Trochu opožděně a to z jistých níže zmíněných důvodů informujeme o jedné akci, která se konala v sobotu, dne 8.2.2014 v Music clubu BARRÁK.

Ano, Palec slaví své 30-tiny, které vycházejí krásně přímo na 8.2.2014 a při této příležitosti zahrají: CRUSHING CASPARS (D), THE TRUTH IS OUT THERE, THE FALL OF GHOSTFACE, SAKUMPRÁSK a AIMS. plakát

Těmi anebo spíše tím důvodem, proč až o několik dní později informujeme o této akci, o které se bezesporu nedočtete nikde v tisku, je skutečnost, že jsme čekali na jistý příspěvek Jirky Krčmáře. Ten jsme nakonec obdrželi a tak se nyní můžeme bez dalších výčitek věnovat onomu slavnému Palcovemu dni.

Kdo je to vlastně Palec? Pro tradiční čtenáře zřejmě žádná neznámá. Marcel Palovčík, jak se onen čerstvý třicátník jmenuje, je již po dva roky jednou z velice důležitých osobností v klubu BARRÁK, který se po řadu let stará o to, že se tady vůbec ještě může někde hrát právě taková hudba, jaká se hraje. Kolikrát nejenom v Ostravě.  A z našeho postu by bylo velice neslušné, se jeho oslavy nezúčastnit a trochu se jí nevěnovat, byť třeba Palec sám osobně a nějakou větší popularitu nestojí. Ale budiž mu jednou, možná, za jeho dlouholetou práci, snahu a úsilí o něco, dán dík. Třeba i onen rodák, jednou v nedalekém Fulneku bude mít vytesanou sochu, která nahradí Jana Ámose Komenského, popřípadě nějaká ulice bude pojmenována Palovčíkova. Vždyť kolik let předtím se tento člověk staral o Fulnekfest v létech 2006 – 2010, co by hudební producent jedné, blíže nejmenované, hudební agentury. A možná by se i staral dál, kdyby počínaje loňským zářím hudební produkce v klubu BARRÁK nepřešla  čistě do jeho rukou.

Oslavenec a čerstvý třicátník, Marcel Palovčík, při přijímání gratulací, blahopřání a dárků.

Oslavenec a čerstvý třicátník, Marcel Palovčík, při přijímání gratulací, blahopřání a dárků.

Tak a dost opěvování onoho oslavence, jelikož součástí celé této Birthday party byly i hrající kapely a Já, stejně jako Jirka, jsem zbrusu novou ostravskou kapelu AIMS nezastihl. Takže AIMS zřejmě i nadále pro mne zůstane zatím jistou ostravskou neznámou.To se stalo zřejmě proto, že začátek celé akce byl již avizován na 19. hodinu a tí již navyklí obvykle docházejí tak kolem osmé či půl deváté večerní.To už v sále hráli karvinští ska-punkoví SAKUMPRÁSK, kterým Palec už také několik let dělám koncerty. Ať už se jednalo o právě o dříve zmíněný Fulnekfest anebo o předskakování dalším kapelám. Na Sakumprásk docházím akorát ve chvíli, kdy se kapela ještě zvukovou zkouškou. Tedy o něco dříve než Jirka, který právě udělal svýma očima krátký přehled toho, co se vlastně v Barráku ten večer událo:

“ Dobíhám na konec setu SAKUMPRÁSK a dle tří skladeb, co jsem stihl, se jednalo o nejlepší kapelu večera. Poslední bylo Ska na magorské ulici a kotel byl ve varu.
Poté následovali TFOG a CRUSHING CASPARS a nejzábavnější na obou kapelách bylo sledovat a počítat chyby, které nasekali v postupech při skládání jednotlivých písní, konkrétně v harmonii, originalitě a proporcionalitě.

Sakumprásk, Ska-punková kapela z nedaleké Karviné.

Sakumprásk, Ska-punková kapela z nedaleké Karviné.

Také šlo rozpoznat, které kapely členové poslouchají. Nasazení bylo vysoké, většina lidí se dobře bavila a skákalo se i z pódia. Šlo o středně naprůměrné koncerty.
Nakonec hráli TTIOT někdy po půlnoci, jsou všem dobře známí, hrají v klubu často a asi hráli už jen pro hrstku skalních fans. To už si nikdo nemůže pamatovat.
Je třeba vyzdvihnout celkovou žánrovou pestrost akce a neobvykle sestavené pořadí kapel, kvalita měla mírně sestupnou tendenci a podobné to bylo i s aktivitou v kotli.

Jirka Krčmář

Koneckonců, jistý střed akce a jak to tam vypadalo si můžete shlédnout zde, v tomto krátkém desetiminutovém shotu:

Vlastně s Jirkou mohu jedině souhlasit, protože co jiného může dobrou akci, na které se sešlo celkem 250 lidí, dobře rozžhavit, než právě dobrý SKA-PUNK a SAKUMPRÁSK, ti prostě dobří byli. Dost dobří. Ano, před pódiem bylo opravdu živo a málem jsem to odskákal nejenom já, ale i můj přítel fotoaparát značky Nicon. Jen díky jedné takové pomenší slečně mohu být rád, že mne zachytila, jinak bych se zřejmě válel na podlaze mezi v rozlitých pivech a kdo ví čeho vůbec. „Vážně Holka, taková malá brunetko, jestli to někdy budeš číst, tak ti jetě jednou opravdu moc děkuji!!!“

The

The Fall of Ghostface

K THE FALL OF GHOSTFACE Palec dodává, že je to další partička, se kterou má tu čest už několik let spolupracovat a která se za tu dobu, kdy je v Opavě slyšel poprvé vypracovala na velmi dobrou kapelu, která stále roste. Jejich vystoupení na Brutal assault sklidilo velký úspěch a ještě hodně o nich uslyšíme. Mimochodem jedním z neslavných úspěchů této kapely je i ten fakt, že město Opava jim useklo jejích produkci někde v půlce či je nenechalo dohrát a vypnuli proud, což se nelíbilo samozřejmě divákům. Prostě takovým stylem, jak to schytal Matěj Ruppert z Monkey Business na konci  videoklipu kapely Wohnout, ke skladbě Vrátnej. Třeba sranda, ale ono, asi vážně každá skladba či nějaký nápad má někdy a někde jnde svůj skutečný příběh.

Crushing Caspars - Germany

Crushing Caspars – Germany

K následným CRUSHING CASPARS (D) dodává, že je to jeho dlouholetá srdcová záležitost z Německa, která v České republice hrála několikrát, včetně Brutal assault, Mighty sounds, Pod parou a Fulnekfestu. Old school hardcore jak se patří. no a nakonec THE TRUTH IS OUT THERE o nichž se vyjadřuje, že je to banda magorů z Novojičínska, se kterýma má tu čest kalit už téměř 15 let. Kluci produkují svižný mathcore dubstep a mají za sebou koncerty na mnoha festivalech a před zahraničními hvězdami. Na Ostravsku tuto kapelu už není nutné představovat.

Tedy TTIOT jsem narozdíl od Jirky zase neviděl již já, jelikož jsem se vydal na cestu k domovu a tak atmosféru alespoň té sstřední části si můžete přiblížit zde, v tomto přiloženém fotoreportu.

Takže tolik blíže ke konkrétním vystupujícím. Nicméně není nad to, uspořádat si svou vlastní jubilejní narozeninovou oslavu dle svých nejlepších představ.

Takže závěrem ještě, ať se ti Marceli daří, ať máš klub věčně našlapanej a pak i to ostatní nejlepší v životě.

Za PRYnCYPall.cz

Mathi