Osobně jsem akci Rocková Ostrava 2012 nenavštívil. Byl tam Chico, zatímco Já osobně jsem se v ten samý den motal po vyprázdněných ostravských klubech. A ani nebylo divu, ona tou dobou Ostrava byla opravdu vymetená, jakoby zrovna technické služby měly svůj den a vše se soustředilo na Dolní oblast Vítkovice, kde se konal, no dobře, řekněme 1. Ročník této akce, pořádané právě při výročí otevření tohoto areálu. I přesto, že se mělo jednat o veledůležitou akci, tak myslím, že tolik nesplnila původní očekávání nejen diváků, ale i samotných pořadatelů a organizátorů a to, zřejmě k poněkud nižší účastí lidí, nežli se původně předpokládalo či jaká byla původní představa.

S čím vyrukují letos? To lze prozradit i z toho, že táto myšlenka se během celého roku probírala nejen při setkáních na jiných akcí, ale i na fotbalovém stadiónu, při zápasech našeho ostravského prvoligového klubu.

Loni byla tím pověstným zlatým hřebem akce, česká, slavíky opředená kapela KABÁT, letos se do této role pasovala německá, thrashmetalová, řekněme i legenda Kreator(viz.http://cs.wikipedia.org/wiki/Kreator ).

KISS Forever Band

KISS Forever Band

Později jsem se tedy dozvěděl, že kromě ostravských známých kapel, stále přitahujících zájem diváků, jako je CITRON, MALIGNANT TUMOUR, karvinská  DOGA či brněnský TITANIC, německou frontu obohatí ještě Destruction a především norský metalový zpěvák JORN LANDE a samozřejmě další.

Z řad, kolikrát lidmi na úkor jiných kapel, žádaných Revival bandů, tuto roli zastoupili oproti loňsku pouze KISS Forever Band (Kompletní seznam vystupujících kapel mimo časový předpokládaný harmonogram: Drings After, Witch Hammer, Doga ,Titanic, Kiss Forever Band, Malignant Tumour, Wisdom, Citron, Destruction,  Silent Voices,  Kreator, Jorn, Ripper Owens).

Možná, kdybych byl Johny, tak bych zde asi detailněji popsal, které skladby kdo hrál a kdybych byl mladší, tak jistojistě bych dorazil už na samotný začátek a vydržel bych až do úplného ukončení, jenomže to už bohužel nejsem a také můj výběr se řídil i jinými body.

Dogu jsem již viděl loni, slyšel na Rocktherapy stejně jako Titanic, Drings After mi také něco říká a Witch Hammer byl skvělý, povídal mi známý, kterého jsem potkal chvíli poté, co jsem dorazil na místo činu. To se schylovalo právě k vystoupení legendárních KISS v zastoupení české revivalové hudební scény, ale ty skladby, ty pořád mají co říct a tak si je nelze nechat uniknout:

 

 Někdy je lepší možná do věcí až tak moc nevidět a nechat se unášet bezstarostnou iluzí toho, co mi zaručuje poutač, tedy propagační materiál a být tím bezstarostným návštěvníkem, jenž prostě potom nevěřícně kroutí hlavou nad tím, že některé věci nejsou tak, jak byly původně plánovány že prostě uvidím to, na co se těším a to i přesto, že časový harmonogram nějak neladí s mým biorytmem, o ostravských kapelách nemám pochybností, že by nevystoupily i přesto,

Malignant Tumour

Malignant Tumour

že třeba kapely hrají někdy i dvě, tři vystoupení v jeden den (viz. třeba DOGA, což i přes nějaké zkreslené vnímání všech termínů, jsem si všiml na plakátu v Pardubicích, ale doslechl jsem se, že hrají ještě někde v Čechách), takže i kapely si určují a plánují termíny vystoupení a proto se nelze zase až tak věnovat tomu, co by bylo lepší před tou kapelou a poté kapele.

EMTÉČKA, tedy MALIGNANT TUMOUR, si pamatuji někdy z roku 2006 na besedě u Bigbítu v Tasově, kde vystupovali na vedlejší stage, pak jen tak sporadicky, nicméně i kolem nich se náš server točí, i když se o nich zmiňujeme v často v jiných souvislostech, tedy kromě toho, že zrovna supportovali kapele SLAYER v Porubě. Rozhodně patří mezi ostravskou scénu a také to dali svým projevem najevo a u diváků měli nemalý ohlas.

