PROUZA – Ve starém městě

Cd / 2013

Frýdecko-Místecká Prouza patří už leta ke špičce české kytarové alternativní scény, bohužel pořád doplácí na svůj původ.

Nemůžu si pomoct , být ze středních Čech či z Prahy, jsou Prouzy plná rádia a ví se o ní daleko víc. Na druhou stranu fajnšmekři a znalci vědí kdo je kdo a kde najít kvalitu.

Kapelu sleduji už od jejich debutu „ V otrhaném době“ který společně s debutem Priessnitz „ Freiwaldau“ zvukově podmalovával mé post pubertální období.  Za roky působení na scéně / i když z nějakými pauzami / se z Prouzy jasně vyprofilovala kapela, která hraje svou hudbu, jde svou cestu a neohlíží se na soudobé trendy. Scan0205

Už zvuk alba „Ve starém městě“ vrátí posluchače na začátek devadesátek, kdy alternativnímu rocku vévodily kapely Pixies, R.E.M., Sonic Youth a další. Výborný garážový zvuk alba společně s jedinečným zpěvem Karla Maříka dělá z poslechu alba „ Ve starém městě“ malý hudební svátek. V žádném případě se nejedná o proplánované retro. Takhle prostě zní Prouza v současné době a hotovo.

Co píseň to hit a vybrat jedinou, jenž by vyčnívala nad ostatní je docelá těžké. Osobně mám nejraději úvodní trojlístek alba a to písně „ Ve Starém městě “, „Mártyho píseň “ a „Krok po kroku“. Obstarávají tak energický rozjezd alba. Následující pomalá „Dlouho“ má v sobě jakýsi vnitřní smutek a vyrovnanost se životem a osobně si ji řadím na pomyslný top ve tvorbě kapely. Hudebně mě dostal anglicky zpívaný „ Rain “. Ten úvodní kytarový riff ne a ne dostat z hlavy.

Tohle je prostě jedna z desek uplynulého rocku a doufám, že nejen pro mě. Minimálně Anděla za album roku by si Prouza zasloužila.

To se však zase musím vrátit na začátek a povzdechnout si…Škoda že není Prouza z tý chytrý země…

 

Johny from Troppau 5/5