Hned pondělí 11.8.2014 nabízelo docela zajímavé kulturní klubové vyžití. Po dvou létech opět při svém tradičním letním evropském turné zavítali do Ostravy Holandští Long Way Down. Dobrá pop-rocková parta, která zde předloni odehrála koncert v Barráku a se kterými jsme tenkrát udělali poprvé rozhovor. Následně nás oslovili, že by si další rok spíše chtěli užít nějaké ty festivaly, což se jim povedlo a zahráli i v blízké Kopřivnici. Dva roky, docela je možná i docela slušná doba jak zapomenout! Viz.: http://www.pryncypall.cz/newweb/tag/long-way-down/

Prostě důvod se těšit, setkat se opět s nimi a zjistit, co je za ten čas nového.

Long Way Down (Holandsko)

Long Way Down (Holandsko)

Sekundovat jim měla crustová partička z Belgie, kapela Lost Union. Dokonce se mi zdá, jestli náhodou začátek akce nebyl původně plánován na půl desátou večerní a potom posunut o hodinu dříve, ale tohle raději nechám zrát na poli domněnek.

V ten samý den v Chacharkovo doupě ještě narychlo, od 19.ti hodin vystoupení kapel z Norska – ATENA a OSLO FAENSKAP. Zdánlivě časově dobrá možnost anebo příležitost, jak zabít trochu dvě mouchy jednou ranou.

Hulváky, Chacharkovo doupě 11.8.2014 – 19:15 ZULU… Jsme na místě, Norové také. Před hospůdkou lidno a uvnitř také.

DSCN6204Nicméně zjišťujeme, že sice vzhledem k tomu, jak se jeví již samotné zvučení, tak se bude jednat o dobrou muziku, ale začátek se vidí až tak někdy na 21:00 hodin. Ok.

Balíme svých pět, šest švestek, zvedáme kramle a na rozdíl od návštěvníků volíme „rychlý“ vojenský přesun k Mostu Pionýrů, do Plan B Hardcore cafe přes centrum města.

Mor.Ostrava, Plan B Hardcore cafe 11.8.2014 – 20:45 ZULU… Klub zeje prázdnotou, na pódiu ani nástroj a nic na první pohled nenasvědčuje tomu, že by se tu něco mělo dít. Jen v zadu vidno známé holandské tváře, jak relaxují. Ptáme se majitele klubu, zda se tady bude něco dít? Bude, ale ještě se čeká na druhou kapelu, která ještě nedorazila a že se hrát bude rovněž tak nějak někdy po té deváté až. To nás přesvědčuje o tom, že asi opravdu nakonec ten začátek na 21:30 bude věcný. Také jsme rádi, že si kluci z Long Way Down vzpomněli, když jsme se snimi domlouvali na pozdějším interview.

Toto čekání využíváme k debatě s majitelem klubu a zjišťujeme, že byla i jistá snaha, spojit tyto dvě akce najednou, ale z technických důvodů, jak jsme se později dozvěděli od provozovatele Chacharkova doupěte, to již technicky nebylo možné.

Union Lost (Belgie)

Lost Union (Belgie)

Celkem i pochopitelný ohlas lidí „ Proč platit 70,-Kč na nějaké dvě neznámé kapely, když tady je dnes muzika „zadarmo!“ nám vzhledem k oblíbenosti i žánru kapel vyvolává spíše poněkud ironický úsměv na tvářích.  Ale budiž. Každopádně něco zde hanit anebo kritizovat či poukazovat na nějakou „klubovou konkurenci“ zde vůbec není na místě. Prostě to dopadlo tak, jak to dopadlo. Kolem deváté přijíždějí Belgičané. Dokonce si v ten samý čas zde našla cestu  nějaká ta desítka dalších příchozích. Hoši z Holandska se vstřícně nabídli, že tedy začnou, vzhledem k pozdnímu příjezdu druhé kapely, jako první a solidní akce, kterou si lze zhlédnout v následujícím pořizeném dokumentárním livespotu z koncertu i s interviews, mohla konečně odstartovat:

No, co říci závěrem. Skvělý pocit ze skvělé akce se skvělou atmosférou. Zkoušíme ještě zjistit, zda stihneme něco z norské produkce v Chacharkově doupěti, ale Awww!, tam už je již sklizeno, jen ještě tam probíhá nějaký ten jam. Samozřejmě, že s odstupem jednoho dne se nám později podařilo zjistit spoustu informací ohledně původních organizačních věcí, ale to je již zcela jedno. Nicméně, snaze se nemá bránit a třeba se podaří něco domluvit na příští rok, aby spokojenost mohla být na všech stranách a ti, kteří si říkají, že možná měli jít tam místo tam, že o něco přišli, tak si přijdou na své. Uvidíme…

photo: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.917638691603494.1073741879.138609839506387&type=1

Tak zatím,

W&M

http://www.casrock.cz/porady/hudebni-svetaci/hudebni-svetaci-pryncypallcz