Doposud vše v pořádku, i přes mou malou obavu, jenž mne do spolední chvíle dělala neklidným. Než tedy David Zbavitel, jenž tento festival uváděl a jehož otec dělal manažera kapely Citron někdy v 70. Letech, mne uklidnil, že KREATOR opravdu přijede. Kreator a určitě nejenom oni, patří do té skupiny kapel, jenž i přes zaslanou zálohu, pokud nedostane požadovanou částku, nevyjíždí. To byla ta hlavní věc, která mi vrtala v hlavě v tomto, pro mne poněkud nostalgickém festivalu, kde tedy k mému milému překvapení, vystoupilo spousta kapel, které jsem poslouchal v dobách, kdy jsme patřil mezi těch 4 až 5 tisíc příchozích metalových šílenců, třesačů hlavy a podobně. Jen malou útěchou pro mne byla informace, že na 1000 lístků se prodalo v sousedním Polsku i proto, že si určitě nikdo nepřeje, aby akce, do které se vynaloží spousta nejen tedy finančních prostředků, sponzorů, ale především energie, skončila nějakým totálním krachem i přesto, že není žádným tajemstvím, že v konečném součtu takovéto akce často více bývají prodělečné.

CITRON

CITRON

Takže ono není ani tak o penězích jako vůbec o té odvaze a chuti, se do něčeho takového pustit a zbytek je o zájmu lidí (tady lze dnes již trochu odhalit i ten fakt, že KREATOR, který zde byl někdy před hodně hodně léty, právě přiláká ty fanoušky z okolí a nejen on). Bonbónkem pro mne a nejen pro mne byl JORN, norský metalový zpěvák a tak zatím, co mezitím na pódiu bavil lidi právě CITRON, tak jsem se spíše se známými věnoval probíhající autogramiádě s tímto zpěvákem, který na mne působil docela mile, skromně a pokorně.

Druhou mou obavu nakonec odstranila velká proluka a změny v harmonogramu, zapříčiněné pozdním příjezdem Silent Voices, takže nakonec vše podstatné, co jsem chtěl vidět a slyšet Já, mi vyšlo, to mohu říct jen sám za sebe, co by z pohledu diváka. K CITRONU mohu říct tolik, že vytáhli své hity Radegast, Moravská děvčátka, rockovou baladu Už zase mi scházíš, starou pecku Rock, rock, rock a jiné a se kterými si zazpíval jednu skladbu i ex zpěvák Judas PRIEST  Ripper Owens. Trochu mi schází třeba z těch pomalých Zahradní slavnost. Nevím, snad na mne ta stálá domácí hudební scéna přestává působit nějakým překvapivým dojmem. Ale všechny tyto mé chmury házím stranou, jelikož na scénu přichází něco z těch, na které jsem se těšil, německý Destruction:

Dojem z vystoupení německých Destruction, poněkud překazil a nejen z mého pohledu, soudě tak i podle pozdějších ohlasů od lidí, nějaký problém se zvukem baskytary,což ovšem v tom víru akce a blízkosti reproboxů ani tak nebylo znát, ale potkal jsem tam i kluky z kapely AHARD (Jeki a Honza Golec,

DESTRUCTION

DESTRUCTION

zpěvák Bobin prý zaskakoval v revivalu Jiřího Schelingera tou dobou), což znamenalo, že se tam pohybuje spousta lidí, jenž se v hudbě vyznají, takže se na jejích posouzení dá dát. Stejně jako informace o tom, že právě AHARD, by měl být, pokud vše proběhne jak se zatím jeví jednou z kapel, která by se Rockové Ostravy měla zúčastnit v roce příštím, tedy toho druhého festivalového pojetí, jelikož bylo znát, že tentokrát celá akce je pevně v réžii pořadatelů a nemusí vynakládat toliko inovací a reorganizaci, jako loni, aby celý program přizpůsobili jiné podstatě. Ono totiž jak tak tím rokem ostravskými bulváry a kuloáry letělo, mělo se v roce předchozím jednat o tzv. Megakoncert kapely KABÁT, což byl původní záměr na jehož základě se zřejmě muselo udělat nakonec dalko více změn a různých ústupků a na rychlo shánění dalších nějakých kapel.

