http://www.casrock.cz/porady/hudebni-svetaci/hudebni-svetaci-pryncypallcz

Rok se sešel s rokem a opět tady máme jednu z největších zimních akcí v podobě festivalu na Ostravě, a to GUTTURAL GORE GRIND MAFIA, která pravidelně vychází na druhou únorovou sobotu. Letos tento 7.ročník v pořadí vyšel  paradoxně na Svatého Valentýna-Den všech zamilovaných, tedy onu americkou komerční záležitost, proti kterému v temných kruzích fans tvrdé muziky negativním ohlasem, že nehodlají se zúčastnit nějakých oslav a podporovat nějakou komerční hovadinu. Jenže ten, kdo je zamilován do této hudby, tak si s tím asi hlavu nedělá a prostě zvedne prdel a přijde. DSCN7918

Další zajímavosti je, že právě onen „valentýnský“ ročník je prvním, který se neodehrává pouze na půdě prosáklého ostravského rockového klubu BARRÁK, ale letos se organizátoři z Crystall productions poprvé rozhodli, vyzkoušet dvě pódia. Tím druhým, menším, respektive stage B, byl nedaleký klub PLAN B Hardcore cafe. No a my jsme se opět po dvou létech přišli podívat na místo tohoto počinu, tentokrát posílení o Kubu, který se více pohybuje v temných vodách grindu.

Akce již odstartovala kolem páté odpolední v klubu BARRÁK, kdy na pódium vlétla grind-metalová smečka z nedaleké Orlove, kapela Praselizer. Tu jsme teda stihli spíše na poslední dva songy, kdy jsme se přemístili z Plánu B do Barráku s tím, že v Plánu B se to rozjede až někdy kolem osmé.

Další na scéně byli první zahraniční hosté, kapela Offence z Polska. A to před pódiem již začalo být postupně narváno a těsno, protože po krátkých pauzách pak následovaly kapely Spineless Fuckers a Fleshless a po nich němečtí Roadkill XIII a Inhumate z Francie a další věci, dle programu + tradiční tombola, kde při troše štěstí byli i k mání lupeny na červencový festival Obscene Extreme, tradičně pořádaný v Trutnově.

DSCN7938 Tyto dvě kapely jsem minul, jelikož tou dobou se již rozjela v plném proudu i stage B v nedalekém klubu Plán B, kterou bylo ovšem nutno rovněž navštívit. Tedy i v klubu jako takovém, to samozřejmě s přibývajícím večerem začalo být zaplněnější. Takže vlastně na malou účast si rozhodně pořadatelé nemohli stěžovat.

Úvodní Dead Carnage z Orlove  na které rovněž byli lidé zvědaví, jsem sice nestihl, možná tak jen jejích závěr,  ale přišel jsem, stejně jako asi většina lidí se podívat na hc-death smečku z Ostravy Khatano a na jejích nového kytaristu. Plán B byl též docela plně obsazený a kluci slavili úspěch, byť neodehráli celý svůj set tak, jak si zřejmě původně představovali. Nicméně další na řadě byli Epitome z Polska, další z těch, kvůli kterým bylo namístě vážit onu, řekněme čtvrthodinovou procházku kolem řeky Ostravice.

Z mého pohledu tak asi vše. Teda, myslím že tento ročník či experiment lze pokládat za docela úspěšný a to nejen jak na základě účasti, tak i z ohlasu kapel a příchozích návštěvníků. Takže nezbývá nic jiného, než se opět těšit za rok, na 8. ročník tohoto festivalu, který možná ku potěše antivalentýnských vyjde na sobotu 13. 2. 2016 a podívat se, čím nás pořadatelé z Crystal Productions překvapí příště.

Zbytek pohledu, teda možná daleko odbornějšího Kubového pohledu na věc, když tak doplníme později.

Mathi

Fotky z akce: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.1056082607759101.1073741896.138609839506387&type=1&pnref=story