Navštívit akci pořádanou rádiem Čas rock se zpočátku jevilo jako dobrý nápad a příjemné posezení v horkém sobotním odpoledni. Proč tomu tak nebylo nastíním níže.

 

Babská hard rocková formace Kapriola.

Babská hard rocková formace Kapriola.

Do areálu se s manželkou dostáváme kolem 16 hodiny, v té době vrcholí set sympatických Ostravaček KAPRIOLA. Holky nekompromisně sázejí do asi třísethlavého publika svůj zemitý hard rock metal a ten dopadá na úrodnou půdu. Sympatickým se jeví fakt, že spousta lidí si prozpěvuje společně s kapelou. V té době do areálu proudí další a další návštěvníci a mým hrubým odhadem se lidí nakonec sešlo kolem šestiset.

KAPRIOLA končí za slušných ovací a já si říkám, jestli by nebylo lepší, kdyby hrály přímo za tmy před ABRAXASEM. Holt pořadí kapel určuje pořadatel a podle toho to taky dopadlo. Ale nepředbíhejme.

V areálu se nacházelo zhruba dvacet stánků s čepovaným pivem, každé jiná značka, takže pivař si měl přijít na své. No, bohužel pivko točené do plastového kelímku chutnalo u každého stánku stejně a ve výsledku bylo šum a fuck, jakou značku člověk pije. Na výběr byla desítka,jedenáctka, dvanáctka a patnáctka. Podle toho taky byli někteří návštěvníci nakopaní jak zákon káže už v pět, šest večer. Už tehdy jsem se ptal sám sebe jestli mám na téhle akci dál zůstávat. Moc se mi nechtělo pohybovat se v jednom areálu s ožralci s ponožkami v sandálech a tričkách Salamandra a Traktor.

Zůstávám a v tom už na pódium naběhla speed/ power metalová SALAMANDRA.

Kapela SALAMANDRA a jejích třešnička, zpívající klávesistka, Hanka Šlachtová.

Kapela SALAMANDRA a jejích třešnička, zpívající klávesistka, Hanka Šlachtová.

Tenhle styl dvakrát nemusím. SALAMANDŘE se však nedá upřít instrumentální zručnost, umění napsat chytlavý song a výbornou komunikaci s publikem. Zpívající klávesačka je takovou třešničkou na dortu. Fanoušků se pod pódiem schází opravdu hodně a myslím, že koncert probíhá k naprosté spokojenosti obou stran.

SALAMANDRA končí po zhruba padesáti minutách hrací doby a já už se moc těším na dalšího vystupujícího a to jsou IRON MAIDEN REVIVAL.

Na pódiu stojí dvě figuríny Edieho a vsetíňáci začínají. Hudebně výborné, basák zdatně imituje Steva Harrise i s jeho stylem hry, jen ten zpěv má blíže k Blaze Baileymu než k Bruce Dickinsonovi. Lidí přibylo a všichni zpívají a dobře se baví. Závěrečnou Fear of the dark zpívá takřka celý areál. Kapela odchází spokojena, fotí se s fanoušky a dle vlastních slov si počkají na Abraxas.

Po IM revivalu přicházena řadu agrometalový TRAKTOR. Na rovinu, větší kravinu jsem ještě nikdy neviděl. Dost opilému publiku to však nevadí a hýkají stupidní hity společně s kapelou. Nechápu, že v téhle kapele působí bratři Balkové, jejichž kapelu TARANTULE jsem měl docela rád. Neustále vyřvávaní zpěvaká typu,, hej, hej, čas Rock je nej“ a podobně mě dostává do kolen.

Míra Imrich při vystoupení legendy, kapely ABRAXAS.

Míra Imrich při vystoupení legendy, kapely ABRAXAS.

Ani nefotím a znechuceně odcházím. V tuto chvíli mě prostě opustila i poslední objektivita soudnost. S přáteli v klidu vyčkáváme nástupu pražských ABRAXAS.

Mirek Imrich a jeho banda jsou vždy zárukou kvality a to se potvrdilo ihned po začátku jejích koncertního bloku. Lidé tančí a zpívají s kapelou, Mirek Imrich střídá převleky jak na běžícím pásu, laškuje s pyrotechnikou a hlavně v pohodě zpívá staré, letité hity „ Box, Nekonečný boogie“ s novějšími „ Každý den je to jinak, Karel drogy nebere, Obyčejný svět“ a dalšími. Parádní koncert. Spokojená kapela se v zákulisí fotí s fanoušky a v klidu balí fidlátka.

Na pódiu moderátoři a vybraní fanoušci krájí narozeninový dort Rádia čas. Nikdo netuší, že hlavní hvězda teprve vystoupí. A je jí sedmiletá /pokud mě paměť nešálí/ Anička, výherkyně jakési soutěže. Ta zapěje „ Changes“ od Ozzyho Osbourna a „ Iron Man „ od Black Sabbath a boří málem celý areál. Lidi skandují její jméno a dojatá Anička posílá vzdušné polibky do publika.

Náš čerstvý ženáč a od této chvíle asi všemi nenáviděný reportér Johny.

Náš čerstvý ženáč a od této chvíle asi všemi nenáviděný reportér Johny.

No, jelikož většina publika je už zlitá jak zákon káže a většina by pařila i na pantátu s vozembouchem, kdyby šel náhodou nějaký okolo, zvedám s ženou kotvy a jedu poslední sockou domů. Při odchodu zaslechneme několik tónů závěrečných MANTL /Kabát revival/.

No, haleká se o sto péro ale odjezd domů vítězí. Dle organizátorů dopadla celá akce na výbornou, já ji příští rok asi raději vynechám. Holt na některé hrůzy holt už asi nemám uši a zabít celé krásné sobotní odpoledne na akci, jejíž kvalitu zachránili veteráni ABRAXAS opravdu nechci obětovat svůj volný čas. Fanouškům, kteří byli touto akcí nadšení se omlouvám ale takhle to cítím ještě několik týdnů po akci.

Johny from Troppau

 

Fotoreport a dvě videa Aničky naleznete zde:

http://johnymad.rajce.idnes.cz/Rock_na_grilu_s_radiem_Cas_Rock,_Opava-_Kylesovice_Areal_U_Chovatelu_27.7_2013

pozn.: Postupně, protože se nám toho poněkud navršilo, se budeme v dalších příspěvcích věnovat dalším informacím o dění některých kapel, Rockové Ostravě 2013 a také se ještě budeme věnovat Pepovi Streichlovi, který nás nedávno opustil, ale od rozhovoru s ním, vznikly vzájemné nejenom pracovní vztahy, ale i přátelské, vlastně, ono to stejně obvykle souvisí jedno s druhým. Ale prostě z našeho (či mého vnímání). Také přineseme některé novinky o dění v ostravských klubech v některém přípsěvku. Mathi.