Frýdek – Místek za výpadovkou

Vyklopen tedy Marcy z kapely KAPRIOLA ve Frýdku-Místku za kruhovým objezdem, dávám na chvíli přednost svým orientačním smyslům jak se nejlépe dostat k fotbalovému stadiónu místního TJ SLEZAN F-M, konkrétně pod jeho vstupní bránu, kde se nachází pomenší restaurace a hudební klub v jednom U Arnošta, kde se ještě tentýž večer posledního srpnového dne koná nějaký z mnoha ročníku malého posezení při hudbě pod názvem MIKROFESTIVALEK 2012.

Ne, že by mne mé orientační smysly klamaly, ale přesto lepší je, než náhodou obejít celý Frýdek-Místek a setkat se například s Kaprioloou v Čeladné, se raději zeptat místních kolem jdoucích.

„To musíte tady, pořád rovně a pak přes řeku a tam už to najdete.“ Odpovídá mi jedna místní postarší paní na otázku, jak se dostanu k nádraží.

Tam to znám už z doby, kdy jsme se Slepými křováky a místní Frýdecko-Místeckou novou Reném Součkem na půdě U Arnošta spáchali interview.

Takže by to nebyl problém, ale poněkud zmaten rozsáhlými podzemními viadukty jsem vzal za vděk zeptat se ještě, pro rychlejší přemístění, jednoho místního kolemjdoucího, v poněkud již podroušeném stavu, jak jsem vzápětí zjistil, zda-li tudy dobře vyjdu dál směrem k nádraží.

„Jak přesně potřebuješ?“ zeptal se mne po kratičké asi čtyřminutové odmlce, načež mi ochotně nakonec řekl, ačkoli jsem namítal, že mně stačí jen ukázat směr a půjdu: „ Tak já tě tam zavedu.“

Díky této příhodě se na místo konání MIKROFESTIVÁLKU 2012, do Hospůdky u Arnošta, dostávám včas.

JAKOBY NIC

MIKROFESTIVÁLEK, je vlastně takové malé, jednovečerní posezení, při poslechu místních hudebníků, který shodou okolností pořádá právě Jirka Tomčala z RK 130, které jsem měl tu čest vidět odpoledne na festivalu Hlubina open.

Letos kromě nich, tedy ještě vystupovali instrumentálně zaměření JAKOBY NIC, avizování RK 130 a zlatým hřebem večera mělo být vystoupení právě Reného Součka, který ještě na poslední chvíli prosadil i vystoupení skupiny Slepí křováci.

„Říkali mi, že si to tady mám uvést a tak to uvádím. Prvním hostem je kapela JAKOBY NIC, kteří vám tady jakoby nic zahrají.“ zahájil úvodním proslovem MIKROFESTIVÁLEK 2012 právě Jirka Tomčala, načež kapela JAKOBY NIC, která se představila tím, že hrají písně bez zpěvu, pouze instrumentální, zahájila své vystoupení pro docela slušně obsezený plácek.

Již v tu dobu se z ohlasu od okýnka bylo možno dozvědět, že na místě je již asi zhruba přes 100 platících diváků a další postupně přicházeli.

Po JAKOBY NIC měli hrát již RK 130, ale předcházel tomu ještě malý vsunutý recitál Jiřího Tomčaly o akustické kytaře a flétně, což možná mohlo být i zapříčiněno technickým výpadkem na Hlubina open a po něm přišel na scénu René Souček.

Jiří Tomčala při svém akustickém recitálu

Ačkoli jsem se především těšil stejně jak na Reného, tak i na kapelu Slepí křováci, tak bohužel jsem musel čelit malému dilema, zda bude lepší vzít za vděk posledním vlakovým spojením na Ostravu ve 22:55 hodin anebo zde to zkusit strávit až někdy do třetí hodiny ranní a dopravit se prvním tzv. šichťákem“ do Ostravy opouštějící Frýdek-Místek něco málo po půl čtvrté.

Každopádně i během představení jsem se dostal do menších debat jak s Reném, tak i s Davidem Jurečkou, zpěvákem Slepých křováků, takže nějaké informace ohledně jejích dalších působení jsem posbíral a nakonec zřejmě rozum byl silnější než touha a před jedenáctou opouštím Frýdek. Myslím, že to byl Frýdek, protože prý je to oddělené řekou Ostravicí stejně tak, jako Slezská a Moravská Ostrava.

Předtím jsem tedy ještě ovšem zjistil, že Slepí křováci ačkoli taktéž usilovali o vystoupení na Slezskoostravském Rock- festu již někdy v dubnu, tak byli opomenuti, což David okomentoval tím, že je to pěkně nasralo, neboť prvně přislíbili,

René Souček

že se pořadatelé ozvou a nakonec se neozvali vůbec, tedy třeba ani zamítavě a zdůvodněně a také se podivovali všichni nad tím, že v poslední době jim opravdu vše vychází tak, že vystupují obvykle jako poslední.

Každopádně Slepé křováky někdy lze vidět ve Vsetíně, kde budou vystupovat na společné akci i s ostravskou skupinou Buty.

Z Reného Součka, jsem zastihl ještě alespoň úvodní prolog písničku Autobus a pak jsem si to již šinul na vlak, neboť druhý den na to, jsme ještě měli v plánu navštívit další několikaletou akci PIDIFEST 2012 v obci Jístebník, tak zhruba 10 km od Ostravy.

Tak alespoň takto krátce z této akce, ze které si lze prohlédnou i krátký fotoreport –> ZDE <–

Zatím

Mathi Basssnake