http://www.casrock.cz/porady/hudebni-svetaci/hudebni-svetaci-pryncypallcz

DSCN7241Dlouho mi trvalo rozhodnout se, zda a vůbec jak se zmínit o jedné, nedávno proběhlé ojedinělé akci. Tou akcí byl vzpomínkový večer na Daniela Vašuta, herce a zpěváka tehdejší ostravské kapely Klamy Reklamy, který se konal dne 24.10.2014 přesně po 15.ti létech na stejném místě, kdy byl zaznamenán koncert kapely z března roku 1999, v restauraci Na chalupě, půl roku předtím, než Daniel opustil z důvodu těžkého onemocnění naše životy. Zřejmě se jednalo o poslední koncert kapely právě s Danielem, jelikož i později nějaké koncerty ještě proběhly.

Je docela možné, že dnes název této kapely mnohým zcela nic neřekne, na druhou stranu se určitě najdou mnozí, kterým se k celé záležitosti váže nějaká ta vzpomínka a  něco prostě zůstane dlouho v srdci. Což je ve své podstatě i můj případ. Vlastně, ono tak vůbec přijde, když vnímám ty nynější události, že ta „magická 15-tka“ má něco do sebe.

S ohlednutím do minulosti to bylo v době, kdy jsem zrovna začínal poznávat hudební život a co by již nějakou dobu stále „začínající“ muzikant navštěvovat ty místní, lepší záležitosti, jimiž tehdy ostravská rocková scéna oplývala.  A jedním ze skvostů tehdejší ostravské hudební scény byla právě kapela Klamy Reklamy, která na sklonku 90.tých let minulého století patřila nejen ke stálicím ostravského undergroundu, DSCN7244

ale v době, kdy ještě internet nebyl tak profláklý (tedy, kdo ví, zda nebyl tehda ještě v plenkách), neodmyslitelně vstoupila do historie Ostravské rockové scény, stejně třeba jako tehdejší kapely G.G. Pump, Matyáš Gali, Robson, V.K.P.K., Milión sedm a jiné. Každopádně to je asi ten pravý důvod, proč nakonec píši příspěvek nejenom o této události.

Určitě je to událost, kterou nelze vynechat, byť je pořádaná spíše v tom v soukromém duchu. Ale ten, kdo byl před 15.ti léty právě Na chalupě, kdy se konal onen památný koncert, tak určitě by si rád připomněl Ledničky, Sluníčko, Nicolai Sauchescu, Byteček jako klícka a jiné pecky tehdejších Klam Reklam, ve kterých hrál na klávesy i Danielův bratr  nebo … no, do rodinných záležitostí moc zasvěcený nejsem, Igor, který se  již dlouhou dobu podílí na pořádání soutěže kapel Boomcup, jenž shodou okolností rovněž probíhá. Tedy, alespoň v tomto duchu to tak nějak vidím já.

Tehdy mne Klamy Reklamy zaujaly i tím, že vlastně používaly automatického bubeníka. Tedy, jak se říká mezi muzikanty, bubeníka, který se nikdy nesplete. Nad dalším složením kapely bych dnes asi již hodně tápal a jejích tehdejší mc album již dávno skončilo, pouze ku škodě, někde v bazaru.

DSCN7242Ne tom Hudebním, bohužel. Snad proto i některé zachovalé materiály mohou mít daleko větší hodnotu a dalo by se jmenovat, protože historie je právě ta věc, která je vzápětí přikrytá pod tíhou spousty věcí současných.

Během tohoto vzpomínkového večera v restauraci Na chalupě, místě, které by se, jak je uvedeno v hlavičce události, dalo zařadit spíše mezi místa, kde se také někdy hrálo, vystoupily i další kapely a různá seskupení. Konkrétně: 2nd BAND, DUDE´S AND BALL´S, EMESIS, SEXTÁNKY, TEREZA VAŠUTOVÁ a další. A na samotný závěr, samozřejmě kapela KLAMY REKLAMY. Celý večer, kterému dominovala především hojná účast a skvělá atmosféra byl rovněž proložen o videoprojekce s koncerty Klam Reklam, fotografiemi s Danielem jak z působení v Praze (Čok, Střihavka, Basiková a další, tak ti se promítli na moment na plátně Chalupy). Po těchto videoprojekcích přišlo i na živé hraní.

No a tím bych asi celou událost uzavřel, protože v době, kdy se chystalo vystoupení Dalibora Klapucha (Matyáš Gali, Rock Paradise a pod.), tak mi zazvonil telefón a musel jsem se, chtě nechtě, DSCN7246

věnovat rozběhlým věcem souvisejících právě s mou momentální kapelou, takže nakonec mi skladby kapely Klamy Reklamy zůstanou opět jen v hlavě a ve vzpomínkách. No, snad to nebyla poslední událost a nějaká ještě někdy přijde.

Každopádně věřím, že příchozí a zúčastnění si tuto určitě skvělou akci užili co nejlépe a nezbývá, než jen Igorovi vyjádřit díky za to, že se táto, další z ojedinělých akcí vůbec udála a mohl jsem se ji alespoň částečně zůčastnit a popřemýšlet nad nevyzpytatelnostmi cest „Páně“.

Tak tolik z pohledu mého o perlách v moři,

Mathi