Poslední víkend se to, jako obvykle každoročním příchodem jara, jen hemžilo na ostravské klubové scéně křty nových alb. Jedním z nich nás poctily holky, teda vlastně „baby“ z kapely Kapriola a to hned v pátek 18. března 2016 večer. No a aby táto dámská jízda byla z velkým D, tak si jako support přizvaly další, ryze dámskou záležitost a to, dá se říci, již legendární brněnskou kapelu Loretta, která se navrátila cca jeden a půl roku zpět ke svému comebacku.

Loretta (Brno).

Loretta (Brno).

Což ovšem nebylo ani znát a kapela se svého předskoku zhostila velice dobře i s jedinou menší změnou na pozici baskytary. No a aby těch změn na postu baskytary nebylo málo, tak i Kapriola po odchodu dlouholeté členky Bass Barue (Barbora Kacerovská) zaznamenává změnu v podobě Tess the Bass (Tereza Samiecová,- Ennoia). Tak tolik do kroniky a nyní ke koncertu a potom i cd samotnému.

Především, snad mi to hardrockové baby z ostravska prominou, jsem zvědavý na support. Kapela Loretta je mi známá jako jedna z mála ryze ženských rockových hudebních těles již z devadesátých let dnes již minulého století. Ano, v té době ještě s pražskou  kapelou Panika určitě patří k věcem, díky nimž  vzpomínky hned vyplynou na povrch. Nebal bych se tedy napsat, prostě nezapomenutelné. A najednou v Ostravě, tak o to více jsem byl zvědav. Později se dovídám od frontmanky Darii Hrubé, že opravdu tak círka čtvrt století nehrály a že jsou aktivní právě onen dříve zmíněný rok a půl.

Kapriola ("Ostrava").

Kapriola („Ostrava“).

Osobně si myslím, že kapela Loretta se zhostila úkolu rozproudit a navnadit příchozí fanoušky a diváky před zlatým hřebem večera velice dobře a že lepší výběr vlastně pro tuto chvíli už nemohl být.

No a potom po krátké pauze přichází onen kýžený okamžik, kdy se představí to hlavní těleso a předvede všem svou nejnovější práci. A jsem zvědavý, opravdu jsem zvědavý, jak to bude znít po těch všech nedávných útrapách s postem baskytaristky. Ano, baskytaristky, protože bez baskytaristky, by už to nemohla být ta babská kapela. A také bez houslí, jak zmínila Dona Michelle v nejednom interview i v takovém tom spontánním pokoncertním livespotu pro nás, který si lze případně poslechnout na našem Facebooku!

Tentokrát vyjímečně jako host střídavě v některých skladbách vystoupila i Bass Barue a myslím si, že Kapriola může být spokojená s adekvátní náhradou Tess the Bass. Něco z koncertu si můžete shlédnout zde:

A něco dalšího z koncertu, v jehož průběhu si CD „Na konci přijde začátek“ prošlo svým křtem za dohledu kmotry Hanky Outratové z Rádia ČAS ROCK, která jej slavnostně potřísnila gejzírem šampaňského pro změnu zde, v přiloženém –>fotoreportu<–.

Jelikož ono cedlo mi při psaní tohoto reportu hraje neustále dokola ( asi už pošesté) a jelikož kdo ví, jak to bude s našimi reckama, tak si dovolím nějaký krátký dojem, názor, recenzi, zhodnocení:

Od samotného začátku ono cca půlhodinové album osmi skladbách poprvé děláno v domácím prostředí-studiu napálí živou, dynamicky energickou rytmiku, která člověka pohltí i během vyhrávek, nepřerušovanými žádnými někdy zbytečně dlouhými sóly či skoky. Scan0015Což oproti dřívější produkci notně přidává na razantnosti a tvrdosti. Jo, opravdu hard, ne-li přímo místy rovnou babský  hard-core! Zvukově povedená nahrávka, album působí daleko více kompaktibilnějším dojmem. Navíc oživené a zajímavé vokály. Snad jen hutnost a hlasitost kytar se může zdát, že zpěv a docela výrazná baskytara mírně zastírá onen patřičný glanc. A ať si hraji s ekvalizéry a přehrávači jak si hraji, říkám si, že mírné ubraní na volume by jistě tyto dvě věci docela zvýraznilo a snad by to asi byla dokonalost sama pak. Poslední skladba mne o tom přesvědčuje. Prostě o onen pověstný nehtík. A to vše pod zajímavě atmosfericky laděným obalem. Ale to nechám už na posouzení dalším, lepším recenzistům.

Určitě je se na co těšit! Baby se s tym prostě porvaly dost solidně!!! Je prostě co poslouchat a je fakt na co jít! Nadupaná muzika. A bez houslí. Což možná paradoxně celkovému vjemu ještě více prospělo.

Takže přejeme holkám hlavně ať spolu vydrží, ať jím to hraje a hlavně ať se jim daří!!!

Mathi