chosé Na sobotu 19.9.2015 si Chose Marino, teda vlastně neumělec Josef Jusku, známý také momentálně a i především z činnosti v oblasti Chacharkové kultury a Chacharkových hospůdek naplánoval Hudebně poeticky večer v Hudebním bazaru spojený s vernisáží svých obrazů pod názvem SVĚT.

„Nejsem malíř a maluji, nejsem herec a hraji, nejsem básník a píši poézii a nejsem ani zpěvák a muzikant a snad zpívám a hraji.“, tak tak nějak se Chose toho večera představil přišlým návštěvníkům.  A co sobotní večer vlastně sliboval?

Tak v prvé řadě to bylo divadelní představení hudebně-poetického dua  ChoseMína a premiéra hry de-Mono, ve kterém Chose s Vilemínou, známou i z folk-psychedelického uskupení Zapalmne předvedli zajímavé, do děje vtahující divadelní představení.

Duo ChoseMína, premiérové představení  hry de-Mono.

Duo ChoseMína, premiérové představení hry de-Mono.

Po něm následoval folk-punkový recitál Jakuby Tichého z Frýdku-Místku, což byl především ten důvod, proč jsem onoho sobotního večera zavítal po delší době do Hudebního bazaru v Ostravě-Přívoze. Visel jsem totiž Jakubovi jedno pivo z posledního jeho nedávného „vystoupení“ na jiné vernisáži v Industrial Cafe. Kdo zná Jakubovou produkci, tak myslím, že jej již netřeba nějak více představovat. Prostě Jakub předhodil lidem svůj typický životně depresivní způsob produkce a svůj pohled na svět a na život. Škoda jen,

Jakub Tichý, Frýdek-Místek

Jakub Tichý, Frýdek-Místek

že místy se jeho vystoupení ztrácelo v hlučnosti poněkud již rozpovídaného „obecenstva“, ale našel si i pár pozorných vnímatelů umění a dokonce si i ono rozpovídané obecenstvo dokázal urovnat.

Po Kubovi a poněkud delší zvukové pauze, och jak je ono písničkářství nenáročné, na scénu přichází Choseho punk-Lo-Fi projekt Jentakřvááát. Tuto delší pauzu v programu ovšem vyplnil svým magickým trikem čaroděj Jirka Zahuta, který díky síle a magii svého kouzelného klobouku jako mávnutím kouzelného proutku proměnil lehkým trikem diváky ve sponzory hudebního večera, takže zábava a tamosféra v klubu zcela určitě neztratila na glancu.

Ono vlastně ještě před akci samotnou, když mne Chose spatřil, tak mi povídá, zda bych nenatočil nějaké video. Že prý teda již měli nějaké ty vystoupení, ale zatím nemají žádné video z něj. Inu proč ne, tady je:

 

Určitě šlo o zajímavou věc, strhující rytmicky některé diváky k tanci před pódiem. Ozdobou byl i přínos Gotty na hru na fagot. To mne zajímalo nejvíce. Prostě dobré.

Chose Marino a Jentakřvááát, punk Lo-Fi, Ostrava

Chose Marino a Jentakřvááát, punk Lo-Fi, Ostrava

Samotný konec obstarala rock-folková formace z Frýdku-Místku, kapela Líheň, ale to jsem tam nejen k pro mne pozdnímu času, ale i proto, že po návštěvě současně probíhajícího Třebovického koláče, kde jsem si nechtěl v odpoledních hodinách nechat ujít vystoupení Pavlíny Jíšové společně se svou nástupkyní a jak jsem se na místě dozvěděl i novou slezskou písničkářkou Adélou Jonášovou, která shodou okolností také zavítá do Hudebního bazaru se svými hosty (René Souček, Marek Hlosta a David Stýpka) v pondělí dne 28.9.2015 v rámci šňůry k EP Teď a tady! viz. odkaz na fb událost  zde: https://www.facebook.com/events/942101482519534/,

čímž bych vlastně udělal i malou propagační upoutávku na toto vystoupení, za ten den fakt plné nejenom kecky. A 26.9.2015 pražská crossover’s kapela Jolly Joker tuto sobotu myslím taky bude stát za to. Nostalgičtí určitě vědí, viz.: https://www.youtube.com/watch?v=gUQejm_VfsU

Každopádně, těch pár věcí určitě za zmínku stojí.

Tak tolik zatím v nedostatku času.

Mathi