RENÉ SOUČEK – Fajne- Mjesto

CD / 2013

René Souček, nová tvář na folkové, potažmo písničkářské scéně. Z nezaměnitelným severomoravským přízvukem nahrál čtrnácti skladbové cd s názvem „Fajné-Mjesto“.

Svébytná poetika textů odkazuje na život ve Frýdku-Místku /jediném městě u nás s pomlčkou v názvu/, na složitost života samotného a jeho každodenní radosti i strasti.. Právě texty jsou nejsilnější devizou celého cd. Svou kvalitou se mohou rovnat s nejlepšími věcmi od Jaromíra Nohavici či Karla Plíhala. Scan0044

René má zvláštní dar. Pro smutek či splín najde vždy taková slova, jenž posluchače donutí přemýšlet o hodnotách života a dokážou rozesmutnět a překvapit až má člověk chuť se na všechno vykašlat. Tak přesně pojmenovat obavu z budoucnosti a života vůbec „ Milénium“, trápení s láskou „Zvonek“, „ Vodopád“ jsem u českého písničkáře dlouho neslyšel.

Samozřejmě album má svá slabší místa a jsou to paradoxně písně laděné více do humorna „Běta“, „Sousedka“. Mám pocit, že Renému více sluší ty smutnější, zadumanější texty. René sám sebe doprovází na kytaru a taky na ukulele. Ukulele vnáší do zvuku nahrávky osvěžení a album hned chytlo více barev.

Deska, kterou stojí za to slyšet a interpret, jehož jméno si zatrhněme červeně. To je René Souček a jeho Fajné-Mjesto. A až odejde Jarek Nohavica do důchodu, nebudeme muset dlouho smutnit. Máme tady přece Reného Součka Laughing

Johny from Troppau

4/5