Stará ocelárna

Mezi další místa kde se hraje, o kterých jsme se chtěli zmínit, již nějaký čas patří bezesporu také Dolní oblast Vítkovice, tzv. Ostravské Hradčany, zařazena do programu kulturních památek UNESCO.
Samozřejmě, že se o ní různě píše daleko odborněji nejen v tisku, ale také na mnohých různých  serverech a webových stránkách, ať už se jedná o oficiální stránky statutárního města Ostrava či jakékoliv jiné související právě s Vítkovicemi či kulturou a podobně. Tedy ani my jsme nechtěli zůstat pozadu a nezmínit se o tomto místě, které v letošním roce poprvé nahradí Černou louku a Slezskoostravský hrad jako místo konání festivalu Colours of Ostrava 2012 vzhledem ke zvýšení kapacity, kde se na cca 16.-ti tisících metrech čtverečních vejde zhruba 50.000 lidí a také se stane v blízké době dějištěm megakoncertu skupiny KABÁT či vystoupení někoho, kdo k Ostravě neodmyslitelně patří právě stejně jako Vítkovice, OKD, Nová huť či dnes již Arcelor Mittál a další jiné věci, tedy písničkáře a baníkovce Jarka Nohavici.
Lidem žijícím v Ostravě, kteří pravidelně kolem této hromady oceli projíždějí dennodenně do práce z obvodu Ostrava-jih k centru města a zpět, jistě není třeba toto místo blíže představovat. Vždyť jej mají pořád na očích, pokud zrovna nečtou noviny či se nestali obětí náhodné revize jízdenek v MHD, ale těm, kteří přijedou zdaleka chceme nejen přiblížit trochu to pověstné pekelné místo, ale především ukázat jaká změna oproti předchozích let je čeká a  na co se mají připravit.
A právě příhodným dnem se stal 1. Květen, kdy se slaví Svátek práce či Lásky čas a podobné veselice, kdy Dolní oblast a Vítkováci pořádali Den otevřených dveří, kde bylo možné podívat se zdarma do útrob onoho závodního areálu a také ochutnat některé speciality a zapít to pivem z místního pivovaru Ostravar, který čepoval 10-tku za 25,-Kč, 12-tku za 28 Kč a zároveň svou novinku skvělou 15-tku za rovných 30,-Kč.
Celý program vítkovického OPEN DOORu jsem sice neviděl, ale i ty odpolední možnosti byly dostačující k tomu, abych případné návštěvníky připravil na jisté kritéria a rozdíly oproti minulým létum. Ono totiž, jedna věc je tam přijít na nějakou ojedinělou akci či jen se jednorázově podívat na tento skvostný ocelový monument v rámci exkurze či výstavy a jiná věc, je trávit tam zhruba 4 dny touláním se mezi jednotlivými pódii či stage, jak se lidově na ostravsku řekne.
Pravda je, že přesně nevím, kde budou rozmístěny a jak ta celý festival bude probíhat, ale rozhodně, protože co se týče plynojemu 1. Kde je kinosál i s pódiem a určitě organizátoři s využitím těchto prostor počítají doporučuji si mimo jiné vzít si sebou buďto Alpu, kouzelný to Francův lékvar anebo nějaký jiný kafrový krém na nohy, protože se opravdu člověk nachodí nahoru a dolů a dolů a nahoru a zase tam a zpátky, pokud nehodlá sedět na jednom místě či si je po cestě dokoupit v blízké lekárně u OC Karolína, kde Ostrava tyto možností nabízí. Ono ty dvě zastávky tramvajemi č. 1 nebo 2 a ještě některými dalšími tam a zpátky zase moc času nezabere.

Tak to tak z mých ostravských postřehů.

Mathi