Již po třetí v řadě za sebou jsme se minulý víkend, což týden je optimální doba na objektivní zhodnocení, zúčastnili v Brně, na místním koupališti Riviéra, festivalu ČARODĚJÁLES, který se koná vždy na přelomu měsíce dubna a května v souvislosti s oným pověstným Pálením Čarodějnic.DSCN7220 Ano, Pálení Čarodějnic si každý může užít různorodě, ale nám forma hudebního festivalu přijde jako skvělé řešení, navíc tradičně vždy s dobrým obsazením, vždy vedoucím ke spokojenosti. Novinkou bylo, že tento, již 9.ročník, organizátoři poprvé rozšířili do tří dnů, do teď se totiž vesměs jednalo o pouze, řekněme jednonoční záležitost.

Úvodní startovací pátek 29.4.2016, začátek od 17:00 hodin odpoledne pojali pořadatelé ve stylu či s podtitulem „Best of Brno“ a na hudebním obsazení to také bylo znát, neboť o hudební kulisu se v průběhu pátečního večera postaraly tři momentálně nejpopulárnější brněnské klubové kapely ČANKIŠOU, POLETÍME? a MUCHA společně se zlatým hřebem večera, v Brně stále nesmírně oblíbenou kapelou MŇÁGA A ŽĎORP, ke kterým se ještě připojila na úvod „balkánská dechovka z Prahy“ CIRCUS PROBLEM. MUCHAVzhledem k jistým cestovním a časovým handicapům se na místo činu dostávám až, když už hraje kapela MUCHA. Tu si letos výjimečně vychutnávám, byť společně s kapelou ČANKIŠOU, která mimochodem někdy nedávno koncertovala v Ostravě U peciválů na Stodolce, patří k tradičním účastníkům festivalu. Mňágu, tak na tu jsem se těšil z pátku asi nejvíce, neboť ani nepamatuji, kdy jsem na této „mé srdcovce“ byl naposledy a …nezklamali, prostě umí a dokázali všem, kteří v pátek přišli, že prostě stále dobře válí.

Celý pátek se odehrával na jedné hudební scéně nazvané „BRNO STAGE“, jelikož na druhé scéně „STAROBRNO STAGE“ probíhaly přípravy na stěžejní, následující den, celkem slušně hvězdně obsazený.

Mňága a Žďorp

Mňága a Žďorp

Takže za plot ani krok!!! Což by se možná na páteční večer mohlo i zdát jako kámen večerního úrazu, neboť zcela tradičně tam byl umístěn věhlasný a všemi tím ubíhajícím časem velice vyhledávaný TOI areál, takže jediné WC (tentokrát opravdu práskající tvrdě v ocelových výztuhách), v areálu koupaliště, teda především ta pánská část čelila invazím přibývajícího ženského pohlaví. Ne, nebyl bych kritik, abych si to: No todlenc toto! neodpustil, byť samozřejmě, po bitvě je generálem každý. Nicméně myslím, že hovořím hlasem zúčastněného lidu. Teda alespoň, ten večer myslím nikdo nějakou jinou schůdnou či značenou stezku nenašel. Osobně si teda myslím, že ono pár plastových schránek navíc v první polovině rozděleného areálu by opravdu přišlo celkme vhod, popřípadě jen nějaká vedlejší trasa.DSCN7244 Snad možný důvod k zamyšlení pro příště. Byť se celá situace, kolikrát kritická pro každý festival, bere tak nějak sportovně, vlastně festiválovsky! ;-) Ale, kdysi mi někdo řekl: „Víš podle čeho poznáš kvalitu restaurace? No podle smaženého sýru a toalet.“ Takže tím se tak nějak řídím pořád a pravda, tato lidová pravda mne opravdu z 95.ti %  povětšinou nezklamala a pravdou se ukázala.

No nic, Mňága dohrála, úžasně, a já v rytmu Čankišou pádím na sběrný autobus a na hotel, abych byl na druhý, ten hlavní den, fit. Tedy nejenom já, ale hlavně můj nabíjecími bateriemi zbrojní arsenál …

Sláva, je tady sobota a je opět na co se těšit, protože právě ona Sobota 30.4.2016 - stěžejní den festivalu sebou přinese především celosvětově proslulou legendu crossover rocku, německé GUANO APES  s charismatickou čarodějkou Sandrou Nasic za mikrofonem, z britského BrightonuDSCN7470 přivezou THE QEMISTS svou divokou show v podobě vysoce aktuální směs drum´n´bass a tvrdých rockových kytar. Na třech pódiích se dále vystřídají – MONKEY BUSINESS, neotřesitelní vládci tuzemského funky v čele s geniálním  Matějem Ruppertem, dále pak americko – tuzemští punkrockeři PIPES & PINTS, FANFARA TRANSYLVANIA, BIJOUTERRIER nebo POLEMIC a rovněž jako vždy příležitost jako vždy dostanou zasloužilé i nejčerstvější kapely z Brna, kolorit dotvoří stylové dekorace, vatra a ocenění nejúžasnějších příchozích čarodějnic. Jo, a Krucipüsk ještě, to abych nezapomněl. Ale co dělat v Brně do cca 15:00 hodin? Na hotelu se mi být nechce, zase takový povaleč teda nejsem, když už tady teda jsem… ;-)

