Poprvé v letošním roce se nám opět poštěstilo navštívit jedno z mnoha hraních ostravského rázovitého písničkáře Václava Fajfra, o kterém jsme zde již několikrát v minulosti průběžně rovněž zmínili. Tentokrát se jeho kolbištěm stala pivnice SRUB v ostravské čtvrti Dubina. Další z míst, kde se hraje.

Na vystoupení, které začínalo ve 21:00 hodin, jsem dorazil těsně před jeho startem. Již od pohledu, akce slibovala, jako pokaždé, velice dobrou zábavu, hospoda nabitá a nutnost rezervace stolů to jen potvrzovala.

Václav Fajfr ve Srubu.

Václav Fajfr ve Srubu.

Václav Fajfr započal vystoupení s kytarou a svou vlastní tvorbou, později pod tlakem obecenstva byl nucen přistoupit i na svou druhou část vystoupení a tím je zřejmě především ten účel, proč tam byl. Pobavit lidi. A tak hospodou zněly i skladby jiných folkařů a také staré ostravské lidové písně. Kdo na Václava byl, tak zná a hospoda s postupem času křepčila.

Po přestávce, to už bylo tak něco kolem půl jedenácté, Václav mění kytaru za heligonku a pokračuje ve své produkci. Během přestávky mi sdělil jistou novinku, a to, že pracuje konečně na svém CD, kde bude mít i jisté hosty, jak bývá často zvykem. Vše ostatní zatím zůstává utajeno. Ale každopádně lze říct, že příznivci Václava Fajfra se mají v budoucnu nač těšit.

Osobně jsem neměl tentokrát moc štěstí, i proto, že jsem seděl s přátely u stolu za rohem, zaznamenat většinu Václavových skladeb a vždy, když jsem chtěl, tak Václav začal s tím, co nechtěl, abych zaznamenal. Bohužel, zřejmě jeho prosbu: „Ty, Martin, toho Nohavicu (který mu mimochodem kdysi dávno řekl, ať se heligonce věnuje, hraje na ní a vlastně jej přiměl k tomu, že je tam, kde je), toho tam nedávej.“, nesplním. Ono také, jeho hra na heligonku, je také zážitek, o nějž ( sorry Václave, ale Jarka zase v hopodě lidé jen tak nenajdou, tak snad i on promine a odustí Wink ), je třeba se s veřejností a hlavně s tvými fanoušky, jenž se nedostavili, už kvůli dobrému pocitu, také podělit:

Pomalu jsme byli již na odchodu, kdy do Srubu vešel i Džury a společně s Václavem se pustili do dalšího sledu, ale to už se sobota pomalu přehoupla v neděli.

Džury s Václavem Fajfrem.

Džury s Václavem Fajfrem.

Pár dní na to (díky za moc práce, málo času a rychlý vývoj událostí na facebooku), zjišťuji, že dokonce se ve Srubu objevil další, z místních známých osobností, jehož sláva dnes se již i hvězd dotýká, Ruda z Ostravy, který si tam také zapěl nějaké ty songy.

Co říct závěrem? Bohu dík, za tyto večery, jenž zaplňují ještě restaurace s živým vystoupením, při nichž se lidé dobře baví. Trochu toho prostředí si lze prohlédnout i zde, –> v tomto přiloženém fotoreportu.

Díky Václave za bezva večer a skvělou  atmosféru a hezký společenský zážitek. Jen tak dál

Mathi