Tentokrát nám zaslal Vašek info o, pro naše stránky poněkud nespecifické kulturní akci konané po celé republice, my jsme vypátrali nakonec, že i v Ostravě se táto akce letos uskuteční poprvé. Nutno upozornit, že music klub Fabrika se nachází v Českých Budějovicích, aby nedošlo k záměně s ostravským music clubem Fabric.

TISKOVÁ ZPRÁVA (20. 9. 2013)

Noc vědců v mc Fabrika aneb večer plný elektronické muziky (27. září 2013)

 V předvečer státního svátku na Václava bude v českobudějovickém klubu mc Fabrika pořádně elektrizující atmosféra. Klub se totiž připojí k celorepublikové akci zvané Noc vědců. Těšit se tedy můžete na program nabitý experimenty, které budou postaveny na elektronické muzice. Stylová škála přesto bude rozmanitá.

Večírek elektronické hudby odstartuje už ve 20.00. Sestava djs je následující: SquiD, Baern, Basic, Dirty Boy, Chito, Fikes.

Aby byla noc co nejvíce stylová, bude Fabrika vyzdobena netradiční dekorací a počítá se i s vědecko-fantastickou projekcí.

Noc vědců se bude konat na mnoha místech republiky. Kromě Českých Budějovic například v Praze, v Plzni, v Ostravě či ve Slaném. V České republice se Noc vědců uskuteční již po deváté. Tradiční akcí je i ve Fabrice. Proto nezapomeňte 27. září přijít ani tentokrát!

Více info také na: http://www.noc-vedcu.cz/cz/

Vstup na akci je volný!!!

Web: www.mcfabrika.cz

www.facebook.com/inmotionagency

My jsme se tedy díky tomu koukli i na tu ostravskou a ze zdroje Ostravské univerzity jsme zjistili:

Přijďte načerpat energii poznání na ostravskou Noc vědců!

Noc vědců se tradičně koná vždy čtvrtý zářijový pátek, letos se uskuteční 27. září a Ostravská univerzita se této akce zúčastní ve své premiéře. Pojďte se nabít energií od lidí, kteří vám zpřístupní svá vědecká pracoviště, nabídnou zajímavé prohlídky, přednášky i neformální besedy, ukázky vědecké práce a vědeckých experimentů, ale třeba i hry a zábavu! Slibujeme, že se nebudete nudit a budete překvapeni, jakou energií vás nabije poznávání „všeho možného“ napříč obory, zastoupenými v tento den Filozofickou, Lékařskou a Přírodovědeckou fakultou Ostravské univerzity.

Akce je určena všem bez rozdílu věku a vstup na akci je samozřejmě zdarma!

Stačí si vybrat z pestrého programu, který bude probíhat ve dvou budovách Ostravské univerzity. Obě budovy budou spojeny naučnou stezkou nazvanou „Z pohádky do pohádky“, díky které se budete moci seznámit s legendami vztahujícími se k významným místům města Ostravy a to pomocí Geocashingu nebo detektivním pátráním po budovách.

budova D Filozofické fakulty na ulici Reální 3, Moravská Ostrava od 16.00 do 22.00 hodin: stanoviště Lékařské fakulty OU nabízí měření krevního tlaku, měření triacylglycerolů a glukózy v krvi, měření tuku v těle, základy první pomoci, simulátor stáří. V bezprostředním okolí Filozofické fakulty OU se můžete projít komentovanou procházkou po perlách ostravské architektury, v budově vám pak zábavnou formou představí vybraná pracoviště, můžete si zahrát šachový turnaj o Pohár prorektora pro vědu a vnější vztahy anebo shlédnout animované pohádky pro děti s vědecko-technologickou tématikou, stavět si se stavebnicí Merkur, hrát různé logické hry a hlavolamy, vydat se po stopách dinosaurů anebo poznávat vědu v praxi v podání kriminalistických techniků Městského ředitelství policie Ostrava (snímání otisků, zajištění stop, ohledání místa činu,…).

budova L Přírodovědecké fakulty na ulici Chittussiho 10, Slezská Ostrava od 18.00 do 22.00 hodin nabízí: chemické divadlo „Jak osvobodit Chemilu?“, přednášku „Záhadný svět hmyzu“, spektroskopickou show, dále přednášku „Národy v Oceánii na prahu 21. století“. Ale nejen to. Můžete zjistit, co jsou to fraktály či jak se kóduje s využitím světelné signalizace, shlédnout světelnou chemickou show, absolvovat noční měření a pozorování geodetickými přístroji, prohlédnout si nerosty, entomologické sbírky, masožravé rostliny či kosterní exponáty nebo laboratoře biofyziky, kde vám představí například růstové komory pro rostliny anebo v laboratoři biologie pozorovat, jak pod mikroskopem vypadají světélkující protisté. (viz.zdroj: http://virtualni.osu.cz/index.php?kategorie=888&id=11196 )

Podrobnější program na: http://www.noc-vedcu.cz/cz/textpages/read/342/ostrava

Mathi Basssnake