… Druhý den jsem se těšila na to, až ožije opravdové centrum města Ostravy, čili Masarykovo náměstí a tehdejší Hudební ulička. V 15 hodin byl plánovaný pochod. Masarykovo náměstí se hemžilo lidmi, což jsem nezažila už hodně dlouho. Kromě herců a lidí na chůdách byl na náměstí i menší stánek Greenpeace, což sice mohlo mít z různých úhlů pohledů jakýkoliv význam či souvislost, ovšem mně unikl. Pár minut po 15. hodině se rozezněly bubny – pochod vedl známý BumBum Band. Součástí pochodu byla i skupina lidí na vozíčcích, kteří ukázali, že přestože nemohou chodit, mohou tančit. Jejich energie byla skvělá a pozitivní.

Festivalový průvod, snad jediná atrakce v centru města Ostravy.

Festivalový průvod, snad jediná atrakce v centru města Ostravy.

Průvod se na chvíli zastavil, lidé tančili, a já osobně jsem konečně měla pocit, že centrum Ostravy zase žije. Průvod potom směřoval přes Výstaviště k Nové Karolině. S Mathim jsme byli značně popředu, tak jsme šli prozkoumat program v Jantarové ulici a v obchodním centru. Před Obchodním centrem Nová Karolína zrovna hráli BandaBand. Kolem stálo i sedělo mnoho lidí, a myslím, že kapela všem zpříjemnila slunečný den. Do toho se blížil již zmiňovaný průvod a my jsme se přesunuli do nákupního centra.

Eskalátor, který jel směrem nahoru, pravděpodobně už nezvládl horké počasí a kvantum lidí, tak jsme si to patro vyšli a zamířili jsme k Forum Stage ve 2. patře. Tam se pomalu ale jistě chystali na své vystoupení Noisy Pots. Zaujali nás už jen sestavou bicích. Ty se skládaly z hrnců, kbelíků a plechovek od barev. Jisté problémy klukům způsobila počítačová technika, která deformovala zvuk mikrofonu. „Klávesy a počítače, s tím jsou vždycky problémy,“ konstatoval Mathi.

Fórum stage II.patro: Noisy Pots

Fórum stage II.patro: Noisy Pots

Nicméně Noisy Pots měli čas zádrhele vyřešit, protože do Karoliny se nahrnul průvod, který byl obklopen mnoha návštěvníky nákupního centra. Asi deset minut zněly bubny Karolinou a tím průvod ukončil svou trasu, a jak BumBum Band, tak ostatní účastníci se pomalu rozešli.

Nastal ovšem čas, kdy měli vystoupit Noisy Pots. Šlo o velmi originální kybernetickou hudbu a zvuk oněch „bicích“ byl opravdu zajímavý. Možná je škoda, že jejich hudba byla až moc kybernetická a elektronická. Záleží však na každém, jestli mu taková hudba vyhovuje či ne.

Bylo na čase se opět přemístit do Trojhalí, nejen proto, že nás přemohla žízeň, ale i ze zvědavosti k programu. Na scéně byla kapela Orkiestra sw. Mikołaja. Nazvala bych to polským folkem, který byl svým způsobem energický a tím, že hráli v jiném rohu než včera Úspěch, byla i akustika přijatelnější. Co ovšem platilo stejně jako předchozí den, vzduch v Trojhalí byl těžký, tak jsme zamířili ven do stínu a hudbu poslouchali odtamtud.

Jantarová ulice: Žamboši

Jantarová ulice: Žamboši

Jako poslední jsme se vrátili do Jantarové ulice, kde zrovna vystupovali Žamboši. Docela se to i hodilo k brzkému podvečeru, jejich songy byly pohodové a s Mathim jsme usoudili, že bychom tímto mohli tradičně zvaný  Festival v ulicích ukončit.

Přestože v předchozích letech Festival v ulicích vypovídal o kulturně bohaté Ostravě, především letošní ročník byl ochuzen o onu pověstnou Hudební uličku, takže mnoho výrobců tak nemohlo prezentovat své výrobky, jak tomu bývalo v předešlých letech.

„Letos se nám prostě nikdo neozval.“, odpověděl na naš dotaz: „A kdepak vy máte letos stánek?„, zástupce jednoho ze známých prodejců a výrobců hudebních nástrojů města Ostravy.

Na druhou stranu nákupnímu centru Nová Karolina tento dvoudenní festival určitě zvýšil nejen návštěvnost, ale i tržby.

Wendy & Mathi