MAROW – Tsunami

2011/ DIY

Psát recku na tři roky starou debutovou nahrávku je docela oříšek. Z tehdy neznámých MAROW se mezitím stala respektovaná kapela, o které se prostě už ví. V klubech jsou MAROW jako doma a hraní na festech jim rovněž není cizí.

MAROW na svém debutu vyrukovali s hravou směsí špičkového funku, jenž ovoněli špetkou devadesátkového crossoveru. Vznikl tak hravý mix zábavné, moderení rockové muziky, kterou u nás v podstatě v této podobě nikdo další nehraje. Nuda se nekoná, naopak šestačtyřicet minut hrací doby uteče jako voda. Scan0199

Pokud bych měl MAROW přirovnat k někomu ze zahraničí, tak mě orientačně napadá JAMIRAQUAI, FAITH NO MORE, u nás nedocenění průkopníci FISBONE a možná i LIVING COLOUR . Ti všichni nacpaní do jednoho mixeru. Výsledná směs je tak výživná, že jí je nutno podávat v častých dávkách.

Kromě svižných, rychlých kusů album nabízí i odlehčení a zpomalení v podobě šesté, krásným saxofonem podbarvené hitovky „Fairy taile“. Opět mě napadá myšlenka, se kterou prudím snad v každé recenzi „Jak to, že tenhle kousek v rádiích nehrajou?“. Zkrátka asi proto, že dramaturgové komerčních rádií jsou zabednění trubci. Ale to je Don Quijotovský boj jenž nelze vyhrát.

Kromě anglicky zpívaných věcí na albu najdeme i instrumentální skladby. Ty jen podtrhují muzikantskou zručnost kapely. Nejvíc mne zaujal baskytarista Marek Zeman /ex Banana/. Kromě špičkové instrumentace je další přidanou hodnotou Markův zpěv. Prostě talent od Boha.

Album „Tsunami“ točím v přehrávači stále dokola a netrpělivě vyhlížím další nahrávku kapely. Skvělá muzika v podání nenápadných, ale o to upřímnějších MAROW si mě získala na celé čáře.

Johny from Troppau 5/5