Porubský Majálesový průvod

Kočár tažený koňmi vezoucí lektora VŠB-TU

Majáles je odjakživa vesměs studentskou slavností a letošní Majáles 2012 v Ostravě byl význačný tím, že se konal poprvé po spojení Ostravské univerzity s Technickou univerzitou při Vysoké škole báňské.
Proto se také letos pořádaly i dva průvody. Jeden v Ostravě a druhý v Porubě na kruhovém objezdu, tedy rondlu, jak se lidově říká kruhovému objezdu na Hlavní třídě, kdysi pro starší generaci spíše známé jako Leninova třída, jejíž název se již vžil a prostě odjakživa se jí mezi řeči říká Leninka, kterou si vybrali i filmaři s Hollywoodu k natáčení filmu s Vinem Dieslem, někdy před pěti léty.
Později během dne by se tedy měly oba průvody spojit a společně dorazit na Slezskoostravský hrad a Výstaviště Černá Louka, kde má celá slavnost dojít na třech postavených stage za účasti mnohých hudebních kapel ať již z řad studentstva či přizvaných hvězd a poté ještě tzv. dožínky v přilehlých hudebních klubech jako je Barrák či Cooltour apod. přesně podle poutače, který jsme zde před časem prezentovali. Vrcholem letošních slavností by měla být kapela Chinaski.

Parkoviště za menzou VŠB budova E, jedno z míst pořádání Majálesu před rokem 2000

Mažoretky

Z historie Majálesu lze pro zajímavost zmínit to, že původně, tedy do roku 2000, se Majáles slavil vždy první květnový pátek v Amfiteátru za Domem kultury města Ostrava v podobě jazz sesion (*pozn. autora: fotografii dodáme postupně), za účasti mnohých jazzových uskupení a jiné avantgardně cíticí a svět vnímající společnosti, ale především intelektuality z řad studentstva a konzervatoristů, kde lidé byli svévolně rozmístění v rozlehlém ostravském parku Milady Horákové, bývalého židovského hřbitova. V jistou dobu potom, se Majáles buďto na chvíli přestěhoval anebo se z poloviny konal  na parkovišti za Menzou VŠB, kde se natáhla prodlužovačka z budovy studentské koleje E anebo D a po celý večer stačilo osvětlení pouličních lamp a občerstvení v podobě lahváčů z místního klubu Vrtule, případně se vytáhlo pár sudů s pivem ven a ve stylu typické akce zvané “ Bečka“ se čepovalo venku. Prostě pokud se chtělo, tak všechno šlo. ( Bližší informace ještě budeme postupně upřesňovat.)


I PRYnCYPall.cz se tedy chtěl vrátit do svých studentských let a tak se také přišel nejen začlenit mezi budoucí výkvět nejen české, ale i mezinárodní inteligence, ale především zmapovat vyvíjející se hudební trend. Samozřejmě, že 3.stage na Černé Louce, ta elektronická, nás vůbec nezajímala a spíše jsme zájem směrovali na některé kapely vystupující na Stage 1. a Stage 2. postavených na Slezskoostravském hradě.
O úvodní rozjezd se postarali Charlie Straight, ale ti hráli docela nedávno v klubu Fabrik, tak jsme je slyšeli jen z druhého břehu řeky Ostravice.

Kobeřická dechovka

Docela zajímavým vystoupením se na stage 1., i když to nesouvisí přímo s rockovou hudbou, ale pro rozhýbaní studentských kostí, prezentovalo seskupení Fast Food orchestra – Praha, jenž diváky svými prvky ska-reggae, rap a podobných odnoží uvedlo do tančící nálady.
Myslím si, že daleko zajímavější byly ostravští RETRO JOKERS a i brněnský Zylwar, které vystupovaly na stage 2., alespoň při vystoupení Retro Jokers sedělo před pódiem na trávě, dekách, mikinách a všem možném docela dost lidí.
Docela zajímavým momentem, který mně tak utkvěl v hlavě a řekl jsem si, že by bylo na místě se o něj podělit, při tom pendlování mezi stage 1. a 2., bylo vystoupení The Truth is Out There.  Což je kapela, pro ty, kteří je neznají a nic jim to neříká, tak pokud znáte Skrylaxe, který je hvězdou v tomto žánru, tak to je jeho brácha, takže uvidíte bráchu od Skrylaxe. Tedy takto alespoň uvedl onu kapelu moderátor Majálesu.
Nevím, nějak mne ta hudba postavená spíše až moc na simple nebere, ale když jsem si již vyplnil tu chvíli, právě mezi Retro Jokers a ZYLWAR a vracel jsem se zpět ke dvojce, tak mi do uší dolehlo: „Tak co? Chcete slyšet další skladbu?“
Nějak samo od sebe se mi nad tou mladickou eufórii vykouzlilo na tváři pousmání, protože docela mne

Porubská rostoucí generace v maskách

zajímalo to, co by bylo, kdyby všichni zakřičeli: „ Už neeee !“
Večer začínal nabírat na obrátkách, fronty na pivo se začaly prodlužovat, což očividně svědčilo o tom, že se pomalu blíží vystoupení poněkud známějších kapel. Koneckonců to bylo vidět i před pódii, kde mnoho lidí nedočkavě přešlapovalo, aby mohlo přivítat na scéně kapelu UDG. Nakonec se jim přání vyplnilo. Dočkali se a UDG byli fakt dobří.
No a protože ono vidět a poslechnout si živě Chinaski as Michalem Malátným za devět pětek, tedy konkrétně 70,-Kč v předprodeji a 90,-Kč na místě se jen tak hned nepodaří, tak s přibývajícím časem se davy přicházejících z měst zvýšovaly na hutnosti a tak samozřejmě, že hlavní hvězdu večera jsem se  z nedostatku času a také co by správní profesionální technici rozhodli přenechat jiným kulturním lovcům a vypustit je z našeho programu v rámci akce „ Uvolněte místo poněkud starším cestujícím.“
Na závěr nutno podotknout, že ne každý den jsou hody či posvícení i když jídlo ve stáncích, obzvláště domácí bramborové placky za podpory Budweiseru přišly vhod a že i my se sem tam potýkáme s paní nebo slečnou Smůlou Smůlovatou a tak vzhledem k podivným technickým problémům fotoreport z vystoupení kapel pro poruchu, která není na vašem přijímači nebude a a protože někdy se holt člověk musí spokojit i s málem, tentokrát se záběry porubského průvodu a pro změnu si atmosféru tohoto studentského festivalu si můžete představit ve jen své fantazii vzhledem k tomu, že všechny fotografie skončily z neznámých důvodů v nějaké elektronické uzavřené a nedobytné schránce.
Tak to tak všechno z letošního Majálesu.

* * *

Dovětek ( 22.6.2012): Takže zase až tak úplně to všechno nebude, neboť shodou okolností se mi podařilo nalézt ony zatoulané fotografie z letošního ročníku ostravského Majáles a tak si onu atmosféru ze Slezskoostravského hradu můžete vychutnat –> ZDE <– v tomto fotoreportu.

Tak zatím Mathi