Zita@Bijouterrier/SK

Zita@Bijouterrier/SK

No, trochu jsem se zdržel v brněnské Zoologické zahradě. Krásné, opravdu krásné. Takže kdo byl vítěz soutěže Starobrno Rock Battle a jel na letošní ročník Čarodějálesu metrem, tak to opravdu nevím, ale Bijouterrier (jeden z dalších mých, řekněme dvouletých koncertních restíků v Ostravě) chci stihnout za každou cenu. A stihl jsem, byť opravdu, ač se to nezdá, tak Brno a trasa tramvají číslo 1 je překvapivě nekonečně dlouhá, i v zhledem k prodlouženým právěže těm sobotním jízdním intervalům. No jo, chachar ve Štádlu. Ale znalec ví, že již nemá vystupovat na zastávce Koupaliště Riviéra, ale raději na Bauerové a ušetří si tím jednu z budoucích pravidelných tras mezi stage A a Stage B. Stage C jsem nějak nezaznamenal. Ale budiž, i tak si myslím, že to prostě dnes bude stačit ;-)

Procházím vstupní bránou a Bijouterrier zrovna dává svou úvodku, takže jsem úplně, ale úpe spoko, navíc akorát ve chvíli, kdy Zita ( Rigondeaux/ rodená Geňová / vydala sa za Kubánca za 3500 €, aby tu mohol zostať, viz.stránky kapely http://bijouterrier.sk/kapela) zrovna prebúdza Brňákov nech idú do teho rukama hore. Dále pak běží už vše v klasickém pohybu a tradičních obrátkách mezi dvěma hudebními scénami přesně podle rozpisu, takže následuje kousek Animé, Krucipüsk

The Quemists/UK

The Quemists/UK

(další můj ostravský restík), THE QUEMISTS ( tady si již poprvé dovoluji využít onoho fotopasu), ocenění nejúžasnějších Čarodějnic roku 2016, punkáči Pipes & Pints, Monkey Business, skáčkový Polemic  (ten trochu poslouchám zdáli, neboť si zrovna dávám přestávku na „oběd“ obohacen skvělou maďarskou zelnou polévkou a ještě něčím už nevím čím a také i proto, že vše se již pomalu směruje a srocuje na hvězdu sobotního večera a znalec ví, že se dopředu jen tak lehce nedostane), GUANO APES, střídavě se zastávkama u výborných občerstvovacích stanicích.

Matěj Ruppert@Monkey business

Matěj Ruppert@Monkey business

Letos u mne vítězí stánek s trnavskou medovinou, originálnou, Teda už od pátku. Pátek byl pravda v noci poněkud studený, zato sobota již zcela o něčem jiném. Nicméně počasí je zde třeba opravdu vypíchnout a asi ke vší spokojeností všech je

třeba dodat, že zatím, byť se traduje, že na Čarodějnice je vždy počasí zlé a nese se ve jménu plískanic, krupobití, hromobití, sněhových přeháněk a dalších různých čarodějnicím vlastních naschválů, tak opravdu lze hovořit o výjimce potvrzující toto pravidlo, neboť počasí, základ všeho dobrého, zatím stále přeje a vychází. Nebo opravdu tento festival má přízeň zlých Čarodějnic? Toť sice otázka, ale lepší asi se v tom nepitvat tolik a nechat nadpřirozené síly v klidu odpočívat … I toaletárna dnes je již o něčem jiném, teda fronty každopádně jsou menší. Nicméně tento večer patří ke gentlemanstvi, jelikož pánové ve většině slušně přepouštějí své pozice Dámám, odkváčejíce zcela po festiválovsku někam do ústraní, jak se sluší a patří. Někde při potulkách mi neuniká info mezi lidmi, že letos tento festivál byl VYPRODÁN!!!, no, nedivím se a opět !!!, viz. tento sestřih z celé letošní atmosféry:

Na závěr ještě jen takovou hudební kulisu pro hodovníky tvoří opět další turbodechovka v řadě Fanfara Transylvania, kterou ovšem již nějak míjím, neboť opět spěchám, zcela již vybit jak já, ta i zdroje mých dokumentačních prostředků,

zotavit sebe i vše na hotel, nebo spíše penzión. I přesto, že na neděli je ještě plánovaný tzv.ČARODĚJÁLES JUNIOR – FESTIVÁLEK PRO DĚTI I RODIČE v prvomájovém odpoledni slibuje čarodějnice, draky, skákací hrady a spoustu dalších atrakcí a k tomu LUKÁŠE PAVLÁSKA – hvězdu Stand Up Comedy a šokujícího tanečníka ze Stardance s tvorbou pro děti, ZDEŇKA & TÝNU s HÝBÁNÍM známým z ČT Déčko, turbošansón POLETÍME?,

Gauno Apes/GE

Gauno Apes/GE

vodáckou kulturní úderku ZADÁCI či PŘÍBĚHY KLUKA BOMBARĎÁKA v podání kapelky BOMBARĎÁK. Tohleto startuje někdy od 14:00 hodin, jenže tou dobou už musím být opravdu ze zcela jiných důvodů na zcela jiném místě. Což zase v podobě Lukáše Pavláska mám zřejmě jistý kulturní restík pro příště ;-)

Na závěr této recenze či reportáže, nebo jakkoli chcete, bych teda ještě velice rád poděkoval, teda jak se obvykle děkuje a představují se na festivalu hlavní a další sponzoři a partneři ať již mediální či i jiní především pořadatelům za svěenou akreditaci, mému zaměstnavateli za ochotu při uvolnění se a tak samo i své kapele, za kterou spěchám s tím, že DÍKY JAKO VŽDY ZA SKVĚLOU ATMOSFÉRU, JÁ MÁM JAKO VŽDY PRO LETOŠEK SPLNĚNO!!!  a těším se opět případně na další ročník, neboť vím, že již dnes je opět se těšit na něco, byť ještě nevím co.

Každopádně více z tototo letošního si můžete prohlédnout v zde přiloženém fotorepotu na našem Fb, viz this link: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.1364687770231915.1073741917.138609839506387&type=3

Martin Mathi Vontor