Z rozjeté akce v Hudebním klubu Schönthal se přemísťují do Music klubu BARRÁK. Dnes tam probíhá vystoupení novojičínské formace GREEDY INVALID, která křtí nové CD a s nimi společně probíhá vystoupení kapel TEZAURA a ALVAREZ PEREZ.

Music club BARRÁK

Music club BARRÁK

Vlastně o tom moc nevím, ale na youtube jsem viděl dva videoklipy GREEDY, kde hrála na bicí Marci z Kaprioly a to je možná ten impuls, který mne tam ještě ten den žene. Shodou okolností ji v barráku i potkávám.

Původně jsem se totiž domníval, že Marcy  bubnuje ve dvou kapelách, ale samotná bubenice mne později utvrdila v tom, že to bylo tak zhruba dva roky zpět a že se jen přišla podívat, že GREEDY hrají již v jiném složení.

Vlastně po získaných zkušenostech z loňského roku měním styl místo toho, abych se snažil podchytit, asi jako každý novinář, co nejvíce hudebního dění v Ostravě, si již vybírám pouze to, co mne opravdu osloví či probudí ve mně zájem. Případně vypíchnout zcela jiné věci, na které loni nebyl čas.

GREEDY INVALID je ghotic rocková či metalová kapela. Tímto stylem se to poněkud, pod vlivem HIM, Nightwish roztrhl pytel.

Překvapením ovšem pro mne je, jelikož jsem se jako povětšinou, rozhodl zcela nepřipraven až na poslední chvíli, že tam hrají ještě i dvě další kapely. Především brněnská TEZAURA, jenž koncert rozjíždí a kterou již z nám z nedávného pořádání DARK VALETINE TOUR. Alespoň budu mít tentokrát prostor si je poslechnout pořádně.

TEZAURA, Brno

TEZAURA, Brno

Oproti tedy valentýnské tour, jejíž průběh mi přišel takový uspěchaný, vnímám dnes daleko lepší ozvučení. Jedině dobře, říkám si.

Docela mi i imponuje uvádění skladeb, frontmankou Lori, která pojednou zjemní a takovým tím slakým jemným růžovým způsobem i za pomoci bublifuku vyplňuje ony mezery. Přijde mi to takové kontrastní a baví mne to. Po vystoupení, které mohu jen pochválit, jdu ke stolku pogratulovat a tam se od sladké Lori dovídám, že tedy GREEDY INVALID pořádají turné a přizvali je sebou. Potom se věnuji své obvyklé činnosti.

Asi jednou věcí, která mi citelně začíná vadit, jsou poněkud delší zvukové zkoušky, které narušují jinak docela slušný průběh akce. Prostě ať si to přemítám a melu v sobě jak chvi, tak stejně, věříc svému pocitu, mi z toho vychází poněkud až zbytečně velká časová prodleva.

Na scénu po krátké zvukové pauze přicházejí GREEDY INVALID. Vystoupení začíná intrem z cédečka. Takové typické pro tento styl. Zpěvák disponuje skvělým melodickým a dobře zbarveným hlasem, což jenom prospívá poslechu.

GREEDY INVALID, Nový Jičín

GREEDY INVALID, Nový Jičín

Lidem se to líbí. O čemž svědčí ječení po každé skladbě, Překvapující atmosféra na tak menší počet, která se ovšem dá srovnat s podobnou atmosférou na velkých akcích, kdy na scénu vstoupí oblíbená hvězda.

Kapela hraje střídavě jak staré pecky, tak i skladby z té nové. Jde z toho cítit i vliv Depeche Mode a HIM, což nakonec i samotný zpěvák GREEDY INVALID při jedné děrovačce komentuje slovy: „Díky za nás i za depešáky.“

Lidi šílí. Jde to slyšet.

Konečně přichází křest jejích tzv. 5. Dítěte.

Začínám si říkat, jako se tu dnes chvílemi sešli nejenom již jmenovaní Depeche Mode, ale i  HIM z Finska a dokonce i Erasure. Nejsem si jistý zda je koncert provázen i přímo cevry těchto kapel, či jen jistými vyhrávkami.

Sotva si to ovšem domyslím, tak zpěvak po ukončení skladby, opět při šílivém jekotu konstatuje: „Pocta Finsku, chtě nechtě.“žamboši+ghotic rock barrák 114

Nakonec ještě přidává svou prehistorickou skladbu Sand Castle, již uzavírá svou produkci a při níž mi dochází opět baterie, takže na ALVAREZ PERÉZ se asi nedostane.

Neříkám, že bych tam nezůstal rád až dokonce, ale dvě, docela i příjemně zvukově povedené akce za den, mi už prostě stačí a tak mi někdy přijde lepší než hodnotit, prostě tam vůbec nebýt a odcházím domů. Tak tolik z Barráku dnes.

Celou část tohoto koncertu si můžete jako vždy prohlédnout i v přiloženém fotorepoprtu –> ZDE <–.

Tak zatím a zase někdy někde na něčem.

Martin