Tom Grohregin

Jedna z dalších větších hudebních akcí, o které jsme avizovali a která se ke konci letních prázdnin konala v Ostravě, byl Slezskoostravský  Rockfest 2012 Open air na Slezskoostravském hradě.

Pro náš hudební rockový ostravský informační server PRYnCYPall.cz se tímto vlastně opět naskytla v sobotu 25.8.2012 možnost, nejen se opět setkat s hudebními osobnostmi ať již více či méně známými, ale také zapátrat i trochu více v tzv. rozdělaných tématech.

Protože opravdu byla neuvěřitelná možnost potkat se zde s mnohými známými tvářemi, ať již z oblasti běžného Ostravského života, ale i jinak, povedlo se udělat tolik materiálu, že po delší úvaze mi nezbylo jinak než zkonstatovat, že průběh celé akce bude nutno rozdělit do více částí.

Samozřejmě, že i když vše se vlastně na tomto asi 6. ročníku, jak se v průběhu tohoto jednodenního festivalu zmínil známý umělec , bavič a moderátor, zvaný Ruda z Ostravy, pro lepší průběh odehrávalo na horní a dolní stage postupně, tak jsme spíše upřednostňovali věci a osobnosti, spojené spíše s historii a současnosti  Ostravské, ať již rockové či jiné, hudební scény.

Festival ještě v dopoledních hodinách, konkrétně v 11:30, odstartovala alternativně zaměřená ostravská kapela THE PLACES. Tu jsme ovšem poněkud nestihli a to nejenom z čistě interních PRYnCYPallovských záležitostí, ale také proto, že koncem srpna v každoročně v Ostravě, probíhají tradiční víkendové výluky Městské hromadné dopravy (MHD) a proto i ono, jindy tak rychlé tramvajové spojení mezi Porubou a centrem města je o něco komplikovanější a časově náročnější.

Martin Maťo Slavík

Stručně řečeno, do areálu Slezskoostravského hradu jsem dorazil až někdy ve 12:30 hodin, kdy na Aréna stage zrovna hráli poslední vítězové hudební soutěže Líheň VSPH odněkud z Hulína, hrající pop-funky styl. Tedy nic pro nás v podstatě.

Rozhodně potom za to stál přesun na horní nádvoří, kde byla tzv. Nádvoří stage, kde vystupoval slovenský hudebník z Ostravy, Tom Grohregin, jenž nedávno měl vystoupení i v hudebním klubu Parník a kterého v této, jak sám řekl, sestavě poskládané z různých částí světadílů doprovázel na bicí Shane a známý ostravský baskytarista z klubového a koncertního prostředí Maťo Slavík.

 

Tom Grohregin prezentoval svůj um i tím, že ačkoliv je to Rockfest, tak spíše chce upozornit na to, že se jedná o širokorozsáhlou škálu hudebních stylů a že to není pouze rock, protože ten se hraje jen jednou za rock, ale takové country, to se může hrát každý den.

Silent Hill – Kunštát na Moravě

Osobně bych to zařadil do takové té slovenské hudební moderny, která kolikrát díky svému stylu brázdí i vlnama rozhlasových stanic.

Každopádně poněkud jiný odvar bylo rozhodně vystoupení  SILENT HILL z Kunštátu na Moravě, prezentující  spíše ten trend gothic-metalu či tzv. Finnish metalu, respektive styl hudby, jenž hrají naše SALAMANDRA či finští NIGHTWISH a další podobně zaměřené kapely. Myslím si, že je to dobře a přesto, že nezpívají v angličtině, tak se jedná o dobrou kapelu.

 

V této odpolední části mne však prioritně zajímalo vystoupení ostravské ženské „ babské“ formace KAPRIOLA, jenž má za sebou a vlastně i slaví první desetiletí své existence.

KAPRIOLA – Ostrava

Nicméně o KAPRIOLE se momentálně příliš zmíňovat nebudu, protože kdo je zná, ten je zná a ví a také i proto, že vzhledem k tomu, že KAPRIOLA rozjela takové své malé letní turné po ostravských hradech a stadiónech, tak se s ní setkáme ještě na Hlubina festu 31.8.2012 a hned na to i na společném koncertu s kapelou GLAYZY, 5.září v hudebním klubu PARNÍK. Navíc k tomu připravujeme i rozsáhlý rozhovor se stálici KAPRIOLY, kytaristkou, houslistkou, vokalistkou, raperkou a kdo ví co ještě všechno v jedné osobě, Donou Michelle.

Ruda z Ostravy s takym fajnym trikem od Alkehola

Po KAPRIOLE už konečně přišlo i na moderování, kterého se tedy údajně zhostil známý hlas z rádia Frekvence 1 a také skladatel a bavič, písničkář Ruda z Ostravy, který to s tím, jak čas plynul a hudebně se postupně podle typických ostravských rázovitých zvyků přitvrzovalo, dobře rozparádil a myslím, že svého úkolu ač neustále obletován fanynkama, se svého úkolu zhostil dokonale. Každopádně i nám se v Ostravě Rudu z Ostravy na chvíli podařilo odchytnout a prohodit s ním pár nezávazných slov, ať již v podobě krátkého interview o jedné otázce či potom delší debatě u bramborového placku.

Nicméně, tím bych tuto odpolední reportáž uzavřel, protože jednou z dalších zajímavých kapel, která se zrovna chystala vystupovat byla, jak samotný uvaděč interpretoval…

 

Čímž mi také došla baterie, ale naštěstí jsem se již na vystoupení DOGY potkal s Chicem, který říkal, že tam přijde tak na 16:00.

Tak to tak z dopoledního času 6. Ročníku Slezskoostravského Rock-festu open-air u nás na hradě nebo na hradu, z něhož nějaké fotky si můžete prohlédnout i –> ZDE <–, v tomto fotoreportu.

Tak to tak z toho odpoledne

Mathi Basssnake