TROCHUMOC – NAHLAS

2014 / DIY

Kapela TROCHUMOC pro mě byla velkou neznámou a po pravdě jsem o nich před poslechem jejich druhého cd „ Nahlas“ nikdy neslyšel. O to příjemnější překvapení se na mě vyvalilo z reprobeden.

Kapela samu sebe / aspoň dle profilu na bandzone / řadí do škatulky rock-ska. Toho skáčka teda moc neslyším, za to výborný, šlapající rock s prvky punku, a díky houslím i folku, to ano. Hlavně housle dávají hudbě TROCHUMOC šmrnc a náboj. IMG_0003

Přirovnávat tvorbu TROCHUMOC k někomu jinému se mi nechce, a když už, tak vzdáleně k britským LEVELLERS. Ale za to může spíš uvolněnost a pohoda, která z cd „ Nahlas“ čiší, a která na mě vždy dýchla z desek i u nás kdysi populárních kluků z Brightonu.

Album otvírá hitovka „ Casanova“ se snadno zapamatovatelným refrénem. A s každou další skladbou hitových momentů jen a jen přibývá. Příjemným odlehčením je čtvrtá, nádherně vygradovaná instrumentální „ Irská“, ve které opět dostaly hlavní prostor housle Zuzky Omelkové. Nejsilnější moment přichází se sedmou, tempa střídající písní „ Odrhovačka“. Hodně divoce pojaté rozchodové téma. Jak textově, tak hudebně. Desítka písniček je tak akorát, aby udržela posluchačovu pozornost a nedostavil se pocit nějaké vaty nebo nudy.

Frýdecko-Místecká scéna je stále plná překvapení. Je až s podivem, kolik kvalitních kapel působí v tomhle městě s necelými šedesáti tisíci obyvateli. Tady snad platí rčení „ Co Čech to muzikant“ na každého druhého :-D . A na kapelu TROCHUMOC tuplovaně. Když se rozdával muzikantský talent, šli si asi členové kapely několikrát přidat. Víc takových kapel, jen víc. Hned bude na světě veseleji.

Johny from Troppau 4 / 5