Ve dnech 16.-18.10.2013, jak jsme již předem avizovali se konal v Ostravě na různých místech další ročník multižánrového festivalu PROTIMLVFEST 2013.

Nám vyšel akorát ten poslední, závěrečný večer, konaný od 20:30 hodin v klubu Hudební bazar, kde prezentovali mluvené slovo Milan Andrássy – autorské čtení, Petr Vrchlabský a Jakub Tichý, který uzavřel celý festival i hudebně, společně s jednou ze spřízněných kapel Protimluvu, kapelou HLUBINA.

Jakub Tichý, dnes trochu jinak.

Jakub Tichý, dnes trochu jinak.

S Jakubem jsme již byli domluvení od rozhovoru s ním, že se zastavím a podíváme se na jeho první veřejné autorské čtení v historii. Trochu ke škodě, jsem se později dozvěděl, že ve stejný večer v nedalekém music clubu BARRÁK , se koná k 15.ti-letému výročí i koncert skupiny SALAMANDRA, ale nějak nelze nejenom být na dvou místech a také, nabídla nám spolupráci Kristýna, která mimochodem hraje na baskytaru v mladé heavy metalové kapele WABASTH, takže jsme i nějak byli domluvení, řekněme pracovně, právě v Hudebním bazaru, kde jsme probírali interní záležitosti, těsně právě před produkcí Jakuba Tichého, folk-punkového písničkáře z nedlakého Frýdku-Místku, kterého jsem tedy viděl zase trochu jinak a z jehož vystoupení jsme zaznamenali pro představu krátký sestřih:

Mnozi si samozřejmě říkáte, že jsme spíše co by médium motající se převážně kolem rockové hudby měli dát přednost dění v klubu BARRÁK, nicméně možná i neplánovaná náhoda tomu chtěla a po Jakubovi Tichém se to na pódiu rapidně změnilo a začala se připravovat ostravská kapela HLUBINA,

Ostravská kapela Hlubina.

Ostravská kapela Hlubina.

hrající progresivní styl muziky. Pro mne tedy novinka na hudebním poli. Sama o sobě momentálně moc neuvadí, akorát tedy že, cituji z jejích bio: „Hlubina je 4 členná kapela, hrající vlastní (Trip Rock) repertoár reflektující vše co člověka na jeho cestě životem potká.

Takže jsem si říkal, že ještě chvíli zůstanu a poslechnu si tyto oduševnělé jedince. Myslím, že jsem nakonec udělal dobře, protože po dlouhé době zase muzika, jenž mne doslova a dopísmene pozadila rovnou na zadek, koneckonců, zde je i vlastně krátký reflektující důkaz toho, co potkalo mne na mé cestě mým životem:

Určitě jedna z dalších, dle mého názoru, skvělých kapel současné hudební scény na ostravsku a již z následných diskuzí lze zvědět, že na jejích nejbližší koncert v klubu Marley jistě účast přibude.

Nemohu hodnotit celý PROTIMLUVFEST 2013, jehož součástí byly i konané různé divadelní představení po dobu všech třech dní, mohu jen hovořit o tomto večeru, jehož konec mi přišel dobře povedený. Pár pořízených fotografií si můžete prohlédnout i –>ZDE<–, ale jen pár, koneckonců, na PROTIMLUVU samotném řádil zcela jiný fotograf ;-)

Tak tolik z PROTIMLUVFESTU 2013,

Mathi Basssnake