V sobotu dne 15.6.2013 se v Orlové konal již 5. ročník charitativní akce s názvem ROCKTHERAPY 2013 nesoucí letos podtitul Rocková dialýza. O průběhu a významu této akce jsme informovali někdy počátkem měsíce května v rozhovoru s Jekim (Ivan Jekielek), kytaristou a kapelníkem skupiny AHARD.

Letošní Rocktherapy bylo oproti jiným výjimečné v tom, že součástí této akce byl i křest čerstvě vydaného nového cd, právě kapely AHARD s názvem Planeta magorů, jehož kmotry byla ostravská rocková legenda, kapela CITRON.

Z mého pohledu Rocktherapy registruji od loňského roku a jelikož loňská návštěva nám nevyšla, tak právě letos jsem si řekl, že je třeba navštívit i něco nového. Nám, to znamená, že původně jsme se domlouvali s Chicem, že tam půjdeme oba, ale shodou okolností se na Hlučíně konal Valník a tak jsme si role trochu rozdělili, což vlastně mělo trochu i vliv na to, že jako obvykle na mimo ostravských akcích vesměs nejsme u vrcholů večera.

Osobně nám to nevadí, jelikož právě tyto akce jsou sledované daleko více, takže kapely spřízněné o svou popularitu rozhodně nepřicházejí a my se věnujeme těm věcem, o kterých si myslíme, že by bylo dobré je vyzdvihnout.

Martina Dobešová

Martina Dobešová

Přestože tento jednodenní festival odstartovala, dle programu již ve 13:00 hodin rocková skupina KALIBRA, tak mne více zajímala kapela MESSALINA s vynikající zpěvačkou Martinou Dobešovou, kterou jsme se zabývali nedávno na jistebníckém PIDIFESTU. Třeba, že někdo nemusí sdílet můj názor, tak ať uvažuji jak uvažuji, napadá mne jediné. Prostě, opomenu-li Tanju, tak Martina je asi momentálně nejlepší bigbeatovou či hard rockovou zpěvačkou na ostravsku a vlastně i karvinsku, vzhledem základně kapely. Čímž samozřejmě nechci a ani nemám v úmyslu snižovat kvality jiných zpěvaček. Jedině dobře pro tento svérázný kraj, i když nakonec díky osekanému víkendovému spojení jsem měl obavu, jestli je vůbec stihnu.

Myslím, že je dobré, mít tak trochu v hlavě onen pověstný harmonogram kapel a tak dle předpokladu, že karvinská MESSALINA nastoupí kolem čtrnácté hodiny, plus mínus nějaké to zvučení a tak nakonec i přes některé cestovní nepříjemnosti a prostoje stíhám druhou část vystoupení, řekněme, v té největší výhni jaká může odpoledne panovat.

 

Tentokrát, jak je již u mne zvykem, mám možnost lépe sledovat kapelu, než napoprvé a musím říct, že vystoupení vynikající. Jediným stínem v tom horoucím pekle je slabá účast diváků, kteří jako obvykle přicházejí spíše až na ty tahnoucí jména. Nicméně, jelikož lze být po bitvě generálem, tak bych MESSALINU posunul vzhledem k jistému gradování na poněkud pozdější termín.

ANTIGOD - Havířov

ANTIGOD – Havířov

Proč, to se zmíním posléze. Každopádně, tentokrát trochu jinak fotoreport z vystoupení této kapely z Karviné si můžete prohlédnout –>právě zde<–.

Pokud organizátoři akce chtějí vyhovět širokému okruhu fanoušků a nechtějí narušit stylově náladu přibývajících diváků, kde jinde zařadit trash-death styl v podobě havířovských ANTIGOD, než právě někde na úvodní část akce. Přeci jenom se nejedná o vyhraněný večer v podobě koncertu tří stylově shodných kapel, na který jsme zvyklí chodit do klubu. I přes sálající slunce, po výborném rockovém vystoupení, tento brutálnější styl hudby přilákal k pódiu hlouček význavačů, viz. –>foto.<–

Těch pár hodin na přímém slunci mi stačilo k tomu, abych se vydal ke stánku pro osvěžující pěnivý mok a našel si někde na chvíli místo v útrobách lesoparku, do kterého je toto letní kino, kde se festival odehrává, zasazeno.

