Rok se sejde s rokem, tedy možná s punk rockem a opět v Ostravě máme legendu starého polského punku. A i když ve Chlívu zrovna hraje Kapriola a jak tak čekám na Chica, náhodou mi někdo za zády křičí: „Mates, Mates!“

A hle, on to Piekielnik, tedy Radoslav, a že kam jdu a ať jdu do Chlíva na Kapriolu. Takhle se v tu chvíli rozpoltit, ale bohužel. Smalce, tedy Mirosława Malece, frontmana Zielonych Żabiek, se kterým se nám v minulém roce podařilo udělat obsáhlé a v Polsku velice, dle původních like, úspěšné interview, tu zase hned tak neuvidíme. A taky těším se na něj, takže Nazdar Bazar. I když i to je mi líto.

The Neunikneš

The Neunikneš

Již při příchodu do klubu se dá poznat, dle rozestavení stolů, oč půjde a že to nebude žádný med. Ono totiž, již vloni mne překvapila účast na tento koncert. Takže asi, vidíce všude samé kanady a vůbec ty neodmyslitelně k punku patřící propriety, pro novináře lépe se držet poněkud stranou. Ale koneckonců, kdo to zná, ten ví. Otázka je, v kolik to začne, protože z poláků tam nikdo ještě nebyl.

Nakonec ale přišli a byl jsem rád, že i Smalec, když jsme se potkali a pozdravili, tak nezapomněl.

Ale to už pomalu Hraboš, zpěvák The Neunikneš, kráčí na scénu a pomalu povzbuzuje pankery k tanci u pódia.

The Neunikneš, domácí ostravská punková stálice, hrající ve složení: David (bicí), Hraboš (zpěv), Ondra (basa), Kliman (kytara), Houmer (kytara), Marcello (trombon), docela slušně rozněcuji atmosféru v klubu, kde mi přijde, že tentokrát se sešlo o něco více lidí než před rokem. Doslova namačkáno a před pódiem už se to mihá rukama nohama.

Atmosféra u scény při GAGA/ZZ.

Atmosféra u scény při GAGA/ZZ.

Ani nevím přesně, jak dlouho The Neunikneš hráli, ale zahráli snad všechny své známé songy a poté již pomalu přepustili místo zlatému hřebu večera.

 GaGa/ZZ, tentokrát k milému překvapení, oproti loňsku, přijeli i se svou vokalistkou. „Že by nějaká nová změna?“, říkám si. Ale ne, po koncertě se ptám Smalce a ten mi říká, že Martina Baranowska, taková malá drobňoučká sympatická černovláska s dredy, s nimi hraje již dva roky a že má ještě jednu nějakou svou kapelu, hrající styl reggae. Ale už ke koncertu samotnému:

V klubu téměř doslova narváno a nelze koncert nazvat jinak, než pěkně slušnou sprchou energie.

I když během večera Żabki všechny staré hity jako Kultura, Młode wilki, Olewaj systém a mnohé další,  přijde mi zajímavé,

Smalec po koncertu.

Smalec po koncertu.

že Smalec nejen zpívá téměř celý koncert se zavřenýma očima, ale některé fraze přizpůsobuje kreativně a spontánně na Ostravu. Prostě v některých skladbách zapracoval v jistých pasážích město do textu. Chvíli to pozoruji a přijde mi, jako by byl propojen s něčím a spíše šly slova skrze čelo, ústa a mikrofón přímo do reprobeden.

Závěrem asi nezbývá říct nic jiného, než slušně povedený a velice záživný pátek třináctého, i když třeba zrovna to někomu tak nemusí připadat. No, nicméně si ještě atmosféru z koncert lze prohlédnout zde,  v přiložených fotoreportech zde na PRYnCYPall.cz  či u mne také něco na Facebooku.

Jedině díky, a jak Smalec sám řekl, tak v příštím roce opět v Ostravě.

Tak zatím Punk not dead

pozn.: případné komentáře prosím na facebook PRYnCYPall.cz.

Mathi