LONG WAY DOWN – Empty hearts & get – well cards

CD 2011 / WRR

Touto recenzí konečně splatíme dluh, který vůči holandské pop punkové formaci LONG WAY DOWN máme už nějaký ten rok. Kdo pozorně sleduje nezávislou evropskou punk scénu, není mu jméno těchto sympaťáků z Groningenu ničím neznámým.

LWD křižují evropské kluby celkem pravidelně a Ostrava se stala jejich oblíbeným městem, kam se rádi, takřka každoročně, vracejí. Při své poslední návštěvě nám zanechali tohle své cd z roku 2011. Scan0003

Na něm LWD představují vlastní pojetí melodického punk rocku se silnými popovými vlivy. Tenhle styl mě vždy iritoval přehršlí kapel, které blbě hrály, zněly jedna jako druhá a jejich vokalisté marně pokoušeli jistou intonaci. Tohle v žádném případě není případ pětice LONG WAY DOWN.

Melodický Leonův vokál hravě strčí do kapsy slavnější zahraniční kapely a je natolik barevný, aby nezačal nudit hned ve druhé písni. Leon zkrátka ví, kdy přitlačit na pilu a kdy zase dát do zpěvu víc emocí. Za zády je podporován skvěle sehranou kapelou, která drží prapor melo punku hrdě vztyčenou. Za zmínku stojí barevná souhra kytaristů Hanse a Jb, se kterou si nic nezadá rytmika bicmena Michiela a tlusté struny mačkajícího Marka.

Sedmi písňové cd drží neuvěřitelně pohromadě a jeho poslech utekl jako voda. Kdo si ujíždí na melodičtějších věcech od BOYSETSFIRE či RISE AGAINST neváhejte a sežeňte si LONG WAY DOWN. Nešlápnete vedle.

Johny from Troppau 4,5 / 5