčení a pohodu přinesou MIG 21, čarodějnou atmosféru opět po dvou letech dotvoří gothic rockové ikony XIII.STOLETÍ. Z Anglie přiletí THE FEUD (vloni ROCK FOR PEOPLE a GRAPE festival), z Německa PUSSY CON CARNE, výbušnou směsí reggae a world music festival jistě roztančí mezinárodní sestava UNITED FLAVOUR, příležitost dostanou neuvěřitelně suverénní zástupci nejmladšího tuzemského dorostu DOCTOR VICTOR (druzí ve finále prestižní celosvětové soutěže kapel The Global Battle of the Bands.)DSCN3284 a taktéž zářící kometa české klubové scény, trash rock´n´rolloví HENTAI CORPORATION. Účast na festivalu si opět vysoutěží mladá začínající kapela v kláních STAROBRNO ROCK BATTLE čili METREM NA ČARODĚJÁLES probíhajících od ledna do dubna v klubu Metro Music Bar.

Vstupné: od 1.2.2015: 490,- Kč od 1.4.2015: 590,- Kč na místě: 690,- Kč

Předprodej v sítích TICKETPRO, TICKETSTREAM, GoOut.cz a v obvyklých brněnských předprodejích. Z důvodu rekonstrukce části areálu má letos prostor omezenou kapacitu, proto pořadatelé doporučují pořídit si vstupenky co nejdříve.

http://web.ticketstream.cz/czts/site.frame.jsp?thread

FESTIVAL ČARODĚJÁLES 30. 4. 2015 – BRNO – RIVIÉRA Začátek 14.30. Areál se otevírá ve 14.00

Více na: www.carodejales.cz

https://www.facebook.com/pages/%C4%8CAROD%C4%9AJ%C3%81LES/335253631741?ref=ts&fref=ts

Událost: https://www.facebook.com/events/291885324355472/

Takže určitě je se opět na co těšit i krom toho, že Brno nejenomže nabízí i spoustu dalšího vyžití, ale i spojení je tam dostatečně velice dobré v noci. Určitě doporučujeme navštívit. Tak zatím a těšíme se,

Mathi

http://www.casrock.cz/porady/hudebni-svetaci/hudebni-svetaci-pryncypallcz