V typický páteční večer, kdy se to jenom hemží různými akcemi, opouštíme s Wendy tvrdé vody hardcore, punku, metalu a podobných žánrů a naším zájmem se stává Hudebna Pepy Streichla.

Dne 4.7.2014 je totiž na programu koncert Justina Lavashe, britského písničkáře, žijícího zhruba 10 let v Česku, konkrétně v Praze.

Justin Lavash

Justin Lavash

A co, že nás vlastně táhne do celkem poklidného klubu, když jsou momentálně i jiné akce, kde se dá docela pěkně vyřádit? Snad na úvod nelze nic jiného, než použít dávné a otřepané použité fráze. Tou jednou je, že když před rokem Pepa Streichl řekl, že je to bomba, tak určitě věděl co říká. Druhou, že určitě v klubu bude poněkud plněji. No a tou třetí je, využít oněch situací a případně se pokusit i o další interview na mezinárodním poli, poprvé ovšem právě v Hudebně Pepy Streichla. Myslím, že to jsou dostatečné důvody, abychom s naší novou kolegyní na stáži, Wendy, dorazili těsně před začátkem Justinova vystoupení. Trochu ze zkušenosti víme, že některé akce vždy začínají o něco později, že interpreti se ještě dávají tu pověstnou relaxační chvilku, kterou využíváme k tomu, abychom se Justina Lavashe zeptali, zda-li je možné s ním uskutečnit po vystoupení krátké interview. Justin souhlasí a po chvíli, pro téměř zcela zaplněnou Hudebnu zahajuje produkci svého umění:

Určitou novinkou anebo změnou oproti minulým akcím, byl experiment se vstupenkami. Jak jsme zjistili od organizátora a pořadatele akce, Václava Fajfra, jednalo se o prvotní pokus, takže se návštěvníci dalších akcí mohou případně těšit na to, že vstupné již nemusí být součástí útraty během akce, ale výběr vstupného se provádí zvlášť, před vystoupením. Což je vlastně také jisté plus, které jistě vnáší klid jak divákům, tak i organizátorům a v neposlední řadě i umělcům samotným. Ale již k vystoupení a průběhu koncertu samotnému. DSCN5636

Justin Lavash, který své písně prokládá velice zajímavými a do hudby vtahujícími vyhrávkami, rozdělil své vystoupení na dvě části s patnácti minutovou pauzou. Strhujícímu vystoupení natolik, že během koncertu musím několikrát vyvést svou kolegyni mimo sál, aby se při, dech beroucímu, jak ona to nazvala, vystoupení nadýchala čerstvého vzduchu a také na základě její průpovídky:

- „ To mi nedělej, já vůbec nevím, po tom všem, na co se ho mám ptát, já vůbec nemám slov!“

- „ No to zvládneš, musíš se umět povznést nad věc, v tomto případě nad umění.“

- „No jo, ty to dokážeš, ale co Já? Já jsem ještě mladá.“

Ono totiž opravdu, jak to nakonec Václav Fajfr na samotném konci uzavřel slovy.“ Takže vážení, kdo si myslí, že uměl hrát na kytaru, tak jí zde může zítra přinést a zahajujeme výprodej, protože po dnešku na ní neumíme hrát nikdo.“

S čímž jedině souhlasit, protože ono opravdu Justinova, dá-li se to nazvat ekvilibristika, přitahovala oči natolik, že pokaždé spočinuly na hmatníku jeho kytary.

Justin Lavash v obležení diváků po koncertě.

Justin Lavash v obležení diváků po koncertě.

V jistou chvíli mou hlavou běžely obrázky z různých televizních přenosů, kdy si umělec za své vyhrávky vysloužil potlesk i během skladby, který mi tady scházel. Ale vzpomenout sto tisíc. Vzápětí totiž jako by diváci pochopili co má být a atmosféra jen stupňovala na gradaci. Lze říct, že tento večer nakonec byl opravdu jako z televize a v Hudebně Pepy Streichla snad aplaudovaly i všechny spojovací prvky různých stavebních materiálů restaurace Sch‘nthal. Což může být patrné i z výše přiloženého sestřihu.

Závěrem Justin ještě přidal dva přídavky a již se ztrácel v davu zájemců o jeho cd, podpisy a společné fotografování, čehož jsme trochu využili k tomu, abychom se trochu vymanili z atmosféry jež na nás působila a zkoncentrovali veškeré zbytky naších posledních sil na ono avizované interview, jehož livespot přinášíme zde:

Co říci nakonec, Wendy si tentokrát vyzkoušela interview v obráceném gardu, které byl vůbec pro ní nezapomenutelný zážitek a že bylo pro ní čest, setkat se s takovou, ano, dá se říci osobnosti, co se jako člověka týká. Některé střípky si lze prohlédnout i zde, v tomto přiloženém fotoreportu <–

My jen děkujeme za tento, nejen úchvatný zážitek i atmmosféru v klubu, která, kdybychom měli nějakou stupnici hvězdiček, tak jistě by získala plný počet. Justinovi děkujem za skvělé a obsáhlé, věcné povídání a přejemu mu, aby jeho hudba byla pro lidí stále tím, čím je a aby se mu stále dařilo. Samozřejmě, že Hudebně Pepy Streichla rovněž.

Tak tolik, zatím

W&M

http://www.casrock.cz/porady/hudebni-svetaci/hudebni-svetaci-pryncypallcz