JAKUB TICHÝ – Nic ze života

Cd/ DIY

Na vědomost berte všichni, že Frýdek-Místek se stává novou písničkářskou Mekkou naší republiky. Další místní svérázný interpret Jakub Tichý vydal své druhé cd „Nic ze života“ a opět dokázal, jak je sever republiky plodný na muzikanty s osobitým pohledem na život a všechny jeho radosti i strasti. Jakub Tichý svou tvorbu označuje jako folk-punk. Scan0201

No, s tím punkem bych byl opatrnější, spíše bych volil nálepku „nezávislý folk“, protože toho punku v jeho tvorbě se mi moc nedostává. Tím ale nechci říct, že by Jakubovy písničky byly nějaká nuda. To vůbec ne. Naopak. Každá píseň žije svým vlastní životem, každá je jinak barevná a hlavně všechny dohromady fungují jako jeden pevně držící celek.

Jakubova tvorba není postavená jen na akustické kytaře, on své skladby obarví o tklivé tóny houslí, své si zahrají i klávesy a bonga , dokonce se nebojí sáhnout i po zvuku ruční pily, vařečky se struhadlem či igelitové tašky. Textově se tu a tam dotkne lásky, alkoholu, běžných životních stereotypů a musím říct, že několikrát jsem si sám pro sebe zamumlal „ Sakra, vždyť tohle je jako z mého života“ :-D . Právě spojení svérázné hudby a svojských textů dává celému cd nezaměnitelný, často až špinavý, drsný odér.

Tahle deska není pro každého, vymyká se dost i naší scéně, ale v tom je právě její krása. Tahle deska dává rázný políček do tváře bezpohlavnímu písničkářskému popu, jímž nás krmí naše rádia a hudební televize. Tahle deska zkrátka stojí za poslech. A víc, než jen jeden.

Johny from Troppau 4/5