SLEPÍ KŘOVÁCI – Prasátko…a jiné bajky

2010 / TdB records

S mírným zpožděním Laughing, ale přece, dorazilo k našim uším debutové cd Frýdecko-Místecké party SLEPÍ KŘOVÁCI. Porovnávat tohle cd s jejich letošní novinkou „Afropunk“, je stejné, jako by si člověk dal teplou desítku z kelímku a dobrou vychlazenou dvanáctku z krýglu. IMG_0001

Hned na první poslech zaujme zvuk cella, který vede výsledný zvuk kapely až někde k hranicím alternativy, což nejmarkantněji potvrdila šestá, snad nejvážnější skladba „ Johnyho dojebávka“, jež svoji rytmickou stavbou a celkovou gradací hodně připomíná kladenské ZRNÍ. Podobnost je však čistě náhodná, zbytek alba čeří podstatně veselejší vody, a to jak textově, tak i hudebně.

Možná se na tu humornou notu místy tlačí až moc a zamýšlená lehkost, pohoda se prostě nekoná. V tomhle stojí materiál na půli cesty. Tohle je zkrátka typický debut se všemi klady i zápory.

Jako jednoznačné plus však, vzhledem k hudebnímu vývoji kapely, hodnotím odchod cellistky Zuzky po natočení tohoto alba. Cello jako nástroj miluju, ale hudba Slepých Křováků bez něj získala větší hravost, barevnost a dynamičnost. Ale to už je jiná písnička.

Každopádně tohle cd naznačilo skrytý potenciál kapely, který naplno vynikl až později. Dobré vyplutí do našich hudebních vod.

Johny from Troppau 3,5 / 5