Tak, vážení a milí. Konečně, po delší pauze, tady máme další menší příliv recenzí nasbíraných nejenom čerstvých cd od Johnyho. A hned na úvod jedna čerstvá pecka z Frýdku-Místku, kde je nutno podotknout, že  toto cd je z dílny studia H4V sound recording Káji Maříka, zpěváka z kapely PROUZA, na kterém se zcela jistě pozitivně projevily i jeho vlastní dlouholeté zkušenosti se zvukem. Ale nyní již přímo k věci:

Jo Riittää! – Za vším hledej peníze

Cd / 2013

Jo Riittää! – Velká neznámá a název zavádějící až k severu Evropy. Omyl. tady máme co do činění s novou hc/punk úderkou Frýdku-Místku. První počin obsahuje sice jen devět songů na ploše osmnácti minut, ale tady platí ono okřídlené méně je někdy více. Album „Za vším hledej peníze“ i díky své krátké hrací době drží neuvěřitelně po kupě.

Hned po prvním poslechu se mi v hlavě vybavily staré punk/hc kapely jako byly Svobodný slovo, Akutní otrava, Gumový prase , zkrátka grupy z počátků devadesátých let, kdy měl punk jasně definované nepřátele a bylo proti čemu brojit. Tuhle energii, spojenou s nasraností na systém ve kterém bohužel žijeme u značné spousty nových punk / hc kapel zoufale postrádám. A najednou se jakoby odnikud vyrojí Jo Riittää! a posluchač sedí na prdeli ani neví jak. Scan0179

Texty mají smysl, zabývají se problémy dneška a pokud má člověk aspoň trošku mozku v hlavě a zapřemýšlí u poslechu, tak mají co říct. Hudebně jedeme na vlně rychlého, nasraného punku se značnou příměsí old schoolového hardcoru. Občas zavane i grindový vítr, ale to je spíše jen svěží vánek, který by třeba časem, na novém materiálu, mohl přinést daleko větší smršť.

Každopádně album „ Za vším hledej peníze“ patří k jedněm z největších překvapení na tuzemské undergroundové scéně. A za cenu 60 Kč snad ani nejde nekoupit.

Díky Jo Riittää!, tohle seznámení hodnotím velmi kladně.

Johny from Troppau 4/5