Festival Heraltická sbíječka byl vždycky zajímavou sešlostí a to po stránce hudební, lidské i díky specifickému výběru místa . Přestěhování z motokrosové dráhy do útulného areálu v Sádku a zeštíhlení akce jen na jeden den se ukázalo být dobrým tahem. Cestu do areálu si našlo mým odhadem nějakých 250-300 metalu chtivých hlav.

Insane

Insane

Nestíhám začátek akce a tak do areálu vcházím zároveň se zvukovou krnovských TARTAROS. Ti se dali po letech zase do kupy a v klidu si drhnou svůj crossover kříslý hc/metalem jako by se nic nedělo. Jejich hudba v sobě nese cosi z jedinečného feeligu ranných devadesátek a já si tak s chutí zavzpomínal na svá učňovská léta a poslech Sepultury, Pantery, Downset, Clawfinger, Prong a podobných part, jejichž stopa je slyšitelná v tvorbě TARTAROS dodnes. Jedeme dál a jsou tady INSANE z Velkých Heraldic, čili jedni z pořadatelů festu.

INSANE hrajou zajímavou, moderní a neotřelou hudbu a jejich poznávacím znamením je Zdeněk Slanina, frontman s opravdu širokou škálou hlasu. INSANE sami čeří hudební vody už jedno desetiletí a není divu, že hrají jako z partesu. Bohužel publikum jen poslouchá a kapelu příjde podpořit až na úplný závěr, kdy INSANE hrají cover od Slayer. Na scéně se chystá havířovský ANTIGOD a tak si mezitím obhlížím areál, potkávám spoustu starých i mladých známých se kterými jsem se už léta neviděl.

Antigod

Antigod

ANTIGOD hrnou svůj death/ thrash slušně. A taky bodejť by ne, když basu drtí Hadgi a škopky otlouká Ferenc /oba ex DISFIGURED CORPSE/.Jo jo kdo umí ten umí a ANTIGOD se doufám brzy etablují na špičce českého undergroundu. Ihned po nich naskakují na stage ostravští PRIMARY RESISTANCE.

Nová kapela plná starých tváří / lidi jenž prošli kapelami jako DEAF1CULTO, DISFIGURED CORPSE, BOYCOTT :-D / hrne nekompromisně kupředu svůj hc/death /záměrně nepoužívám termín metalcore, bo nikdo z chacharů nemá tílko z rozparkem na boku/, který hrne vše jak urvaný vagón. Vládis s mikrofonem, to je čert, ale chválit jen ho, to by bylo nefér vůči zbytku kapely. Hlavně sledovat druhého kytaristu Slávka , kterak si hraní v nové kapele užívá, zatímco v Deaf1culto vypadal při hře že umírá :-D , tak na to se nezapomíná.

Hned po ostravských se na prkna hrnou mladí klučíci UNDER THE SURFACE. Na první pohled děti, jenž jedou v době poplatných trendech, na druhý pohled a hlavně poslech zaujímavé uskupení, o němž si troufám tvrdit ještě uslyšíme.

Iron Maiden revival - Vsetín

Iron Maiden revival – Vsetín

Věkový průměr kapely 18-19 let, ale sebevědomí víc, než staří harcovníci. Třešničkou na dortu byl skvěle podaný cover od At The Gates. Z jednou kytarou to byl náhul jako kráva a znalci originálu nasucho polkli a žvýkačka jim visela v díře po stoličce.

Další z pořadatelů festu byl Zeky aka Petr Hanáček bubnující v APATHY AGAIN. S touhle kapelou mám malý problém, viděl jsem je dvakrát a nějak mě nikdy nepřesvědčili o svých kvalitách. Tady to je ovšem jiné kafe a já čumím jako bluma, kdo že to vlastně levou zadní masakruje celý areál. Klukům to hraje jako z partesu a jeden z vrcholů festu má jméno APATHY AGAIN.

ATTACK OF RAGE se svým grindcorem, toť první zahraniční kapela večera, aneb fofrovačka ze Slovenska, která nezklame. Příjdou, naperou to do lidí, a s pocitem skvěle vykonané práce zase jedou domů. Hergot, takový fofr a s tak parádním zvukem odvazuje lidi k tanci a kapela zaslouženě přidává. Bravo chalani a už se těším na naše další setkání.

Za rok zas ...

Za rok zas …

Následující HELPNESS, díky problémům s fotoaparátem pošvihávám úplně a vracím se na místo až na další kapelu, rovněž slovenské BRAINSCAN. Další výborná kapela, mix moderního metalu, ale žádná prachsprostá kopírka, dva zpěváci, skvělá show. Pro mě naprosto neznámá kapela a asi největší vrchol festu. No, jelikož jsem už patřičně poupravený, následujícím IRON MAIDEN REVIVAL moc šancí nedávám.

Kapela však volí odlišný playlist než na nedávne akci v Opavě a hned má publikum na své straně. Lidi se zkrátka chtějí bavit a Sbíječku si užít až do konce. Zůstávám až do koce setu IM Revivalu a pak jdu do hajan. Díky za skvělou letní akci přátelé a doufám, že za rok na stejném místě se všichni znovu uvidíme.

Johny from Troppau

 

Fotoreport zde:

http://johnymad.rajce.idnes.cz/Heralticka_sbijecka_24.8_2013_Sadek/