Destruction dohráli a vše se chystalo k vystoupení JORNA LANDEHO. To, že i JORN právě přilákal spoustu fanoušku nejen z německa, ale především z Polska, bylo znát už od prvních momentů u pódia a to ještě nazačla ani typická zvuková  zkouška. Moc nechybělo a před pódiem se málem strhla mezinárodní potyčka, ale spíše vyprovokována nějakým zástupcem české národnosti. Lze říct, že napětí se stupňovalo a naštěstí, snad v tom nejožehavějším momentu se konečně něco začlo dít na scéně, což odvedlo pozornost od předchozí situace. Ještě dozvučit bicí a může se začít. Na scéně norský metalový zpěvák  Jorn Lande a jeho vystoupení snad ani nelze jinak komentovat, než neskutečný zážitek:

Typickým způsobem JORN zahrál svou produkci a s chladným cool stylem seveřana ukončil s úklonou svou produkci bez přídavku, což na jedné straně možná spoustu lidí překvapilo, ale ukončil to tak galantně, že diváky ani nenapadlo Jorna vytleskat k pokračování.

Jorn Lande

Jorn Lande

Osobně jsme měl svou číši spokojenosti naplněnou po okraj. Tedy téměř. Těch pár pověstných kapek už bylo jen doplnění nostalgie z KREATORU, ale pomalu se sobota blížila ke konci a tak jen zainteresovaně zde, pro onen zlatý hřeb večera, i když to nebylo tím posledním vystoupením ještě zachytit právě německy trashmetal a opouštíme náměstí ostravských Hradčan.

Nevím, jestli jsem dobře neudělal anebo udělal, že opouštím areál někdy během koncertu KREATORu a jeho zbytek doposlouchávám na tramvajové zastávce, kde se mimo jiné setkávám s další významnou osobností ostravského hudebního dění, Honzou Gajdicou, takže je chvíle na krátké ohodnocení akce, ale to již nemíním hodnotit. Pro mne je to pověstné veni, vidi, vici. Přišel jsem, viděl jsem a neodcházím se špatným dojmem, že něco z toho, co jsem chtěl mi uniklo, takže jsem i zvítězil. Z hudebního hlediska zřejmě ano, z jiného ne. Ještě těsně před odchodem se opět potkávám s Chicem a domlouváme se, ať ještě před reportáži mi pošle věci, které tam je třeba zmínit a také něco o počtu návštěvníku letošního ročníku. Doma se mimo jiné dovídám z e-mailu, že tedy bylo asi 4 – 5 tisíc diváků. Už před půlnoci došlo pivo což je dost ostuda pro pivovar Radegast, jako předposlední vystoupil ex zpěvák Judas PRIEST  Ripper Owens.  Zazpíval ale jenom 8 věci  a se  slovy Fuck off  se rozloučil. Nakonec jako poslední hrála maďarska skupina Wisdom, ale Já jsem byl přítomen jen do chvíle, kdy na scéně hrál:

Tímto celá Rocková Ostrava 2013 je minulostí a v hlavě na tento zbyla vzpomínka,

KREATOR

KREATOR

kterou si lze prohlédnout a připomenout zde, pomoci tohoto fotoreportu z akce <–, a pomalu je třeba se zabývat další.  Ani nevím, jak bych tento článek či příspěvek uzavřel, ale když se to zde začíná hemžit rockovými hvězdami a legendami ze zahraničí a tak nějak se mi plní i to, co jsem si přál v minulosti, tedy tzv. splnění jistých snů a přání, za docela solidní peníze, tak k úplnému štěstí už by mi stačilo, kdyby zde jednou vystoupila Agnieszka Chylinska  z Polska se skupinou O.N.A. (jen osobní přání), pokud by se náhodou někdy vrátila k rockové hudbě. Tuž tolik…

S pozdravem \m/

Mathi Basssnake