PET THE PREACHER – Denmark, Kobehawn

Tentokrát nám Euphory production v ostravském hudebním klubu Barrák pro změnu představila dva zástupce dánského rockového a metalového hudebního žánru.
Do Ostravy ve středu 22.8.2012 přijely představit svou produkci za dobrovolné, řekněme retro vstupné, zhruba pro 40 návštěvníků nejen z České republiky, ale i ze sousedního Polska, kapely PET THE PREACHER a BY THE PATIENT.
Ačkoli bylo předem avizováno, že se bude jednat o metalcore duo, šlo spíše o spojení dvou rozdílných hudebních stylu, takže na své si vlastně mohli přijít jak vyznávači hard rocku, tak i metalcore.
Ještě před samotným vystoupením, jsme právě se zástupcem Euphory production probírali ožehavou otázku, protože se v podstatě jednalo o to, že i když tento koncert spadal do skupiny tzv. free koncertu, tak poprvé bylo vybíráno a avizováno i přes internetová média symbolické vstupné na kapely 20,- Kč a více, což mi připomnělo jistou dobu, kdy na začátku 90. let za tuto cenu bylo možno zhlédnout i vystoupení kapely Tichá dohoda  v sále nad menzou v areálu VŠB (Vysoké školy báňské) i jiných dalších kapel ať se jednalo o Šanov, Barvy Lucky či kohokoliv dalšího. Kdo tam hrál. Což  si koneckonců lze přečíst a dohledat i zde pod rubrikou Kde se hrálo.
Trochu jsme probírali rozdílné vstupné z těch dob a také i návštěvnost těchto akcí.
Je třeba tuto věc zmínit, protože je to vlastně novinka na trhu a netřeba zbytečně odrazovat ty, jenž chodí na hudbu jen na free akce. Ono koneckonců stejný způsob v podstatě funguje i v Hudebním bazaru při koncertech a je jasné, že zase nikdo nechce na vše úplně prodělávat, protože málo kdo má ponětí, co vše takové uspořádání akce obnáší.

Christian Hede Madsen

„Ať se potom mladí nediví, že se nikde nehraje, když na koncerty nechodí a každý je zalezlý doma nebo sedí někde u piva.“ uzavřel tuto debatu pořadatel  a dál jsme se věnovali již samotné akci, neboť právě na pódium přišli PET THE PREACHER a zpěvák a kytarista Christian Hede Madsen vyzýval diváky, rozseté po prostorách klubu blíž k pódiu.
Pravda, ono to větší prostředí poněkud zkresluje, protože když vlastně v Ostravě začal první klub Sklep, tak se obvykle klubové scény zúčastnilo vždy tak na 30 až 50 lidí, jenže ve Sklepě se to jevilo, vzhledem k menší rozloze, jako by tam bylo zcela plno a vyprodáno.

Samotní PET THE PREACHER o sobě uvádějí, že spíše hrají hard rock a opravdu se jim podařilo během koncertu příchozí dav u pódia rozpumpovat. V podstatě se jedná kombinaci metalu, hard rocku, blues rocku a šílence na mikrofonu …, tak je to přesně i uvedeno v popisu kapely na Facebook.com.
Při natáčení úvodního záznamu koncertu zjišťuji, že kapacita baterie klesla na polovinu.
„Tak to je ouvej. Sakra, doufám, že tedy, alespoň něco bude.“ říkám si v duchu a je mi jasné, že dnes to nesmím nějak s focením přehánět. Raději.
  Mezitím co tedy se téměř celý sál nahrnul k pódiu a u baru se to na chvíli vyprázdnilo, tak i Já si konečně dávám vytouženou kapku pěnivého moku, k němuž přímo vyzývaly i klasicky vyhřáte zdi.
Načež mne při této příležitosti napadá spojitost českého lidového rčení, že někdo pije jak Dán, takže i tuto věc musím prozkoumat a zjistit co je na tom pravdy a kolik toho tady Dánové ve skutečnosti vypijí.
„Budeš dělat i rozhovor?“ ptá se Marcel v pauze mezi skladbami.
„ Nevím, měl jsem domluveno, avizoval jsem sice, ale nějak je to bez odezvy, takže asi klasika, jen fotky, video a nějaké to povídání o akci.“ podotýkám trochu smutně na téma naších interních problematik a čekám, jestli náhodou někdo tedy se neobjeví.
Neobjevil.
Mezitím PET THE PREACHER dohráli a atmosféra klubu se změnila v metalcoreovou palbu šlapacího bubnu, protože na pódiu vystoupila druhá kapela BY THE PATIENT, takže další typické kolečko a vydávám střemhlav do rozdivočených davů.

Posléze sedím u baru a sleduji některé lidi, jak se dávají do řeči s Christianem,

BE THE PATIENT – Denmark

jenž usedl tentokrát za stolek s kapelními věcmi a napadá mne, že asi jediná možnost bude se někoho zeptat a požádat, zda by byl ochoten obětovat ze svého času pár minut a umí anglicky a pomoct mi vyřešit tento problém, neboť přeci jen rozhovor je vždy zajímavý a aktuální.
To už se s postupem času Barrák zaplňuje ještě více a první co je na ráně, je holka hned vedle mě.
„ Slečno, můžu se vás na něco zeptat?“
„I´m sorry, I not speak Czech.“ Odpověděla mi zřejmě polka, jak jsem se později dozvěděl od Marcela po skončení akce, kde jsme ještě tak trochu hodnotili všechny věci kolem dění, dokonce i to, že PRYnCYPall,cz také dělá svou úlohu a že některé akce jsou u nás vyvěšené i měsíc dopředu, když oni zrovna promo nestihnou a vydají někdy na poslední chvíli, což jistě má také nějaký příznivý vliv na návštěvnost.

BE THE PATIENT

Zřejmě je na čase si začít myslet, že je dobře, že se dostáváme do povědomí lidí a že plníme nějaký ten úkol, nehledě k tomu, že pomoci odkazu, také dáváme vlastně zprávu do jiných zemí přátelům či rodinným příslušníkům a známým, že vystupující jsou v pořádku a další věci.
Naštěstí mi problém vyřešila Zdeňka, jenž v Barráku pracuje brigádně měsíc a posledně jsem ji viděl za barem a která se pro změnu může stát na chvíli slavnou v Dánsku a tak se i nám díky ní nakonec podařilo pro čtenáře našeho webu udělat alespoň krátké interview, i vzhledem ke kapacitě baterie, právě se zpěvákem a kytaristou PET THE PREACHER Christianem Hede Madsenem, co by zástupcem celé této Dánské rockové a metalové hudební scény.

Tak to tak zhruba ze včerejšího večera, který se povedl mimo jiné i zvukařům, celou atmosféru akce můžete připomenout i v tomto přiloženém fotoreportu –> ZDE <–.
A zase někdy příště.
Zatím Rock On !!!
Mathi Basssnake
(neuznávaný redaktor, publicista a republikátor ;-) )