DIVIDED – Born to sleep

Mp3 / 2014

Přiznám se bez mučení, že nijak nehovím žánrům shoegaze lo-fi, dreampop a podobně. Tahle hudba mě unavuje, často i psychicky rozruší či jinak vyvede z rovnováhy. To však není případ DIVIDED .

Jejich pojetí těchto nezávislých stylů má v sobě nechtěný šmrnc ranně devadesátkového retra a já tak dostávám parádní směs elektropopu zkříženého devadesátkovou kytarovou scénou. Jako by SEBASTIANS s EXTÁZÍ SVATÉ TEREZKY s chutí zasedli k jednomu stolu s BJÖRK či MASSIVE ATTACK. DIV I DED

Vím, příměr šílený a těžko k uvěření, navíc každý odborník na výše zmíněné styly mě bude považovat za blázna či neználka, ale já tam právě tuhle čtyřku slyším asi nejvíc. A mnoho dalších, díky kytarám i THE CURE a tak bych mohl pokračovat dál a dál. Elektronika v kombinaci s živými nástroji jsou skvělým majstrštykem Filipa Helštýna a talent se zkrátka nezapře.

Druhým výrazným znamením je zpěv VIKTORIE MARKSOVÉ. Intonačně skvělá, s obrovským citem pro melodii a náladu skladby. Tahle dvojka se hledala, až se našla s výsledkem, který stojí za to. Děkuju DIVIDED za nové rozšíření hudebních obzorů. Trip s jejich albem byl krásný a nezapomenutelný.

Johny from Troppau 5 / 5

(pozn. serveru: Tento digipack by podle posledních informací od důvěryhodných zdrojů měl časem vyjít pouze na vinylu, ale kdo ví.)