Tou dobou již na scéně orlovského amfíku operuje a divákům dává infúzi v podobě decibelů kapela HROT. Pro mne osobně tedy neznámá kapela  a není to jen můj názor, že svou produkcí by klidně MESSALINA mohla nastoupit po nich. každopádně proč je zařazení kapel kolikrát takové jaké je, to je otázka mnoha různých faktorů a tedy věci organizátorů, kterým nelze vytknout žádný organizační nedostatek, protože se jedná již o zkušený tým a celá akce šlape jako po drátkách.

Klasicky jak letí čas, tak přibývá i diváků a mezi nimi postupně potkávám samé známé tváře, se kterými se bylo možno postupně setkávat zde, na PRYnCYPall.cz, během celé doby od vzniku nové verze stránek, tedy zhruba jednoho a půl roku.

Abi Gail

Abi Gail

Opomenu-li tedy kluky z AHARDU, kteří mají plné ruce práce, jelikož Jeki lítá kolem přijíždějících kapel, sargo obvykle vypomáhá při zvukovkách u bicích a ten zbytek, ten se také jistě někde pohybuje, tak krom tedy Martiny, se kterou jsem prohodil pár slov, hned po té, co opustila pódium rozžhavená až do červena (kuřecí vývar, tomu říká, ale mně to spíše přišlo jako račí polévka), se potkávám i s Dušanem Folvarcznym z R.U.R. group, od kterého se dovídám, že se jim podařilo sehna kvalitního zpěváka, což je vlastně novinka na hudebním poli.

Takových informací by se zde dalo vzpomenout více a v podstatě tuto reportáž pojmout jako jeden velký muzikantský drbník, ale nechme drby stranou, protože před pódiem se to plní a docela dobře se daří navnadit a rozhýbat lidi jihlavští Abi Gail  a přilákat k pódiu ještě další a další lidi, což se jim nakonec i daří.

Tou dobou jde mimo jiné již vidět i další zajímavé tváře, protože postupně přijížději kluci z kapely DOGA, brněnského TITANICu až po CITRONy, ale to vše je mezitím, co na pódiu se o dobrou muziku a náladu starají novojičínští PORTA INFERI, kteří se zde vracejí po třech či dvou létech, jak upřesňuje frontman kapely.

Během festivalu také probíhá tzv. MISS ROCKTHERAPY 2013, shodou okolností v době, kdy se na scénu chystá brněnský TITANIC. Na ty jsem obzvláště zvědav, protože naposledy jsem je na živo slyšel v oněch slavných dobách osmdesátých let, kdy byl u nás heavy metal právě na vzestupu.

To že staří matadoři nic ze svého umu nezapoměli a pořád to dokáží živě a energicky rozparádit, tak o tom nelze pochybovat a spíše to beru jako příjemné zjištění. Prezentovali se svými dávnými hity jako Vizáž, Mumie a dalšími z jejích dlouholetého repertoáru i přes své poněkud kratší vystoupení, jak prozradili.

Titanic - Brno

Titanic – Brno

V té době již řady na pivo u stánků se zdály být nekonečné a také se blížil pomalu večer a s tím i obava, jak se dstat pohodlně domů. Původní nápad, že bychom si případně vzali s Chicem napůl taxíka někam do Ostravy vzal konec tím, že Chico jel na Valník. Tyto všechny faktory mne nakonec nutí opustit areál s tím, že kolem známějších kapel a vůbec vrcholu celé akce se stejně bude motat hodně lidí jak to bývá zvykem, takže se o nic nepřijde.

Co říct závěrem, akce je dobře organizovaná a vše dobře zajištěné. Spousta lidí si chválí i vstupné, kde za pouhou pajcku lze vidět a poslechnout kvalitní rockovou muziku. Koncert kapely DOGA ještě slyším, když náhodou nacházím blízký snack bar Hájenka. Amosféru lze si prohlédnout zde v tomto fotoreportu.

Od Jekiho se posléze dovídám, že vybraná částka na tři nemocné lidi, které vybírá staniční sestra letos opět překročila loňský rekord. Na postižené s ledvinovým onemocněním příznicvi a fans rockové hudby letos vybrali cca 87.000 Kč, což je o 34.000 Kč více než vloni, takže celá akce určitě splnila nejen svůj účel, ale i dojmy zvšech zúčastněných.

Zbytek průběhu Rocktherapy 2013, tedy koncert kapel DOGA, AHARD s křestem cd kapely, a CITRONu lze sledovat zde na Facebooku ROCKTHERAPY.

Tím se loučím a zase někdy někde

Mathi Basssnake from Methan-city